Ген. Събев: Очаквам ескалация на войната в Украйна, трябва да пратим солиден пакет боеприпаси

Украинската контраофанзива е съвсем в началото, заяви той
17 юни 2023 22:32, Анисия Иванова
1144

Министрите на отбраната на страните членки на НАТО се събраха в четвъртък и петък на двудневна среща в Брюксел, в централата на НАТО, за да говорят за Украйна и за това как да увеличат индустриалния капацитет на Алианса в подкрепа на страната.

"Имаше призив на министъра на отбраната на САЩ всички партньори и съюзници да увеличат помощта с въоръжения и боеприпаси към Украйна и много ясно новият министър на отбраната заяви, че България се присъединява към тези усилия и очакваме вече политически решения, с които на Украйна да бъдат предоставени боеприпаси за така съветските типови оръжия, които още експлоатират те. Освен това, беше изразена българската подкрепа за членството на Украйна в НАТО, което досега не се беше случвало, както знаете", каза генерал-майор от запаса Съби Събев в студиото на "Брюксел 1".

Според него много важно решение е и присъединяването на България към съюзната инициатива за складиране на боеприпаси, предвид въвеждането на новите отбранителни планове на НАТО.

"България също така ще се присъедини и към една инициатива на ЕС, на Европейската агенция по отбрана, за съвместно закупуване на боеприпаси, както за попълване на националните запаси, така и за предоставяне на Украйна. В това отношение България предвид на това, че ще преминава към този артилерийски калибър на НАТО 155-мм, това е важно решение, което има отношение и към нашата отбрана", поясни Събев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му Алиансът съвместно закупува боеприпаси от калибър, който се използва от почти всички страни членки.

"Очаквам, че политическото решение, което престой да бъде взето от нас, след завръщането на министъра на отбраната, България действително да подготви един по-солиден пакет с боеприпаси, стрелкови, артилерийски, а може би и някои въоръжения, от които има нужда Украйна и за които досега България така се колебаеше. Например артилерийски системи, също така възможности за танкове. Предполагам, че имаме какво да предоставим. Може би някои средства за противовъздушна обрана, по-леки, преносими и така нататък. Въобще да се използват всички възможности, които имаме ние, най-после да застанем в редицата на страните, които действително предоставят безкористно военна помощ на една страна, която е жертва на агресия", подчерта генералът.

Самият той очаква много силна ескалация на военните действия в Украйна.

"Украинската контраофанзива е съвсем в началото си и може би в следващите две седмици до края на месец юни-началото на юли, може би ще видим вече и посоката, в която ще бъде нанесен основният удар на тази контраофанзива, защото тя реално в същинската си част не е започнала. Прави се опит да се пробие първата отбранителна линия", допълни Събев.

И е категоричен, че краят на войната не трябва да се очаква в следващите 2-3 месеца.

"Очаквам, че до края на тази пролетно-лятна офанзива на Украйна ще се появи някакъв по-решителен резултат с прекъсването на този землен коридор до Крим. Също така прекъсването на Керченския мост с Крим, за да може да се изолира тази групировка, която е в Крим и в източната част на Херсонска област. Така че при такива положителни развития, ако те настъпят, най-вероятно може и да се получат доста неочаквани развои на войната, т.е. стигане до масата на преговорите, ако Русия прецени, че повече не е изгодно да търпи загуби и да продължава войната", коментира генералът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
709
13
 
3
 
! Отговори
ПУТИН СМУЧИ преди 1 година
Милиарди от руския народ за да трепе в Украйна жени и деца....Що ли руснаците мизерстват
708
5
 
22
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Да пратим Събев и децата му на фронта в Украйна. Да дадат пример.
707
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До БГ ПУТИНИСТ Това вече го видяхме. Копираш едно и също. Разбирам, че си леко вдлъбнат, ама малко старание де! За какво ти се плаща?!
706
3
 
