Путин: Украйна сама се вкара в ъгъла, прекъсвайки преговорите преди две години

Русия трябвало да атакува украински енергийни обекти в отговор на ударите на Киев
12 апр 2024 07:00, Елка Василева
129
Путин: Украйна сама се вкара в ъгъла, прекъсвайки преговорите преди две години
Снимка: архив, БГНЕС

Руският президент Владимир Путин разкритикува планираната за юни в Швейцария международна конференция на високо равнище за мир в Украйна, предаде ДПА.

Русия няма да бъде поканена на конференцията, но в същото време ще стане ясно, че нищо не може да бъде решено без Москва, заяви Путин по време на среща с беларуския лидер Александър Лукашенко.

Още по темата
"И тъй като ние не отиваме там, сега хората казват, че ние отказваме да преговаряме", заяви Путин и сравни форума в Швейцария с "истински паноптикум", добави Путин.

В сряда руското посолство в Берн заяви, че Русия не е поканена на форума в Швейцария през юни, но добави, че и да беше поканена, Русия нямаше да участва в срещата.

Според Путин Украйна сама се е вкарала в ъгъла, като е прекъснала преговорите преди две години - малко след началото на войната.

Другата страна е смятала, че Русия може да бъде победена на бойното поле. Но това се оказа невъзможно, предположи Путин.

Москва е готова да преговаря, но не и по схеми, "които нямат нищо общо с реалността", заяви руският президент.
 
Сред темите в дневния ред на конференцията в Швейцария е формулата за мир предложена от украинския президент Володимир Зеленски.  Зеленски призова за изтегляне на руските войски от всички окупирани райони на Украйна. Но Путин настоява за мир, при който да бъдат запазени предишните завоевания на Русия, както и превръщането на Украйна в демилитаризирана, неутрална страна, която се отказва от членство в НАТО.

Путин заяви още,  че Русия е била принудена да започне да атакува украински енергийни обекти в отговор на атаките на Киев по руски обекти, предаде Ройтерс.

"За съжаление наблюдавахме серия от удари по нашите енергийни обекти и бяхме принудени да отговорим", цитират  руските информационни агенции казаното от Путин пред президента на Беларус Александър Лукашенко.

Путин заяви, че нападенията са част от целта на Русия за "демилитаризиране" на Украйна, тъй като атаките са засегнали военната промишленост на  Киев.

"Ако всичко се върти около решаването на въпросите, за които говорихме в началото, в енергийния сектор те са свързани наред с други неща с решаването на една от задачите, които си поставихме, а именно демилитаризацията. На първо място, ние изхождаме от това, че по този начин влияем на военнопромишления комплекс - отбранително-промишления комплекс на Украйна, и то пряко", каза Путин, цитиран от ТАСС.

По думите му Русия се е въздържала от извършване на подобни атаки през зимата "от хуманитарни съображения", предаде Ройтерс.

От своя страна на срещата Лукашенко заявил, че Беларус е готова да участва в процеса на мирно уреждане на ситуацията в Украйна, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Така че в този случай аз абсолютно подкрепям мирния процес, от който Русия никога не се е отказвала - и днес, наред с други неща", заяви беларуският президент.

Москва е готова за конструктивен диалог по украинското урегулиране, но няма да позволи налагането на позиции, които не се основават на реалностите, предупреди пък руският президент.

 "Нашата цел не е да поставяме всички в трудно положение. Напротив, ние сме готови да работим конструктивно", увери Путин в разговора с беларуския си колега Александър Лукашенко, визирайки уреждане на украинската криза.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от Русия
В Русия се надъхват: Скоро ще преговаряме само за капитулацията на Киев
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
9
 
! Отговори
военнопрестъпника преди 1 седмица
Путин сам се вкара в бункера .. до живот. Я се показал или ще го обесят или в Хага ха ха ха ха ха ха
104
0
 
2
 
! Отговори
SHOP IN Sofia преди 2 седмици
кАде денАхте Марчето Захарова?
103
1
 
12
 
! Отговори
Въпросче преди 2 седмици
Хм, странно...Неизвестно защо, за 5 ( пети ) път ме трият. Да не би да има някакви правила, които не спазвам ?Кой да ти каже... Та, да попитам пак. Забелязал съм, че ако напишеш к.U.r. или някоя друга неприлична дума, те цензурират със звездички. Ето така - ***. Обаче ако напишеш путин, не те цензурират. Някой знае ли, защо е така ?
102
0
 
