Урокът на Пригожин за Тръмп и сие: Не вярвайте на обещания на Путин

Отстъпките пред Путин са геостратегическо фиаско
26 авг 2023 09:30, Стела Стоянова
309
Урокът на Пригожин за Тръмп и сие: Не вярвайте на обещания на Путин
Снимка БГНЕС, архив

Вивек Рамасвами, кандидат за президент на Републиканската партия, се присъедини към бившия президент Доналд Тръмп, който смята, че с руския президент Владимир Путин могат да бъдат сключени коректни сделки.

Това е позиция, която през декември миналата година зае и френският президент Еманюел Макрон, който изтъкна перспективата да договори с Путин гаранции за сигурността на Русия в рамките на нова архитектура за сигурност в Европа.

Опитайте се да кажете на Евгений Пригожин, че Кремъл държи на думата си в сделките. Преди два месеца, след опита за преврат на Пригожин, руските служби за сигурност заявиха, че няма да повдигат обвинения, а Пригожин беше подведен, че е получил гаранции за сигурност. Истинската присъда на Путин беше поднесена като експлозия в частен самолет на височина 28 000 фута.

Всеки украинец може да ви каже, че уверенията на Русия, че няма да нахлуе в страната, не струват нищо. Москва трябваше да уважава украинския суверенитет и да предостави на Киев гаранции за сигурност съгласно условията на Будапещенския меморандум от 1994 г., по силата на който Украйна предаде ядрения си арсенал, но Путин не си даде труда да спазва това международно споразумение.

Пригожин със сигурност не е направил нищо добро за Украйна - изпратил е своите наемници в атаки „на месо" в битката при Бахмут. Убийството му обаче може да даде отрезвяващ, предупредителен урок за политиците по света, които лекомислено смятат, че на Путин може да се вярва и да се сключват сделки с него.

"Няма как някой да постигне споразумение със сериен лъжец като Путин и да очаква то да бъде спазено. Уставът на ООН, руско-украинският договор за приятелство, Минските споразумения, Черноморската инициатива за зърно - колко още договори трябва да наруши Путин, преди всички да разберат, че разговорите с него са безсмислени?", заяви пред „Политико“ министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба.

Наскоро Рамасвами обясни пред Си Ен Ен, че ще замрази сегашните линии на контрол и ще поеме ангажимент, че НАТО няма да приеме Украйна. Той каза, че САЩ дори могат да накарат Украйна да направи отстъпки, тъй като "плащат сметките". В замяна на това той просто би поискал от Путин да се оттегли от военния съюз с Китай.

И той би се доверил на Путин за всичко това?

"Независимо дали има работа със собствения си командир, който е военнопрестъпник, или с външна сила, руският президент ще използва всички необходими средства, за да постигне целите си. Само солидно руско военно поражение в Украйна може да доведе до справедлив и траен мир", твърди Кулеба. "Онези, които твърдят, че Украйна трябва да се съгласи на бързо прекратяване на огъня, отстъпване на територия или замразяване на конфликта, не искат край на войната. Те призовават Украйна да умре. Това е пътят към по-голяма война, след като на Путин му бъде дадена почивка".

Нарушена сделка

Сделката за черноморското зърно - инициатива за износ на огромните запаси от пшеница на Украйна, особено за по-бедните страни - е друг пример.

Тя е подписана през юли 2022 г. с посредничеството на ООН и Турция.

В продължение на една година Украйна спечели възможността да транспортира зърното си към света и да стабилизира цените на храните, но Русия продължаваше да твърди, че сделката за зърно трябва да включва повече привилегии за Кремъл и постоянно се оплакваше от неефективността на инициативата, докато не се оттегли през юли 2023 г.

Оттогава Кремъл обстрелва украински пристанища и зърнени терминали, унищожавайки храни, предназначени за развиващите се страни.

"Това е ясна демонстрация, че да преговаряш за каквото и да било с Путин е все едно да искаш от сериен изнасилвач да обещае, че няма да го направи отново. Това не работи и Пригожин е доказателство за това", заяви украинският политолог Николай Давидюк пред "Политико".

В публичното пространство Путин твърди, че е готов за мирни преговори и че САЩ, НАТО и Украйна са тези, които настояват за продължаване на войната. На 2 август обаче неговият говорител Дмитрий Песков заяви, че тези преговори трябва да бъдат съгласно руските условия. На 6 август той заяви, че няма основания за мир и че Русия иска да запази петте украински региона, които незаконно е анексирала, въпреки че не контролира напълно четири от тях.

„За мен опитът за анексиране на част от украинските територии е поредното потвърждение за пълната неадекватност на Кремъл в оценката на политическата и военната ситуация", заяви пред „Политико“ секретарят по държавната сигурност и отбраната на Украйна Олексий Данилов.

