Нови изтекли документи показват как Русия се меси във вътрешните работи на Герамния

Кремъл иска съюз между двете крайни партии
25 апр 2023 21:30, Нели Христова
161
Нови изтекли документи показват как Русия се меси във вътрешните работи на Герамния
Снимка: БГНЕС

Когато 13 000 демонстранти се събраха пред Бранденбургската врата на 25 февруари, за да призоват за прекратяване на доставките на оръжия за Украйна, протестът беше воден от Сахра Вагенкнехт, член на парламента от крайнолявата германска партия Die Linke. Вагенкнехт осъди перспективата германските танкове, които скоро ще бъдат доставени в Украйна, да могат отново да бъдат използвани за стрелба по "руски жени и мъже".

"Не искаме Германия да бъде въвлечена по-дълбоко в тази война", каза тя, като призова за създаването на ново движение за мир и осъди кръвопролитието в Украйна, без да споменава инвазията на Русия.

Сред тълпата в Берлин беше Юрген Елзесер, редактор на крайнодясно списание, и десетки членове на крайнодясната партия Alternative für Deutschland (AfD), които приветстваха призивите на Вагенкнехт за прекъсване на Украйна. Списание Elsässer’s Compact наскоро беше обявило на корицата си, че Вагенкнехт е: "Най-добрият канцлер – кандидат за ляво и за дясно."

Събирането на политически противоположности в Берлин под знамето на мира се процежда от месеци, въпреки че съюзът остава неофициален. Но обединението на крайностите в Германия е изрична цел на Кремъл и първо е предложено от висши служители в Москва в началото на септември, според набор от чувствителни руски документи, датирани предимно от юли до ноември, получени от европейска разузнавателна служба и прегледани от The Washington Post.

Документите описват срещи между служители на Кремъл и руски политически стратези и заповедите на Кремъл на стратезите да се съсредоточат върху Германия, за да изградят антивоенни настроения в Европа и да намалят подкрепата за Украйна. Файловете също описват усилията на стратезите да приложат тези планове и техните доклади обратно до Кремъл. Документите не съдържат никакви материали, които да записват комуникации между руските стратези и съюзници в Германия. Но интервюта показват, че най-малко един човек, близък до Вагенкнехт, и няколко членове на AfD са били в контакт с руски официални лица по времето, когато са изготвяни плановете.

Документите, чиито подробности бяха широко потвърдени от длъжностни лица в западните правителства, показват за първи път преките опити на Кремъл да се намеси в германската политика, като се опитва да създаде нова коалиция между Вагенкнехт, крайната левица и AfD, както и да подкрепят протестите на леви и десни екстремисти срещу германското правителство.

Целта на нова политическа формация, според документ от 9 септември, ще бъде да спечели "мнозинство по време на изборите на всяко ниво" в Германия и да пренастрои AfD, за да повиши позицията й отвъд 13-те процента, които партията получава . Пренастройването, изложено сред документите в предложен манифест за AfD, който беше написан от кремълски политически стратези, включва формирането на AfD в партията на "германското единство" и обявяването на санкции срещу Русия като противоречащи на германските интереси.

"Неадекватни политици, неспособни да изчислят последствията от своите решения, въвлякоха Германия в конфликт с Русия – естествен съюзник на нашата страна и на нашия народ", се казва в манифеста. "Нашите интереси изискват възстановяване на нормалните партньорски отношения с Русия. … Днес в Германия има само две партии: партията на враговете на Германия и партията на нейните приятели."

От документите не е ясно дали манифестът е достигнал до някого в AfD.

Тайната находка предлага рядък поглед върху амбициите на руската кибервойна

Усилията за изграждане на антивоенни настроения в Германия са част от скрит фронт във войната на Русия срещу Украйна, докато Кремъл се опитва да подкопае единството на Запада и да замрази войната според неговите условия. Използването на мирните протести за разделяне на Запада повтаря тактика, която беше усъвършенствана за първи път по съветско време и се върна на преден план след нахлуването на Русия в Украйна. 66-годишният Елзесер, който мигрира от комунистическата левица към крайната десница в хода на политическия си живот, за първи път ръководи демонстрации през 80-те години срещу разполагането на американските ракети Pershing II в Западна Германия. Неговото списание Compact сега е описвано от германски официални лица като пропагандно издание на Кремъл.

