Само лоялността не е достатъчна: Какви хора държи до себе си Путин?

Анализатори твърдят, че той се страхува да не бъде засенчен
Обновена: 6 окт 2023 21:04 | 6 окт 2023 21:04, Нели Христова
169
Само лоялността не е достатъчна: Какви хора държи до себе си Путин?
Снимка: БГНЕС

Известно е, че президентът Владимир Путин държи близо до себе си лоялен набор от служители и помощници. По-голямата част от вътрешния му кръг е служил на руския лидер в продължение на много години.

Путин не пренебрегва очакванията си за абсолютна лоялност от най-близките си. Веднъж попитан в широкообхватно интервю от 2018 г. дали е способен да прощава на хората, когато правят грешки, Путин отговори, казвайки: "Да. Но не всичко." Когато беше притиснат от журналиста Андрей Кондрашов да обясни какво не може да прости, отговорът на Путин беше категоричен: "Предателството".

За онези, които са работили с президента повече от две десетилетия, не е изненадващо, че Путин цени и изисква лоялност сред най-близкия си кръг. Много тези хора той държи близо, откакто се издигна в редиците на руската съветска служба за сигурност, КГБ, преди да стане президент в края на 1999 г.

"Нито у нас, нито в чужбина съм виждал шефове, които държат около себе си нелоялни хора", каза Дмитрий Песков, прессекретарят на Путин, пред CNBC във вторник. "Но за Владимир Путин само лоялността не е достатъчна. Необходими са три качества: 1. Професионализъм, 2. Ефективност, 3. Лоялност."

Песков, висш служител на Кремъл, смятан за член на вътрешния кръг на Путин, е прессекретар от 23 години. По същия начин са повечето от хората от вътрешния кръг на Путин – съставен от неговите най-близки министри и доверени лица и често наричани "силовики" (или "хора на силата")

Руският външен министър Сергей Лавров е на поста си от 2004 г., докато министърът на отбраната Сергей Шойгу заема поста си от 2012 г., като преди това самият той беше смятан за потенциален кандидат за лидерство.

Вътрешното обкръжение на Путин също включва премиера Михаил Мишустин и кмета на Москва Сергей Собянин, както и ръководителите на службите за държавна сигурност на Русия, ФСБ и нейния колега от външното разузнаване, СВР. Има и по-идеологически влиятелни пропагандисти като Владимир Соловьов и Николай Патрушев, секретар на руския Съвет за сигурност.

Заместник в съвета е националистът Дмитрий Медведев, който също беше бивш министър-председател и президент на Русия до 2012 г., редувайки се с Путин. Медведев винаги е бил подчинен на Путин и в двете роли, но той остава близо до президента и е явен поддръжник на войната на Русия срещу Украйна и идеологическата вражда със Запада.

Руските анализатори не са убедени, че качества като компетентност и лоялност се ценят еднакво в Кремъл, като руският учен, историк и писател Сергей Медведев отбелязва, че "лоялността винаги е била по-важна от компетентността" в Русия.

"Русия не прилича на ориентирана към ефективността и компетентността меритокрация", отбеляза Медведев, автор на "Война, създадена в Русия" и "Завръщането на руския Левиатан".

"Това е много архаична и средновековна — и в известен смисъл византийска прекалено сложна система на лична лоялност и Путин ще задържи всеки — дори и най-неефективните мениджъри като бившия президент (Дмитрий) Медведев, например, стига те показват своята лоялност", обясни Медведев пред CNBC.

Руският опозиционен политик Владимир Милов някога е работил за Путин, след като е служил в Министерството на енергетиката на Русия през 2002 г. Разочарован от пътя, който Русия е поела по време на управлението на Путин обаче, Милов сега твърдо се брои към руската опозиция, която е предимно в изгнание или в затвора, и живее в чужбина.

Познавайки добре Путин, Милов каза, че президентът "100%" цени лоялността над компетентността и отбеляза, че "професионализмът и ефективността също са обратната страна наспособността да предизвикваш нещата."