17
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 2 седмици
Още бисери от Путин: "Полша е виновна за ВСВ, защото принудила Хитлер да ги нападне."
101
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Израел изби много хора но нищо не е постигнал.
100
4
 
15
 
! Отговори
Путин крадеца преди 2 седмици
С терориста и военнопрестъпника Путин не се преговаря.. бой по руските окупанти без милост. Българите сме с братска Украйна
99
14
 
5
 
! Отговори
Зельо Зельоо преди 2 седмици
Вместо да отидеш в Кремъл ,клекнеш на Путин и натриеш носовете на целия запад който те вкара в тая каша и безкруполно те изостави, ще си останеш една безименна мишка която ще бъде стъпкана и забравена след края на войната!!!!
98
2
 
18
 
! Отговори
Я па ти.. преди 2 седмици
До А бой? 104 По бедна България... От кого ? От социализма ли ?Ха,ха.Я се огледай най после.България никога не е била по богата.
97
2
 
0
 
! Отговори
разсъждаващ преди 2 седмици
До анонимен 106, А колко хиляди души щяха да загинат в Донбас, при една карателна операция в региона, на подготввената вече за такава украинска армия? Много е спорно колко руски военни и цивилни са загинали вследствие на инвазията, така че е възможно и това да е по-малкото зло!
96
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Путлере, през тези две години колкостотин хиляди млади руснаци дадоха живота си за твоя ъгъл?
95
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Бомбардировките срещу Югославия събудиха целия свят, изтъква бившият сръбски министърАлександър Вулин: НАТО искаше да унищожи Сърбия през 1999-а, но унищожи международното право2610 | 24 март 2024 | 14:37Това беше върхът на еднополюсния свят. Той показа как би изглеждал светът, ако само една сила - САЩ, решава за целия свят. Това беше ясен сигнал към Русия, Китай и всички свободни страни какво ги очаква, подчертава той
94
21
 
6
 
! Отговори
А бой? преди 2 седмици
Американска Украйна в ЕС с всички привилегии и корупция, които вървят с това, означава още по бедна България. Последните 2 г.слава го доказаха. Който е за Украйна, той не е бългярин и мястото му е на фронта като пушечен месо.
93
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
САЩ изпълниха стратегическата си задача, оттеглиха се и няма да се учудя, ако скоро започнат по-скоро да погасяват конфликта. Във Вашингтон знаят, че рано или късно трябва да се договорят с Русия дали това ще стане сега, или ще е след изборите, за тях водещи са американските интереси.Наблюдавайки всичко това, не разбирам защо западноевропейските политици продължават да се движат по инерцията на своите мъгляви схващания за "крайната" победа в Украйна?
92
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ще разлая кучетата, ама имам чувството че във форума вписват малолетни които за да изкажат мнение питат чичко гугъл
91
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 98Много съкратено обяснение, какво означава развита европейска държава. Ние сме от 35 години в тясна връзка с Европа и като гледам как се движат нещата при нас.., не сме цъфнали и вързали. Обоснови се, какво точно е развита европейска държава.
90
6
 
19
 
! Отговори
98 преди 2 седмици
ще стане развита европейска държава, а не руски кeнеф
89
2
 
14
 
! Отговори
до 88 преди 2 седмици
нещо си се объркал, точно моркова и джуджето няма да донесат мир, напротив
88
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ясно е че има конспиративни теории, но те не са реалистични. Отдавна е ясно каква е съдбата на Украйна и тя е свързана пряко с Русия. Знам че мразите, но не разбирам удоволствието. Да предположим че Украйна победи, какво следва???
87
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
тоя шиZофреник е забравил кой е виновен за положението на Украйна, вие руски фашисти, пореден геноцид над украинците, че не искат да са част от тая изостанала в средновековието държава, пълна изолация на терористична русия!
86
9
 
20
 
! Отговори
zdhg преди 2 седмици
Хипофизния *** взе, че си повярва!! Малко рано подскача с късите, джуджешки краченца-единствената причина да не е загубил е една-неговото прокси с оранжева кожа (пед.ер.унгела Тръмп) спира помощта за Украйна!! Това е. Същевременно терористическите държави Иран и Сев. Корея наливат оръжия в ***!! Но скоро балансът ще е отново друг-Украйна ще започне нова мобилизация и ще получи нови оръжейни системи, което ще доведе до много бърз крах на ***!! 2025 година ще започне краят на Ботокса