"Познаваме тези тактики от Студената война, когато СССР се опитваше да повлияе и манипулира антивоенните движения", каза висш германски служител по сигурността, който, подобно на други, говори при условие за анонимност, за да обсъжда чувствителни въпроси пред The Washington Post.

Досиетата сочат, че на 13 юли първият заместник-ръководител на кабинета на Кремъл Сергей Кириенко е събрал група руски политически стратези и им е казал, че Германия трябва да е "в центъра" на усилията на Москва да подкопае подкрепата за Украйна в Европа.

Предложената стратегия ще обедини две германски фракции с дългогодишни проруски позиции. 53-годишната Вагенкнехт е бивша комунистка, израснала в Източна Германия, която няколко пъти се е сблъсквала с по-традиционното ръководство на Die Linke, включително заради популистката й позиция срещу неразрешената имиграция и твърденията й, че партията е твърде фокусирана върху левите академични среди и елитите, а не върху работническата класа.

Проучванията на общественото мнение показват, че нейната популярност расте в национален мащаб и тя открито обмисля създаване на нова партия. Германски експерти прогнозират, че тя ще получи подкрепа от базата на AfD и като цяло може да събере до 24% от националния вот, според скорошно проучване, цитирано от германското списание Der Spiegel, което току-що постави Вагенкнехт на корицата си.

Вагенкнехт каза в изявление за The Post, че няма да има "никакво сътрудничество или съюз" между нея "и елементи от AfD под каквато и да е форма". Тя твърди, че всяко предположение, че може да е получила съобщения от руски официални лица или техни представители, предлагащи съюз с AfD, е "абсурдно", добавяйки, че тя "не е била в контакт с никого от руската държава или някой от нейните представители".

AfD – наричана от някои в Германия партията на "разбирателите на Путин" – повтори мнението на Кремъл, че войната в Украйна е била предизвикана от Съединените щати и че Русия просто се защитава от обкръжението на НАТО, като същевременно защитава рускоезичните хора в Източна Украйна. Москва отдавна е култивирала десетки членове на AfD, особено чрез разкошни пътувания до Русия с платени разноски, показват документи и интервюта.

От документите не става ясно как политическите стратези, работещи с Кремъл, са се опитали да комуникират с членове на AfD или други потенциални германски съюзници относно плановете на Москва. Но скоро след като Кремъл даде заповед за създаване на съюз между Вагенкнехт и крайната десница, депутати от AfD започнаха да говорят в нейна подкрепа в парламента, а членове на партията скандираха името й на митинги. Бьорн Хьоке, председател на AfD в Тюринген в Източна Германия, я покани публично да се присъедини към партията.

AfD, както и нейният сълидер Тино Чурпала отказаха да коментират в отговор на въпроси относно алианса и дали AfD е получила някакви съобщения от Кремъл или лица, близки до него, които предлагат такъв съюз.

Някои в AfD описаха руските усилия като предсказуеми, но не е задължително да имат някаква действителна роля в очертаването на посоката на партията, особено след като двата германски лагера поддържаха диаметрално противоположни възгледи за управлението на икономиката. "Разбира се, руснаците ще се възползват от всяка възможност, но за тях това е само теория", каза член на парламента от AfD, говорейки при условие за анонимност, за да обсъди чувствителни партийни въпроси. "Това е някакъв теоретичен боен план. Но това не е това, което практикуваме тук."

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече Кремъл да е замесен в опити за намеса в германската политика. "Това е 100% фалшива новина“, каза Песков пред The Post. "Никога преди не сме се намесвали и сега наистина нямаме време за това."

Най-малко две ключови фигури - една в AfD и друга, близка до Вагенкнехт - казаха, че са били в контакт с представители на Кремъл или съюзници на Кремъл по времето, когато са били изготвяни предложенията на Москва за коалиция. Освен това трима законодатели от AfD пътуваха до Русия на 20 септември, но прекъснаха пътуването след по-малко от ден след обществен протест - и порицание от партийното ръководство на AfD - относно плановете им да посетят Донбас, региона в Източна Украйна, който е незаконно окупиран от Русия.

