Финландия затваря границите с Русия

Причината е увеличеният брой мигранти
16 ное 2023 18:12, Стела Стоянова
58
Финландия затваря границите с Русия
Снимка БГНЕС, архив

Финландия ще затвори четири от осемте си източни гранични пункта с Русия, съобщи правителството, обвинявайки Москва, че умишлено си затваря очите за нелегалните мигранти, предаде АФП.

"Днес правителството взе решение да затвори граничните пунктове Ваалимаа, Нуиямаа, Иматра и Ниирала на сухопътната граница между Финландия и Русия", заяви министърът на вътрешните работи Мари Рантанен, а министър-председателят Петери Орпо обвини Русия, че действа "със злонамереност".

Според финландската гранична охрана скандинавската страна, която има обща граница с Русия с дължина 1340 км, е отбелязала рязко увеличение на броя на незаконно преминалите границата от август насам, предимно граждани на Близкия изток и Африка без визи.

"Бяхме подготвени за различни видове действия, злонамереност от страна на Русия и затова тази ситуация не е изненада", каза Орпо.

През април Москва предупреди, че ще предприеме "контрамерки... в тактически и стратегически план", след като определи решението на Финландия да се присъедини към НАТО като "посегателство срещу нашата сигурност".

От септември насам на границата са пристигнали общо 280 лица, търсещи убежище, съобщиха от граничната служба. Но Рантанен заяви, че "броят им не е важен въпрос".

"Това не е обикновен въпрос за политиката на убежище. Това е случай, в който имаме индикации и информация, че хората са вкарани във Финландия чрез машинации", каза Рантанен.

Марку Хасинен, заместник-началник на финландската гранична охрана, заяви, че притокът на мигранти "представлява сериозна заплаха за националната сигурност, натоварвайки операциите на властите в района на източната граница".

Страната с население от 5,5 млн. души строи 200-километрова ограда на един участък от границата си с Русия, която трябва да бъде завършена до 2026 г./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: РусиягранициФинландия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Украинците пръждосаха руските гемии в Новоросийск и гръмнаха руското ПВО С 300 и С 400 в Крим. За броени месеци Крим ще бъде очистен от пияни и дрогирани москали. След това идва ред на Донбас и всичката останала москалска пиянаСГАН или ще натори Украйна, или ще се омете обратно в ПАНДИЗстан.
36
0
 
2
 
! Отговори
КойтоНеСтаваЗаДруго преди 5 месеца
го използват за пушечноМЕСО. ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 106 ГОДИНИ НАД 20 МИЛИОНА УМНИ РУСНАЦИ НАПУСНАХА БОЛШЕВИШКИЯ ПАНДИЗстан. ПРЕЗ 2014 ПУТИН ГО РИТНА КОН В ТИКВАТА И ЛАЙНОТОудари ВЕНТИЛАТОРА В ПАНДИЗстан.
35
0
 
7
 
! Отговори
Да допълня... преди 5 месеца
До Анонимен 2 Границата не е само сухопътна , а и морска. Често морете замръзва и може да се ходи по леда. Така 24-та година част от възтаналите моряци срещу Ленин избягват по леда в Финландия. Останалите които се надяват че Ленин ще им прости около 1 500 души са застреляни.
34
0
 
8
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 5 месеца
И Финландия е малка държава като нас , ама умни ората.
33
10
 
1
 
! Отговори
Боби преди 5 месеца
До Без паника, моля ! Вярно преди напускаха но след като в западните страни се шири РУСОФОБИЯ също много хора започнаха да се връщат обратно. Работа в РФ има колкото искаш, а специалисти не стигат... Последния КРАСНОРЕЧИВ Пример беше Ала Пугачова...
32
6
 
3
 
! Отговори
Боби преди 5 месеца
Финландия Строи 200км стена при 1340км граница... А и се оплаква че РФ не спира мигрантите... Те мигрантите не искат да останат в РФ. Не искат да останат и във Финландия реално.
31
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 34. Русофоби яжте украинкто жито напоено с руската кръв на убитите герои. Така руската кръв ще проникне във вас и ще започне да тече във вашите вени. Ще се предава с гените ви, во веки веков! Амин!
30
5
 
15
 
! Отговори
Без паника, моля ! преди 5 месеца
Умен човек не работи за простДиктатор. Милиони кадърни хора напуснаха пРосия и пРосия изчезва.
29
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Към скандинавските държави спадат Норвегия, Швеция, Дания, Финландия и Исландия.
28
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Всичко се развива точно според плана на СВО: удвояване на границата с НАТО и отдалечаване от Европа и същевременно затвърждаване статута на блатната империя като фашистка държава.
27
7
 
0
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 5 месеца
До анонимен *** ==========Яко те пере съчмата !
26
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Отрязаха алкохолния туризъм на Финландците.
25
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нали са демократи, защо не щат горките бежанци от Близкия Изток и Северна Африка?
24
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До финландците са умни"КУПИХА от Израел Защитния Железен Купол, също Швеция и Германия" Хамас направи Железният купол за смях.
23
28
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Няма да е задълго. Финландците ся откъде ще си купуват евтина водка. Ще вдигнат бунт и ще отворят ГКПП-тата. А мигрантите и без т'ва са се засилили към Германия, където Мути Меркел ги покани. Във Финландия ще им замръзнат зад..ците.
22
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ще се отдадат на домашен алкохолизъм.
21
29
 
14
 
! Отговори
БългарФин преди 5 месеца
Последните 20 години финландския гражданин оглупя безвъзвратно, както между впрочем и всички европейци. Тия глупости с някакви мигранти и гранични проблеми са си за вътрешна употреба и плашене на населението. Във Финландия подобно на много други места вървят абсурдни обществени процеси, семейният модел е тотално разбит, режат се доциални придобивки, но удара срещу средната класа е огромен, средната класа се заменя с безхарактерна обслужваща маса, нормалният финландски мъж е смачкан.
20
15
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Време е всички европейски страни да затворят границите си с фашистката държава. Да ходят да се молят на китайците.
19
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Нищо ново То рашия нямаше да напада и Украйна, ама...
18
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
до 10-ти, 16-ти, 18-ти ---- Защо се мъчите да им обяснявате...не виждате ли, че, цитирам: "толкова си могат". Решили, че земята е квадратна и *** ги убеждавай, че това не е вярно. Нека си цъкат минуси, бас държа, че нито един не си е направил труда поне да отвори и да прочете. Затова сме на това дередже, защото всеки много знае и е безкрайно уверен в собственото си невежество ;)