Кои бяха на борда на самолета с Пригожин?

Шестима са от "Вагнер", трима са били екипаж
Обновена: 24 авг 2023 18:51 | 24 авг 2023 17:00, Стела Стоянова
53
Кои бяха на борда на самолета с Пригожин?
Снимка БГНЕС, архив

Освен Евгений Пригожин, на борда на разбилия се самолет са били дясната му ръка Дмитрий Уткин, още петима от "Вагнер" и трима души екипаж.

Ето какво се знае за тях според данните, събрани от руския сайт "Фонтанка", проекта "Център досие" на критика на Кремъл Михаил Ходорковски и базираната в САЩ частна разследваща организация All Eyes.

Дмитрий Уткин

Дясна ръка на Пригожин, съосновател и командир на "Вагнер", 53-годишен, родом от Свердловска област. Командир на отряд във втора бригада специални сили на военното разузнаване. Подразделението участва в две чеченски войни. Отговаря за военната подготовка на бойците от "Вагнер".

Валерий Чекалов

"Ровър", 47-годишен, родом от Владивосток. Той е един от най-близките приятели на Пригожин. Чекалов е до лидера на "Вагнер" от 2000 г. Занимава се с логистиката на наемническата армия, включително с договорите за хранителни доставки за военните. Отговаря за международните проекти на Пригожин като геоложки проучвания, добив на нефт или селско стопанство. Свръзан е с "Евро Полис" - компания, която сключва изгодна петролна сделка със Сирия, плаща на бойците от "Вагнер" и доставя оръжие. Обект на санкции от страна на САЩ.

Евгений Макарян

"Макар", 38-годишен от Челябинска област. Бившият полицай се присъединява към "Вагнер" през март 2016 г. Участва в щурмови отряд на частната армия в Сирия.

Сергей Пропустин

"Кедър", 44-годишен. Боец е на "Вагнер" от 2015 г. Разузнавач-гранатометчик. Бие се в Чечения. Част е от отряд, от които са избирани много от личните гардове на Пригожин.

Александър Тотмин

"Тот", 31-годишен, родом от Алтайския край. Много активен в Инстаграм, където често публикува свои снимки. По информация на сайта "Миротворец". Тотмин е представлявал интересите на "Вагнер" в Судан. Осъждан е за кражби.

Николай Матусеев

Проектът "Досие център" не успява да открие човек с това име в списъците на "Вагнер". Там фигурира мъж с име Николай Матусевич, който е постъпил в частната армия през януари 2017 г. и е служил в четвърти щурмови отряд в Сирия, предаде БНТ.

Всичко за инцидента с Евгений Пригожин вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
5
 
! Отговори
Пижо преди 8 месеца
Първа информация от официалното разследване, съобщена по канала на Прес-служба Пригожина в Телеграм: "Взривно устройство е било поставено в отделението на колесника, където е станала експлозията в небето. В резултат на това, крилото се откъсва, удряйки стабилизатора, поради което самолетът влиза във въртене. От взривната разхерметизация всички на борда губят съзнание, поради което пилотите не са могли да съобщят за аварийната ситуация."
21
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Русофилите пак бълнуват някакви гамбит. Голем ви е гамбита, русофилчета, за смях пред целия свят както винаги.
20
2
 
3
 
! Отговори
Ха-ха преди 8 месеца
Соловьов каза че иска вагнеровците да отмъстят за героя, а пък вагнеровците казаха че виновните са в кремъл. Какво излиза? Топ пропагандона призовава да поемат пак към кремъл и да вземат скалпа на пуйлото.
19
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не ми го обеснявайте полоавин час след това вече го знаех .Великолепен гамбит с жертва на коня както ви казах в България има двама трима които разбраха още преди месеци какво се играе единя е Валентин Вацев.... Евала всичко позна
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Токмаков - всеки един велик американски президент води на Путин в класацията, която оформяш. Спомни си Виетнам, Тайланд, Ирак, Сирия, Афганистан, Сърбия, Либия... Все държави мачкани от руската армия... Добави и украина. Никой не може да отрече лидерството на САЩ. Незнам защо, но стремежа им да владеят целиянсвят ми напомня на девиза на една друга държава от Европа, чиийто девиз беше " Юбер алес". Знаем как завърши всичко...
17
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Путлера не прощава и убива предателите, но най-големия точно той самия, предаде собствения си народ като ги залъга с иснтрументи ползвани от нацисти и фашисти, поне да бяха чели историята поне малко!
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не мога да кажа нищо брат
15
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Само като видиш източника и да ти стане ясно достоверноста на инфото. Работи се на принципа " една баба в трамвая каза". От десет души са намерени останки на 4-***. Другите кой и как от щатите ги разпозна? Може би техните извънземни сили...
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Инсценировка
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Забравихте секси стюардесата, или тя не е човек!?!
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Еми така е то. Всяка жаба си има.... Щъркел! За предателите прошка няма. Тоя Пригожин е пропуснал да сложи в сметките си Петров и Боширов. И най- съвременните оръжия немогат да надминат по ефективност тия двамата. Уткин е основател, а Пригожин - куратор. Е бяха. Разлика голяма.
11
1
 
2
 
! Отговори
Levski преди 8 месеца
официална информация за смъртта на Пригожин и Уткин все още не е получена.
10
3
 
3
 
! Отговори
Токмаков преди 8 месеца
Вместо да питате кои са убитите. - Попитайте има ли друг президент в света на гърба на който да има толкова много убийства. Задайте и въпроса кой управлява най голямата страна в света.Защо света търпи този *** .Кой е той да отнема човешки животи.
9
4
 
0
 
! Отговори
Ухаещ Краварофил преди 8 месеца
Сега да жалеем ли понеже Пригожин се опилчи на Путин или да се радваме понеже "Вагнер" попиляха ухронацитата ? В квантово недоумение сме. абе дай да се радваме само на умрели както правим винаги. Нема значение кой е умрелия. Ние сме некрофилинги.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пепи Еврото?
7
4
 
2
 
! Отговори
Бгг преди 8 месеца
По лесно за разкриване убийство няма. Шойгу и Герасимов са виновните, може Путин да им е дал зелена светлина.
6
0
 
2
 
! Отговори
До 4 преди 8 месеца
Нарича се ефект на Дънинг-Крюгер.Нужно е да четеш повече....
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вагнер ще напада ли Полша?
4
2
 
9
 
! Отговори
Русофил преди 8 месеца
Ние сега за кого скандираме?! Пирожкин от нашите ли беше или от другите? Обърквам се вече.
3
5
 
10
 
! Отговори
До 3 преди 8 месеца
Пии си хапчета болен копейкаджия плащаш IPhone 3 години и караш 20 годишна Западна трошка, но си Путинска мишка