Едно от лицата в контакт с руски официални лица е Ралф Нимайер, бившият съпруг на Вагенкнехт. Той каза пред The Post, че все още е в почти ежедневна комуникация с Вагенкнехт и че по време на последните срещи с високопоставени служители на Кремъл в Москва му е станало ясно, че "има определени хора в Русия, които имат интерес" от съюз между Вагенкнехт и крайната десница.

"Знам от частни разговори с тези хора, че те са наясно с потенциала, който би имал такъв съюз", каза Нимайер, чиято къща беше обискирана в края на март като част от наказателно разследване за предполагаемото му участие в заговор на ултрадесните Райхсбюргерско движение за сваляне на германското правителство — обвинения, които Нимайер отрича.

Въпреки интереса на Кремъл, каза Нимайер, Вагенкнехт никога няма да приеме подкрепа от Москва. "Това незабавно би унищожило този проект, защото … го видяхте с Марин Льо Пен във Франция. Тя само е взела пари назаем от някаква руска банка, а дори и дарение, и това й коства президентството. Сахра не може да направи тази грешка."

Вагенкнехт каза, че няма да коментира личните си контакти в отговор на въпрос за това дали е била в честа комуникация с Нимайер.

Другият човек беше Петр Бистрон, харизматичен депутат от AfD. Бистрон пътува тайно до Беларус за три дни през ноември. Той призна пътуването едва след като беше разкрито от литовските и германските медии. Бистрон каза пред The Post, че се е срещнал с беларуския външен министър и че посещението е било проучвателна мисия за подготовка на мирна инициатива на AfD, а не за обсъждане на германската политика. Той каза, че не се е срещал с руски официални лица. Пътуването му до Киев, за да посети Виктор Медведчук, близък съюзник на руския президент Владимир Путин, който беше под домашен арест, малко преди инвазията на Русия, също предизвика безпокойство сред европейските служители, според служител на европейската сигурност.

"Това ще бъде сложно"

В началото на юли Путин заяви, че "дори в страните, които все още са сателити на САЩ, нараства разбирането, че сляпото подчинение на техните управляващи елити на своя господар по правило не съвпада непременно с националните им интереси, и най-често просто и дори коренно им противоречи."

Дни по-късно Кириенко привика политическите стратези в Кремъл и те започнаха да се опитват да използват възприеманото противоречие, идентифицирано от Путин, показват документите. На срещата с Кириенко на политическите стратези беше казано, че основната им цел е Германия, където трябва да дискредитират Европейския съюз, Съединените щати, Великобритания и НАТО, докато убеждават германците, че са ощетени от санкциите, наложени на Русия, показват документи от 13 юли. Делът на германското население, подкрепящо подобряването на отношенията с Русия, трябваше да бъде увеличен с 10% в рамките на три месеца, показва по-късен документ, цитиращ Кириенко.

Руските политически стратези обаче се оплакват от трудността на задачата си. "Това ще бъде сложно", отбеляза един от тях. Те веднага започнаха да работят с руски ферми за тролове, за да изпомпват лозунги за германските социални медийни платформи и протести – "Купувайте газ, а не война" и "Украйна иска война, Германия иска мир". Подготовката на лозунги за протести срещу рязко растящите енергийни разходи формира друга част от стратегията, според документите, въпреки че този въпрос не успя да получи особена популярност поради меката зима в Европа и способността на германското правителство да диверсифицира енергийните доставки.

Кампанията дори се разшири до графити, които да бъдат рисувани по стените в цяла Германия и след това да бъдат фотографирани и публикувани в немската преса, показват документите. Те включват рисунка на дебел "Чичо Сам", който казва: "Търпи още няколко години". Друг изобразява германския външен министър Аналена Бербок, седнала на тръбопровода за природен газ "Северен поток", свързващ Русия и Германия, развявайки украинско знаме и казвайки: "Не ме интересува какво мислят германците". Не е ясно дали някой от тези графити се е появил.

Руската дезинформация демонизира украинските бежанци

Стратезите докладваха напредъка си най-малко веднъж месечно на официални лица в Кремъл, показват документите, използвайки презентация на таблото за управление, за да демонстрират обхвата на своите социални мрежи, акаунти в Telegram и други медии, като токшоу в YouTube, носещо името "Разбиране на руснаците", създадено през август.