8
 
! Отговори
БГ ПУТИНИСТ преди 1 година
С мойте данъци пращаме оръжие за Украйна.....все повече и повече
705
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ПУТИН СМУЧИ Смучкаш го ти. И още дълго ще го смучкаш, докато не отнесеш някоя бомба... Слава на Байдън! Всички за благото на Хънтър! Всичко в името на САЩ!
704
0
 
5
 
! Отговори
До 924 преди 1 година
Стига бре.....едните при Зеленски, другите при Путин....ша са бият в Украйна....Че не може ли ние тук да си спретнем едно тупаниче....
703
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само кратки лозунги от опорки преписват тия хора Русофобите не знаят езика и затова мисля че са роми троляци продали са се за пари жалки ромчета бедни.
702
8
 
5
 
! Отговори
БГ Е НАТО преди 1 година
С данъците на БГ путинистите са праща оръжие за Украйна....трепат се руснаци.....
701
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Написах два коментара единия за слава на Русия другия за слава на Украйна тоя за Русия ми го изтриха какво налага тази цензура" Ами така се формира "обществено мнение" За това се плащат добри пари - да излезе, че всички искаме да вощваме с Русия. Защото украинците посвършиха и няма кой да се бие за интересите на бай ви Дън. Нали се сещате, че Съби Сабята и Тагаренко няма да са на фронта. Нито децата и близките им. ВИЕ ще сте пушечното месо. Но пък трябва да знаете кои са "лошите".
700
5
 
10
 
! Отговори
Моше преди 1 година
След солидния пакет боеприпаси и оръжие , по примера на Полша България подготвяла и изпращането на няколко полка доброволци по закона за задължителната мобилизация приет миналата година, помните ли? Щели да издирват и изпращат призовки на всички които открито заявяват антируското си мнение и пишат "Спава Украину" по медиите.Русофили нямало да търсят че да не се излагаме пред съюзниците ни от НАТО. Така че... РУСОФОБИ, ГОТВЕТЕ СЕ ДА ПРВЪРНЕТЕ МЕЧТИТЕ СИ В РЕАЛНОСТ И ЛИЧНО ДА ЗАСТРЕЛЯТЕ РУСНАК.
699
8
 
4
 
! Отговори
ПУТИН СМУЧИ преди 1 година
Милиарди от руския народ за тая война....народа да му мисли
698
12
 
5
 
! Отговори
НАТО ТРЕПЕ РУСНАЦИ преди 1 година
Благодарим ти товариш Путин....
697
16
 
4
 
! Отговори
по-здрав преди 1 година
Здравейте лилипутинчета! Слава на Украйна! Слава на героите! Не се косете, оръжия, подкрепа и помощ за Украйна ще има и те ще се стоварват върху празните глави на онези. на които се кланяте!
696
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Красно значи червено от руски а червени мечки няма има бели и кафяви. А въпросния не умен мечок за дето слави украйна с бандеровски поздрав трябва да му хчупят клавиатурата и да му раз порят мечата кожа от бой да се научи на правоговор и правопис и че бандера е забранен в Европа да знае.
695
2
 
14
 
! Отговори
Демокрация преди 1 година
Пращай ако имаш лично оръжие, за другото се прави референдум и ако болшинството от българите са "за" тогава можеш да пращаш
694
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ромските трролове станали платени русофоби не знаят български но им дали кратки опорки едър шрифт да преписват лесно на електронната клавиатура кратки лозунги не умни. Това е много жалко че нашия народ се остави на ромския вот ромски трролове да му промиват мозъка по *** народ няма от нашия Паисий го е казал оооо неразумний июроде !!!
693
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичката тази каша се финсирала и ще се финансира от ЮСЕЙ - НА 22 март 22 г юсей не подписа договора за неутрална украина
692
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кажете кога е мобилизацията ,кога да пратим 30 000 наши момчета.Кога е датата?
691
2
 
18
 
! Отговори
Упс преди 1 година
Оръжията не стрелят сами. Трябва още пушечно месо.
690
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боеприпасите убиват и не е лошо всички да се замислят за това не е гейпарад война е.Ж алйо че елита на нацията е продажен и не умен и по форумите платени русофоби скотове и роми.