"Не ви харесва това, което става? Искате да го направите по-добро и прилагате своите таланти и решителност, за да се опитате да ги поправите, за да промените нещата. Това не е начина, по който Путин иска да се случи. Той е единственият човек, който има право да променя или да поддържа нещата както трябва", каза Милов.

Той каза, че искането на Путин за абсолютна лоялност е породено от дълбока несигурност и страх от конкуренция.

"Това е един от основните проблеми", каза той пред CNBC. "Личният ми опит да го видя и по някакъв начин да работя с него е, че той е изключително незабележим човек. Той е най-средностатистическия човек, който можете да намерите навсякъде, така че е изключително несигурен, когато има открита конкуренция или открит талант, който е изложен и способен да постигне по-добри резултати от него."

Милов вярва, че Путин е вроден параноик по отношение на заговор за свалянето му от власт.

"Но като цяло, ако има правило, то е "не си подавайте главата навън, защото веднага ще ви видя като конкуренция, а аз унищожавам конкуренцията" — това е неговият подход."

Слепи петна

Привързаността към лоялност може да доведе до слепи петна, отбелязват анализаторите, последно наблюдавани при злополучната инвазия в Украйна и възхода на властта, статуса и влиянието на Евгений Пригожин преди изпадането му в немилост.

Когато Русия за първи път започна инвазията си в Украйна през февруари 2022 г., анализаторите казаха, че е вероятно Путин да е бил информиран от най-близките си военни служители, че инвазията ще протече без усилие, а Украйна ще бъде завладяна лесно, преди да бъде установено проруско правителство в Киев.

Но през първите няколко седмици от войната стана ясно, че Украйна оказва много по-голяма съпротива, а нейните съюзници - много по-голяма подкрепа за Киев, отколкото се очакваше в Русия.

Дълга 40 мили колона от руски военни превозни средства тръгна към столицата на Украйна, но спря пред очакваната дестинация на фона на съобщения за логистични проблеми, включително недостиг на храна и гориво, след което изпита позора на отстъплението.

Оттогава руската армия е съсредоточила живата си сила в южната и източната част на страната, заемайки част от територия, която създава "сухопътен мост" от континентална Русия към окупирания Крим.

Деветнадесет месеца от началото на войната и САЩ Длъжностни лица изчисляват, че около 500 000 военни от страна на Русия и Украйна са били убити или ранени в конфликта досега.

По време на "специалната военна операция" на Русия в Украйна, както тя нарича своята инвазия, бяха повдигнати въпроси относно стратегията и компетентността на руското военно ръководство. Шойгу беше открито осмиван и критикуван от част от военните блогъри в Русия, особено тези, лоялни към Пригожин.

Когато нашумялата неприязън между Пригожин и Министерството на отбраната и се превърна в открит бунт през лятото обаче, Путин в крайна сметка застана на страната на своя дългогодишен и доказано лоялен министър на отбраната и одобри указа на министерството, че бойците на "Вагнер" ще трябва да подпишат договори с министерството

Кирил Шамиев, руски политолог и гостуващ сътрудник в Европейския съвет за международни отношения, каза пред CNBC, че лоялността е "много ключов актив в авторитарна среда, защото развивате това доверие през годините. И ако човек докаже доверието си във война, това е много важно за един авторитарен лидер."

Възходът и падението на Пригожин

Пригожин беше убит в самолетна катастрофа това лято, няколко месеца след като ръководи злополучен бунт срещу руското министерство на отбраната и опит за поход към Москва.

Когато бунтът беше отменен, Путин се появи по телевизията, обещавайки да накаже "държавната измяна", казвайки, че "неразумните интереси и личната амбиция водят до предателство".

След като първоначално постигнаха сделка, която изглежда позволяваше на Пригожин и бойците на "Вагнер" да бъдат изпратени в Беларус, Пригожин и редица висши командири на Вагнер загинаха в самолетна катастрофа над Русия през август.

