Това ли е руският план - завладяна и разпарчетосана Украйна?

Думи на Путин от 2016 г.: "Границите на Русия не свършват никъде"
12 апр 2024 07:03, Елка Василева
150
Това ли е руският план - завладяна и разпарчетосана Украйна?
Снимка: архив, БГНЕС

Високопоставените руски политици ту казват, че Украйна трябва да стане руска, ту говорят за поделяне на страната между Русия, Полша, Румъния и Унгария. Какво всъщност искат руснаците?

Дмитрий Медведев определи споделените от него наскоро в Телеграм предложения за край на войната срещу Украйна като "мека руска мирна формула", пише "Франкфуртур Алгемайне Цайтунг". Изданието цитира плана, първа точка от който е "пълната и безусловна капитулация на бивша Украйна". "Мирната формула" на Медведев предвижда оттам нататък саморазпускане на украинската държава и международното признаване на цяла Украйна за руска територия.

Още по темата
Тези изявления на Медведев не са изненадващи, отбелязва ФАЦ, цитиран от Дойче веле. Все пак след ислямисткия терористичен удар срещу "Крокус сити хол" в Москва той бе първият, който обвини за това Украйна. Той също така неведнъж е наричал Киев "руски град", а за Украйна казва, че "това е без съмнение Русия".

От чие име говори Медведев не е много ясно, коментира и "Нойе Цюрхер Цайтунг" - от свое, от името на Кремъл или на човек, който с обидните си изказвания проверява настроенията? Безполезната му официална функция на заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия и предисторията му на президент и министър-председател по волята на Путин подказват, че верният отговор вероятно е "и трите". Изказванията му потвърждават едно - особено от 22 февруари 2022 година Русия има една цел - да лиши Украйна от нейната независимост, пише още швейцарското издание. И Кремъл няма да се успокои, докато не постигне тази цел.

Полша щяла да окупира Украйна, не спират да повтарят в Москва

Медведев направи изказванията си в началото на март на форум в Сочи, където обаче зад гърба му се виждаше карта, влизаща в противоречие с неговите думи, посочва германското издание. На нея Украйна е разделена между Русия, Полша, Румъния и Унгария, а само около столицата Киев е останало нещо, което може да се разбира като украинска държава. Бившият руски президент и премиер не за първи път показва тази карта - тя бе публикувана в неговия канал в Телеграм още през юли 2022 година с твърденията, че така "западните анализатори" виждали бъдещето на Украйна. Кои са тези западни анализатори така и не става ясно, посочва ФАЦ.

Руската пропаганда редовно се възползва от подобни наративи с очевидната цел да сее недоверие и враждебност - ту под формата на отровна покана към тези, които биха спечелили от разделянето на Украйна, ту като инсинуация за истинските им намерения. Владимир Путин също говори сериозно за подобен сценарий, отбелязва ФАЦ. В интервю за държавната телевизия той скицира едно хипотетично развитие, съгласно което полски войски навлизат на територията на Украйна и там защитават границата към Беларус, за да могат украински части да бъдат изпратени срещу Русия.

Ако се стигне дотам, "полските войски няма да си тръгнат никога", посочи Путин. Тъй като поляците "биха искали да си върнат областите, които смятат за исторически свои и които Сталин им е взел и дал на Украйна". Полският "пример" би могъл да бъде последван и от други държави, които след Втората световна война са загубили част от териториите си - като Румъния и Унгария, става ясно още от думите на Путин.

Полша и Румъния отхвърлят руските дезинформации

Близки съратници на Путин като ръководителят на руското разузнаване Сергей Наришкин и секретарят на Съвета по сигурността Николай Патрушев отдавна твърдят, че Полша правела съвместно със САЩ, Румъния и Унгария заговор за окупацията на част от Украйна. На всяко пътуване на високопоставени полски политици в Украйна от руското нападение насам и всяка доставка на оръжие от Полша руската пропаганда отговаря с хипотези за планове за нападение от страна на Варшава, пише ФАЦ. Изданието подчертава, че Полша и Румъния, за разлика от Унгария, остро отхвърлят тези изявления, които определят като "глупости" и "дезинформация".

Руските твърдения се базират на това, че във времето между двете световни война западната част на днешна Украйна е принадлежала на Полша, Румъния и Чехословакия. В края на Първата световна война и по време на германската окупация през Втората световна война поляците и украинците влизат в кървави сблъсъци във връзка с господството върху спорните райони. Пикантното е, че Путин, Медведев и другите руски функционери не говорят за словашките, а за унгарските териториални претенции, изтъква ФАЦ. Това показва как според тях големите държави биха могли да игнорират малките, защото спорният район около Ужгород попада в унгарски ръце едва през 1938 година след поражението на Чехословакия от страна на Хитлер, припомнят авторите на материала Фридрих Шмид и Райнхард Везер.

"Границите на Русия не свършват никъде"

Историческата конкретност и яснота така или иначе не играят роля за тези московски фантазии. Това важи и за картата на Медведев. Тя признава за румънски региона Виница, който във времето между двете войни принадлежи на Съветския съюз. Но пък Молдова, която тогава е била част от Румъния, остава независима, включително отцепническото Приднестровие. В този район, който вече неведнъж е искал присъединяване към Русия, са разположени 1500 руски войници, отбелязва ФАЦ.

