Започнаха атаките срещу Дунцова в Русия, била агент с пари от Ходорковски

Тя отрече да има общо с избягалия олигарх
22 дек 2023 06:50, Александър Попов
144
Започнаха атаките срещу Дунцова в Русия, била агент с пари от Ходорковски
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Екатерина Дунцова, която се кандидатира за президентските избори в Русия и ще се изправи срещу Владимир Путин, отрече твърденията, че е подкрепяна от бившия петролен бос Михаил Ходорковски, който ръководи опозиционно движение от чужбина, предаде Ройтерс.

В репортаж за официалната кандидатура на Дунцова за участие в президентската надпревара агенция РИА Новости я описа като "подкрепяна и финансирана от избягалия олигарх Михаил Ходорковски", и ѝ постави етикета "чуждестранен агент".

Руските власти прилагат това определение по отношение на активисти и опозиционери, които според Москва са замесени във вредна политическа дейност, финансирана извън страната.

Ходорковски е милиардер, бивш ръководител на петролната компания ЮКОС, който изпадна в немилост при управлението на Путин и прекара 10 години в затвора по обвинения в измама, които отрича. Той бе освободен през 2013 г. и сега живее в Лондон и ръководи опозиционен алианс, наречен "Отворена Русия". Представител на Ходорковски заяви, че "той не финансира Дунцова и че няма никаква връзка с нея".

Още по темата
Формулировката, използвана от РИА, е първата индикация за препятствията, с които Дунцова ще се сблъска при получаването на балансирано, да не говорим за благоприятно отразяване на нейната кандидатура за президент от страна на държавните медии, лоялни на Кремъл, коментира Ройтерс.

В интервю за опозиционния ЮТюб канал "Честна дума" бившата телевизионна журналистка заяви, че коментарите на РИА Новости по неин адрес са измислица.

Дунцова  подчерта, че няма "пряка връзка" с Ходорковски. Според нея въпросното твърдение може да се основава на факта, че нейната кандидатура е била подкрепена от Анастасия Буракова - ръководител на проект, наричан "Ковчегът", който Ходорковски основава, за да подкрепя хора, избягали от Русия, защото се противопоставят на войната в Украйна. Буракова беше обявена за "чуждестранен агент" скоро след като Дунцова обяви, че иска да се кандидатира срещу Путин.

В интервюто Дунцова се въздържа от директни критики срещу Путин, но каза, че 24-те години, в които той е начело на държавата, са довели до известна "стагнация" в Русия.

"Цените рязко скачат, на практика всеки ден", каза тя. "Стабилността, за която ни говорят, не отговаря на действителността", допълни Дунцова.

Тя призова за прекратяване на конфликта в Украйна и за освобождаване на политическите затворници, включително на Алексей Навални - най-големият публичен критик на Путин, който все още е в Русия. Тя също така заяви, че ще се стреми за отмяна на закона за "чуждестранните агенти".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пита се в задачката тази смотла колко исиклик трябва да има в грозната си чутура,че само и за миг да си помисли,че би могла да стане президент на Русия???!!!
120
1
 
0
 
! Отговори
До УНИЖАВАМ русофили преди 4 месеца
Те нiщожествата първи избягаха и сега искат назад ама йок. Най-миролюбивите нiщожествата подкрепят зефюрера, понеже той се бори всячески за мир и всеки един загубен украински живот за него е трагедия, той не иска да загиват украински мъже за увеличаване на неговото благосъстояние, жена му е скромна и не пазарува в скъпи бутици.
119
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ходорковски дисидент "опозиционен алианс, наречен "Отворена Русия"." Или ясно изявен криминален-олигарх, който става дисидент защото се скарва с Кремъл....вече е изпран демократ ...Определено има големи очаквания за себе си, а и сигурно са му обещали,че много ще взема..
118
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ето затова, драги читатели, е важно да се спазва ограничението за мандати на върховните позиции. Като е два мандата - стигат, да не стават такива извратении като Путинските.
117
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Чуждестранен агент" е класически похват на тоталитарните режими за премахване на всякаква форма на опозиция. Накрая става така, че ако има собствено мнение по каквато и да е банална тема, различно от мнението на режима, си опасен чуждестранен агент.
116
3
 
2
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 4 месеца
И Путин ще си намери майстора, или майсторката.
115
3
 
3
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 месеца
И Путин е агент на САЩ. Съсипа Русия така , както никой друг не може.Молодец.
114
2
 
5
 
! Отговори
Гражданин преди 4 месеца
КГБ-цът Путин ще измисли 101 начина за да очерни с поне 10 влакови композиции своята опонентка и много скоро тя ще последва всички противници на диктатора Путин ! Все пак хвала и за храбростта !Хванал се откъде имала пари за кампания-по-важното е,че е наме рила ! Същото като войната в украйна - ама много им помагат,оръжие им дават,средства има дават...Така се действа срещу агресор и убиец !!!
113
1
 
3
 
! Отговори
ano преди 4 месеца
Тя също така заяви, че ще се стреми за отмяна на закона за "чуждестранните агенти".
112
3
 
4
 
! Отговори
путин издал указ преди 4 месеца
който каже че е по-висок от Путин го грози доживотен затвор или падане от терасата..ха.ха
111
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Рашка сега е като Италия на Дучето , даже по зле .
110
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Путин нападна Украйна а украинците се защитават,България ако нападат разбира се и ние ще защитаваме родината си.
109
4
 
3
 
! Отговори
Деди преди 4 месеца
Лъжа ли е ?, Ако не с парите на Ходорковски, то пак с пари на друг "десидент"-велможа, крал пари в размирното Елциново време. Всяка жаба да си знае гьола, та и тази хубавелка също - нека я оставят да се "състезава", важен ще е резултатът!
108
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Много са зле - крепостни селяни
107
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
какво друго може да се очаква от Путин
106
7
 
11
 
! Отговори
Чемоданов преди 4 месеца
Демокрацията в русията е като демокрацията при соца, 99% са за властта, обаче за да не изглежда толкоз нагласено и подозрително, руската върхушка са приели мантрата че 80% са за пиздюхин, а останалите трябва да бъдат превъзпитавани за да харесват и те грязта, калта и мизерията в която живеят.
105
10
 
11
 
! Отговори
Къде има повече преди 4 месеца
Демокрация в Русия където има избори или в Украйна където закона ги забранява?
104
1
 
7
 
! Отговори
До 115 преди 4 месеца
Точно така е! Затова руснаците гласуват за него :)
103
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
фарс за вътрешна употреба.
102
5
 
8
 
! Отговори
Търнокопов преди 4 месеца
Само путларакбар е чист и невинен като бебешко дупе, всички останали са лоши западни агенти които искат да вземат милярдите на олигарсите и копейките на холопите.