Кремъл категорично отрече да е поръчал смъртта на Пригожин и каза, че ще се проведе разследване на инцидента. Той определи западните спекулации, че е наредил смъртта на Пригожин като отмъщение за неговия бунт, "абсолютна лъжа".

Съобщава се, че Пригожин се е заклел в лоялност към Путин по време на среща лице в лице след бунта, но анализатори казаха, че съдбата му е била решена, когато той открито отправи предизвикателство към държавата и в крайна сметка към самия Путин.

"Мисля, че това беше силно послание към елита, че Путин контролира", отбеляза Сергей Медведев, като каза, че президентът "щателно е изчакал тези два месеца, преди да изпълни своето отмъщение".

Фигура като Пригожин – разглеждана като аномалия предвид близкия му съюз с Путин, но неофициални и враждебни отношения с държавните институции – няма да бъде позволена да се появи отново, отбелязват те.

"Почти съм сигурен, че Кремъл никога, никога повече няма да позволи на никого да създаде тази военна мощ, която Пригожин имаше – или социалното или политическото медийно влияние, което Пригожин имаше", каза Шамиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
1
 
8
 
! Отговори
Путин е до Ленин преди 7 месеца
И ДВАМАТА В ПЪКЪЛА ! Двойници се моткат насам натам като мухи без глави !
91
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Рано днес 7.10.2023, след 50 години сравнително не съвсем ненормално поведение, палестинската секта Хамаз навлезе в процедура на РИТУАЛНО САМОУБИЙСТВО ! Бедните, те не зная какво правят ! Не че някога са знаели...
90
8
 
2
 
! Отговори
Гай Баньо преди 7 месеца
Много левашка статия! Путин бил се окръжил с лоялни хора. Ми то е нормално, бе льольо. Бидона да не би да се е окръжил с предатели?????
89
4
 
8
 
! Отговори
Паню Баирски преди 7 месеца
Как не разбра този мазен плъх Путин, че песента му е изпята и краят му е близо? Жалък комунистически убиец!
88
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Имам питане- защо рашките олигарси и децата на Кремъл живеят на метри от Айфеловата кула, в най богатите квартали на Англия, Германия и Дания- нали там заплатите на работниците са високи, защо не живеят в Раша, Китай, Северна Корея, Индия, Бразилия а в богата и просперираща Европа и САЩ?
87
4
 
7
 
! Отговори
НИЕ В ЕВРПА преди 7 месеца
В БРИКС ЛИ: ИНДИЯ - ЗАПЛАТА МЪЖЕ- 258ЛВ, ЗАПЛАТА ЖЕНИ- 210ЛВ- МИН ЗАПЛАТА- 87ЛВ- МЕРСИ ИСКАМ В ЕВРОПА- РАШКИТЕ ДА СЕ РАЗВИВАТ В БРИКС И ЕВРАЗИЯ- ТОВА Е ЧИСТА ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА ТРУДА. ОЛИГАРСИТЕ В БРИКС, РАБОТНИЦИТЕ В ЕВРОПА.
86
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
СЕГА ДА ПОГЛЕДНЕМ КЪМ ДРУГА ДЪРЖАВА В БРИКС- БРАЗИЛИЯ- СРЕДНА ЗАПЛАТА МЪЖЕ- 1046ЛВ, ЖЕНИ- 958ЛВ, А СЕГА ОТВОРЕТЕ МАПС И РАЗГЛЕДАЙТЕ МИЗЕРНИТЕ ФАВЕЛИ, БРИКС- НЕ МЕРСИ- ИСКАМ В ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ.
85
0
 
1
 
! Отговори
Някой преди 7 месеца
До Поетът в мен. Ти не си поет. Ти си бавноразвиващ се удиот.
84
3
 
