Зеленски предлага балкански форум за оръжейно сътрудничество

Целта е да се подкрепи УКрайна с доставки на боеприпаси
28 фев 2024 18:56, Анисия Иванова
101
Зеленски предлага балкански форум за оръжейно сътрудничество
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски призова днес лидерите на страни от Югоизточна Европа, които се събраха на среща на високо равнище в Тирана, да окажат по-голяма подкрепа на страната му, която изчерпва боеприпасите си във войната с Русия, съобщи Франс прес.

"Имаме проблеми с доставките на боеприпаси, което се отразява на ситуацията на бойното поле", заяви Зеленски, обръщайки се към лидерите при откриването на срещата в албанската столица.

Зеленски и албанското правителство са домакини днес на среща в Тирана, която е насочена към насърчаване на по-нататъшната подкрепа за Киев от страните в Югоизточна Европа на фона на нарастващите признаци на умора две години след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, отбелязва Асошиейтед прес.

Украинският държавен глава подчерта, че неговото правителство иска да организира "украинско-балкански форум за отбранителната промишленост", тъй като някои от държавите в региона разполагат със значителен капацитет за производство на боеприпаси.

"Интересуваме се от съвместно производство с вас и с всички наши партньори", заяви Зеленски пред делегациите на Албания, Сърбия, Северна Македония, Косово, Босна, Черна гора, Хърватия и Молдова, посочва Ройтерс.

"Има около 500 отбранителни компании, работещи в Украйна, всяка от тях ни дава допълнителна сила, но не е достатъчно, за да спечелим срещу (руския президент Владимир) Путин", отбеляза той.

Зеленски предложи организирането на форум в Киев или в някоя балканска столица за засилване на оръжейното сътрудничество, като напомни, че подобни инициативи са осъществени миналата година с британски и американски компании.

Албания, Северна Македония и Черна гора, които са членки на НАТО, се присъединиха към западните санкции срещу Русия и изпратиха оръжия и оборудване в Украйна, отбелязва агенцията. Някои от балканските страни разполагат със съществена оръжейна индустрия, по-специално Сърбия и Хърватия, която е наследство от бивша Югославия.

Зеленски каза, че е поканил всички балкански лидери да участват в среща на върха на партньорите и съюзниците в Швейцария, която ще се състои тази пролет и на която ще бъде обсъдена визията му за мир, която предвижда изтегляне на руската армия от всички украински територии. Тази дипломатическа инициатива, базирана на т.нар. "мирна формула" на Зеленски, не включва Русия и е отхвърляна от Москва като несъстоятелна, отбелязва Ройтерс.

"Изключително ключово за нашите страни, за нашите свободни държави, е Путин и неговият режим да загубят войната", изтъкна още Зеленски, цитиран от агенция АТА.

Той благодари на албанския премиер Еди Рама за военната, хуманитарната и политическата подкрепа, която Албания оказва на Украйна.

"Оценявам вашето гостоприемство и възможността, която ни давате, да разговаряме за това как да подсилим региона на нашите страни и цяла Европа, защото сега всеки разбира, че пътят, който Европа ще следва през следващите поколения, е определен и ние всички искаме Европа да бъде пространство, където всяка страна определя съдбата си. Ние сме виждали в миналото как определени хора са се опитвали да определят съдбата на други страни. Това се е случвало на Балканите, в Източна Европа и в други части на Европа", посочи той, като добави, че "Путин се опитва да прави точно това".

Украинският президент предупреди също, че "Русия би направила всичко, за да дестабилизира ситуацията на Балканите и в други страни от Източния блок", съобщи БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
24
 
! Отговори
Баба злобна преди 2 месеца
Стига с Тея пушки бе . Нямате ли си друго да си играете .
63
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз съм озадачен- всемирният президент след Джото Байдъна, се моли на некви нам кви си!!! Абе ти главком ли си или лукова глава? Заповядваш и край! България само това чака - пари, снаряди, самолети, пво, армия- всичко е твое! Тогава да види Путин, кон боб яде ли! Я по сериозно! Тагаренко е украински министър с американски паспорт в България. Веднага ще влезе в положение!
62
0
 
17
 
! Отговори
Дам... преди 2 месеца
Какво казва всъщност зеления? Елементарно е за разшифроване дами и господа, казва ви така, шефовете вече взеха да ме отрязват финансово и най-вече оръжейно, сега е ваш ред да "сътрудничите", тоест да ми давате,аз воювам в интерес и на Балканите, щото после Путин като ви нападне....Хайде кой ще е сега първи?
61
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
паднахте,където и да ходиш,няма смисъл.
60
0
 