Украински официални лица предупредиха Кремъл, че решението за анексиране на украинските региони през 2022 г. ще унищожи възможността за прекратяване на войната на масата за преговори. Но Кремъл все пак го направи.

"Преговорите и отстъпките пред Путин ще бъдат геостратегическо фиаско за Запада и ще поставят началото на обратното броене до началото на антидемократичната контрареволюция и настъплението на автокрациите по целия фронт от Латинска Америка до Китай", каза Данилов.

Източник БГНЕС

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


309
Още по темата: ПутинТръмпПригожин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
239
0
 
0
 
! Отговори
да си руски трол преди 4 месеца
не е чест, а позор!
238
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Амеериканците веднъж се подлъгаха по приказките на Тръмп но бързо се осъзнаха и го свалиха Втори не биха направили същата грешка Все пак и в Америка знаят поговорката че - Мъжко такова , един път се такова ...
237
3
 
0
 
! Отговори
Американ преди 7 месеца
Eвропедейците ги е още страх от Тръмп :-D
236
2
 
2
 
! Отговори
Божееее преди 7 месеца
Уау,то и хитлер не вярваше,че Сащ И Свободният,ще го е..бият!!!сСср също не вярваше,че стремежа на Народите към Свобода ще ги убият...кое не разбират прим.т.те управляващи Света ни???или Справедлив и Своабоден...или ще *** децата ви!!!кое не разбирате...путин имаш ли ядрени с които да Спреш...бОГ??? А ТИ Си???ИГРА ЗА МЪРТВИ Е ВАШАТА!!!Космоса чака колонизатори...богатство сътворено от...Бог...вие...селца ...островчета...убийства...офшорни...неч.в.еци сте...Да е тсяв!
235
5
 
5
 
! Отговори
Урокът на Украйна преди 7 месеца
Никога не вярвайте на САЩ и НАТО. Те няма да се намесят, а само ще подстрекават, ще дават кредити и акъл, докато има пушечно месо. Като свършат наивниците ще седнете на член "пети". Този член действа само за сядане върху него. На американците никак не им се мре. Те си остават един картонен тигър или на български -въздух под налягане. Псссссс....
234
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Украйна повярва на Америка и резултата е на лице. И ние сме тръгнали по този път.
233
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не е важно дали Тръмп може да вярва на Путин. Важното е Путин да не вярва на краварите. От тях нищо добро не се очаква.
232
2
 
8
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 7 месеца
Последната новина от Кремъл - изтеглят танковете Т-14 Армата от Украйна. Картонът на макетите е започнал да се разпада, необходима е реставрация преди следващи фотосесии.
231
2
 
6
 
! Отговори
Война преди 7 месеца
Пригожин вече е труп, Кадиров е болен, скоро ще умре, остава Путин. Героите на Русия си отиват.
230
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пригожин да беше стигнал докрай в похода си към Москва, да беше убил Путин, пак щеше да умре, ама с чест - че е свършил нещо полезно.
229
2
 
3
 
! Отговори
М'глата преди 7 месеца
Аааааа,Тиквата му вярва и е още жив!
228
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не виждам какво значение има кой свали Пирожката. Нали нацитата се изтрепват един друг взаимно? После ше дойде реда и на коня, путинака, оня рижия колхозник..
227
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
То само като му видиш физиономията на слаб ученик на джуджака и е ясно, че лично той е свалил самолета. Още повече,че са го видели с пушка покрай селото но е бил маскиран като продавач на лук. Нека чебурашките още си го търпят и не на луната ами и още година две санкции и кибрит вече няма да могат да произведат. То не че ги интересува де, за тях докато има водка и всичко им е точно.
226
15
 
5
 
! Отговори
Кравар мучи на луна преди 7 месеца
Путин е 1.70, зеления пигмей е 1.69 на токчета, но лъже все едно е Любо Ганев на кокили.
225
15
 
7
 
! Отговори
??? преди 7 месеца
И как разбрахте,че Путин е свалил самолета,на който е пътувал Пригожин???Я кажете, умници...................че нещо не разбрах!!Гении ли сте, или следователи....................или само прости селяни???
224
9
 
18
 
! Отговори
Джудже преди 7 месеца
Знае се отдавна, че колкото по-големи са джуджетата, толкова са по-лъжливи.
223
5
 
17
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 7 месеца
Видяхте ли как са изравнили могилите на вагнеровските гробища? Нали уж за Россия се биеха и умираха? Руска му работа.
222
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ЗА ЖЪЛТОСИНИТЕ ПОБЕДА!
221
1
 
5
 
! Отговори
Ехаа преди 7 месеца
До Анонимен 248 Кажи го в някой щат като Лузиана и главата ти ще стане на ромб
220
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тръмп е тромб! Ако стане президент, ще докара инфаркт на Америка!