8
 
! Отговори
България утре преди 7 месеца
Когато законите защитават частната собственост и семейното предприемачество, а бандитите работят в затворите, за да си плащат издръжката, ТОГАВА МОЖЕ ДА ПРИКАЗВАМЕ ЗА ПРОМЯНА ! ПРИ СЕГАШНИЯ БАНДИТИЗЪМ КАКВОТО СЕ ПРОИЗВЕДЕ, ИДВАТ БАНДИТИ И ГО ОГРАБВАТ БЕЗНАКАЗАНО, ЗАЩОТО ПОДКУПВАТ КЪДЕ ЛИ НЕ ! БЪЛГАРИТЕ ОТИВАТ НА ЗАПАД, КЪДЕТО ИМА ПОЛИЦИЯ, СЪД И ЗАТВОРИ ЗА БАНДИТИТЕ ! В УЧИЛИЩЕ ДЕЦАТА ТРЯБВА ДА НАУЧАТ, ЧЕ НИСКА ПРЕСТЪПНОСТ ОЗНАЧАВА БОГАТ НАРОД !
83
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
BRIKS ЛИ- Я ДА ВИДИМ МИНИМАЛНИ ЗАПЛАТИ В НАЙ МОЩНАТА ИКОНОМИКА В СВЕТА КОМУНИСТИЧЕСКИ КИТАЙ- 35ДЛ/106ДЛ- МЕРСИ ТОВА Е ЕКСПЛОАТАЦИЯ ПО КОМУНИСТИЧЕСКИ.
82
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Дали ще плюете по Путин или не все едно. Вижте статистиките примерно за промяната в брутния вътрешен продукт и ще разберете кой има полза от тази война. Ами цифрите казват едно, че Русия, САЩ и Китай са на далавера , а еврепейският съюз е надолу.Горе споменатите държави са с над 20% ръст за около 4 години, а Китай дори гони 30% и изпреварва доста евросъюза. БВП на евросъюза спада от 18.75 трильона на 16.64. Сега идете да посрещнете и новите имигранти.
81
8
 
7
 
! Отговори
Трий, трий мамка ти преди 7 месеца
нело, Путин държи точно такива хора, от които вие шурушоидните бокклуццци да се насиррате ежедневно.
80
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ВНИМАНИЕ ДВОИНИК НА ПУТИНЧЕВ на снимката..Подават че терорист номер едно ВЛадимир роден 1952 в СССР е убил зверски стотици хиляди наши братя и сестри Православни в Украйна. ДА се провери колко стотин хиляди с а убити в Чечня и ДАгестан..
79
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Рублата падна до 14 юана за 1 рубла. Ако великия гений Путин още настоява да си продава петрола на Китай за рубли, значи го продава на безценица.
78
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хитростта погуби Русия. Спорете ако искате. Навремето руснаците бяха силни корави и умни мъже, но в лоша социополитическа среда. Днес са дребни мазни хитри лъжци отново в лоша социополитическа среда.
77
5
 
13
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 7 месеца
На картинката Путангутана обяснява защо бомбандирането на училища и болници в Украйна е необоходимо за опазването на Россия от гнили западни лгбткю биолабораторни нацистки киборзи.
76
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
'' Какви хора държи до себе си Путин? '' ................................. всички лични охранители на путин, които му извършвaха убийствата бяха назначени за губернатори и министри, с една дума - все добри хора, начело с путин.
75
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Плача, изтри ли си устата с тоалетна хартия след това изказване?
74
7
 
11
 
! Отговори
ПЛАЧА преди 7 месеца
Дeбиллът Симонян изръси, че рашистанците можело да метнат атомни бомби по Сибир. АХАХАХА тия са съвсем изпляскали там. В Сибир хората полудяха, чакат по принцип да ги нападне я Китай или гнилият Запад и САЩ - в същото време Русия ги заплашва с ядрени удари буахахахах Блатная,сър
73
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Компетентни, компетентни хора държи до себе Путин. За разлика от нашите "лидери".