24
 
! Отговори
Тап преди 2 месеца
Аз с наpкоман сътрудник не ставам.
59
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ходи също като болно прасе , и бута *** , белким някъде се отвори пролука !
58
0
 
26
 
! Отговори
4 преди 2 месеца
След като САЩ и Европа почти го отрязаха ,това зелено човече се насочи към резервите на балканските страни за оръжия1
57
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 58. Щот не си българин че затова.
56
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всяко нещо си има граници на търпение. Зеленски вече прекали тотално с всичко. То бива, бива да им се помогне, ама хората си подадоха ръката за помощ, а той точно като типичен удавник хваща подадената ръка и я тегли към дъното. Макрон веднага ще каже, че това е блестяща идея. Макрон няма деца от баба си. Никога не е имал дете, така, че ще метне във войната с лекота чуждите деца и то в чужда война. Макрон има Легион на територията на Франция. Не му пука от нищо. Жена му е набор на БайДън,
55
0
 
21
 
! Отговори
рендету преди 2 месеца
Каквото и да прави Клоунчето, няма да може да победи. Никакви форуми, никакви съюзи, никакво въоръжение и финансиране не могат да му помогнат!!! Нормалните хора в 4.0.4 не желаят да воюват за "Квартал 95" и бягат, до момента около ОСЕМ Мил. са избягали от 4.0.4 в Европа, Щатите и Канада, без да броим онези, които успяха да избягат навреме в Белорус и Русия, плюс населението, което е под контола на Русия. В 4.0.4 останаха около 25 Мил. - мъже, жени, деца и старци срещу 150 Мил. Русия!
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 56. Чак пък враг ли бе ? Бреййййй...да раздадат оръжие да се изпотрепем сами щом вътре в държавата сме врагове.
53
0
 
12
 
! Отговори
мак преди 2 месеца
Много знае кой колко произвежда. Да си беше останал актьор. Сигурно на бая началници им писна от постоянните нареждания, но няма как да му се сопнат, ще излезе, че подкрепят русия, а пренебрегват украйна. кулеба се репчи на поляците, въобще, за нищо имат цялата досегашна помощ. Никаква благодарност, но ес сам си е виновен, като го постави на пиедестал.
52
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Щом си опрел до нас балканците, явно яко си го закъсал!Има много да чакаш за помощ, ако не верваш, питай приближените си получихте ли БТРите, които обещахме на посланичката ти още през юли месец.
51
0
 
18
 
! Отговори
Пари за бело проси преди 2 месеца
Стига сте ни занимавали с тоя нарк оманизиран просяк. Укрите избраха нацизна и сега си плащат.
50
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз не разбирам руския, българския доста се различава :)))
49
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Демек ПОРОБЕНИТЕ от дяволския ЕС страни от Балканите да продължават да помагат с онова с което НЕ могат да си позволят на една фашистка кауза, а да не си оправят собствените икономики и помагат на собствените си пенсионери, инфраструктура и т.н?! Уродливостта на западна(ла)та олигофренодегенерастия не познава никакви граници. Инсталираха във всички Балкански държави техни пионки, в България е най-урродливо!
48
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Страх го е.Мечът даден му от Торбалан е чистак ХароХирен сатър, майнъ.Ски кво казва Зеленатапачавра: "В миналото сме виждали,че е имало хора,които са се опитвали да определят съдбата на други държави.Това се е случвало на Балканите, в Източна Европа и в други части на Европа". и го е страх да спомене Виетнам,Корея, Иран,Ирак,Либия,Чили,Куба,Латините. . .Само за момент да не получи милярдния Цент, товаЩекатилнобезумие ще извади ножа и шъ да харакири намениците в УКР.После ше подреже с злобно ЕУто
47
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 53Като слушам руски език всичко разбирам все едно слушам български... Руснаците са нашите братя))) Разбирам какво пишеш и със сигурност разбирам и какво говориш, но не си мой брат, а по-скоро мой враг.
46
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Балканец ли е Зеленски, че ще организира балкански форум :)))
45
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На Капутенски не му ли свършва президентския мандат и сега некъде ще мине в"Ипълняващ Президентска длъжност".Та се е забързал да докара още некоя торба с БЕЛО, да разпродаде доларите и оръжията та да мое след козметичната операция по присаждането на трето ухо връз темето му за да чуе кво си шепнат зад него и едно широкоъгълно ОКО на темето за да следи от къде за къде и през къде ша минават издирващите го ОмегаПланери. Изстрел-Втори-Псувня-Трети-Отдъхване!В Днепроделтата рибата че зобне биозелено