Различните руски теории за бъдещето на Украйна имат едно решаващо сходство - те отхвърлят правото на страната на съществуване. Оттам нататък вече остава неясно какви териториални цели преследва Москва в Украйна, а вероятно и в други посоки. Водещите пропагандисти споменават какво ли не - Казахстан, Грузия, дори Полша. На форума в Сочи Медведев изтъкна изказването на Путин от края на 2016 година, което гласи: "Границите на Русия не свършват никъде".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от Русия
Путин: Украйна сама се вкара в ъгъла, прекъсвайки преговорите преди две години
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
2
 
! Отговори
SHOP IN Sofia преди 2 седмици
кАде денАхте Марчето Захарова?
121
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Спиш ли народе, кога ще се събудиш от сладкия си зимен сън и ще се огледаш ясно около себе си. Защото това нещо подобно, като разпръснати и изгубени овце от пастир.
120
1
 
2
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 2 седмици
Слава Россий, слава Ладите, слава кошовете за ***!
119
0
 
2
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 2 седмици
Друго си е да си клошар, който рови по кофите, но да биеш във войната!
118
1
 
5
 
! Отговори
До ИЗPOД преди 2 седмици
Точно русофилите подкрепяте тази война на агресора Русия!
117
3
 
0
 
! Отговори
НИМРОД преди 2 седмици
Вчера руският представителв ООН Виталий Небензя заяви на форума: ПОДГОТВЕТЕ СЕ ЗА БЕЗУСЛОВМА КАПИТУЛАЦИЯ НА УКРАЙНА!! Ясно е каква ще е съдбата на Зеленски и цялата обявена от Русия като НАЦИСТИ ***! Не е ясна съдбата на нашите фашисти подкрепящи тази война и събарящи паметници на Съветската армия! Със сигурност България ще се наложи да плаща РЕПАРАЦИИ на победителя? Пак изтеглихме късата клечка!! ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ЦАРСКАТА ФАМИЛИЯ НИ ВКАРВА В НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА!
116
4
 
4
 
! Отговори
Батко Зеленския преди 2 седмици
Всички Анонимници тук са украй,нски тр,ол,ове,имайте го предвид!Също са и тези дето пишат в жълтата медия аctualno.
115
6
 
7
 
! Отговори
Путин крадеца преди 2 седмици
Всичко върви по план.. младото поколение на Русия даде фира на фронта. НАТО има нови държави и ново въоражение- старото даде на Украйна. Русия е изолирана като държава -терорист... абе руска романтика..ха.ха ха
114
1
 
5
 
! Отговори
Дядо Соци преди 2 седмици
До БАЙ 100ЯН 115 Поляци и украинци са най големите врагове на Русия и има защо. Историята дава отговор.
113
4
 
4
 
! Отговори
БАЙ 100ЯН преди 2 седмици
Поляци,Унгарци и Румънци още може да се възползват от Руското предложение и да си анексират териториите с тяхно население. Това е страхотен подарък за тях като се има в предвид че преди 1992г всичко е било Руско !Това обаче отново би било историческа грешка която след време ще трябва да бъде поправяна. Поляците и Румънците са враове на Русия и не заслужават. Най добре Унгарците да ги вземат тези територии !
112
4
 
1
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 2 седмици
Това беше Американския план който в последствие се обърка и стана Руски план !
111
0
 
4
 
! Отговори
Да допълня... преди 2 седмици
И плана на Байдън за Русия е същия. Дано не стане голяма патаклама.
110
4
 
3
 
! Отговори
Истината преди 2 седмици
Ви казвам,границите на Русия все някъде и някога ще свършат....
109
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Русия няма намерение да владее западна Украйна след войната. За какво да храни бандеровците и да се бори с партизани? Ще овладее изтока, юга и можеби центъра. От Хмелницки на запад винаги са правили проблем и дояха ресурсите на изтока. След войната проблемът ще е за Европейският Съюз. ЕС ще е принуден да ги спонсорира, а ако ги пусне свободно ще е стане лошо на запад - фанатизирани нео-нацисти с военен опит и чувство че са ги предали и им дължат.
108
3
 
4
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 седмици
Айде и Дойче веле е на път да вдигне бялото знаме!Може би защото Господаря Сорос е взел-дал ,а планът му за световно господство изтече в канала....Кой им е крив,че изкараха Мечката от бърлогата.
107
9
 
11
 
! Отговори
Путин крадеца преди 2 седмици
Путин за войната похарчил 194 милиарда долара. А олигарсите около Путин е забогатели с 100 милиарда. Войната в Украйна е нищо друго освен кражба на руския народ. Ако тези пари се бяха раздали на всеки руснак щеше да си живее богато. А руските крепостни ровят кошовете и ръкопляскат на вожда че ги праща на фронта да *** и да ги краде.
106
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Колкото пъти искате може да ми триете коментарите, но не можете да изтриете истината!
105
7
 
4
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 2 седмици
Отново свободни съчинения на западните платени медий!
104
2
 
2
 
! Отговори
Алабала преди 2 седмици
До Анонимен 93. Щот в Русия няма да им минават номерата ;) - анадъм му!
103
4
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
До Еврейн (Да де, ама../97 "... да де, ама в руския план всъщност освен денацификацирането и демилитаризацията на т.нар. Укриана,ще има изплащане на грандиозни репарации,компенсации,и т.н." - точно затова трябва да има малка територия на остатъчна "украйна", която да плаща 200 години репарациите. Може с помощтат наЕС и на НАТО.