До края на август, показват документите, стратезите са събирали информация за планирани протести в цяла Германия, от Нойщрелиц, малък град на север от Берлин, до Щутгарт на запад. Протестите трябваше да се проведат под ръководството на крайната левица или крайната десница, включително демонстрации, водени от движението Райхсбюргер. Стратезите се надяваха да използват митингите като възможност за популяризиране на собствения си дневен ред, каза служител по сигурността, запознат с документите, добавяйки, че те може да са инициирали някои от протестите.

Демонстрантите, които участваха в протестните шествия, провеждани всеки понеделник в Лайпциг и Нойщрелиц, носеха лозунги, изготвени от стратезите на Кремъл, с искане в Лайпциг: "Пуснете незабавно „Северен поток 2"! "Отменете антируските санкции!" и "По-ниски цени на тока!" В Нойщрелиц те заявяват: "Искаме да живеем, а не просто да оцеляваме!" и "С какво ще се топлим през зимата?"

За много членове на парламента от AfD присъединяването на партията към Русия по отношение на войната в Украйна и към анти-ЛГБТК и антиглобалистката програма на Кремъл е естествено – и те настояват, че не е продиктувано от Москва. Партията беше основана през 2013 г. в опозиция на справянето на германското правителство с кризата в еврозоната, но скоро зае все по-твърди десни позиции.

"Обикновено защитата на Украйна би съвпаднала с нашите собствени интереси в идеята за национален суверенитет. Ние вярваме в Европа на отечествата", каза Андреас Калбиц, бивш председател на AfD в Бранденбург и член на изпълнителния съвет на партията до 2020 г., когато беше свален заради членството си в неонацистка група. "Но това е прокси война. А за много консервативни хора Путин е единственият голям играч, който работи срещу цялата идея на западния либерализъм. Трябва да изберете една страна, особено по време на война. Но не можете да кажете, че AfD е някаква пета колона."

Калбиц, подобно на много други депутати от AfD, беше чест гост в Москва. Разходите на депутатите от AfD, често са били изплащани от Кремъл чрез "Руската фондация за мир" - организация, председателствана от шефа на комисията по външни работи на руския парламент Леонид Слуцки. Фондацията "ще покрие разходите за вашето пътуване до Русия", се казва в една такава покана от Слуцки до Кей Готшалк, депутат от AfD, от 3 октомври 2018 г., според един от документите. Готшалк отказа коментар.

Калбиц настоя, че неговите домакини в Кремъл никога не са предлагали пари на партията - и отбеляза, че Александър Гауланд, един от бащите-основатели на AfD, е казал, че партията никога няма да приеме, ако й бъдат предложени средства. Но той призна, че не може да говори от името на всеки депутат от AfD и каза, че руснаците често са удивлявали гостите си с разкошно гостоприемство. В неговия случай това включва вечер в един от най-богато украсените имперски дворци в Санкт Петербург, двореца Юсупов, нает единствено за шепа посетители от AfD и техните свързани с Кремъл домакини, допълнена с частно представление на солисти от Болшой театър . "Руснаците вярват, че могат да направят повечето неща с пари", каза Калбиц.

Изтекли имейли от руски официални лица, включително аташе в руското посолство в Берлин, за които по-рано беше съобщено в Der Spiegel за сътрудничество с Центъра за досиета в Лондон, предложиха известна представа за това как руснаците са гледали на своите германски гости. "Ние ще имаме наш собствен абсолютно контролиран депутат в Бундестага", се казва в един имейл от април 2017 г. за Маркус Фронмайер, член на парламента от AfD и гост на няколко срещи. Frohnmaier преди това отрече твърдението и не отговори на искане за коментар от The Post.

Членовете на AfD и Нимайер продължават да пътуват до Русия от началото на войната. Когато Нимайер пътува до Владивосток, руски град в Далечния изток, през септември, той публикува снимки в социалните медии от срещите си на икономически форум с Песков, външния министър Сергей Лавров и Алексей Милер, главен изпълнителен директор на Газпром, руската държавна газова компания гигант.

Нимайер каза по това време, че е бил там, за да преговаря с Москва за нов договор за доставка на газ през Северен поток 2 от името на това, което той нарече "германско правителство в изгнание".

Целта на учението беше ясна: рекламен трик, който да се опита да окаже натиск върху правителството на канцлера Олаф Шолц да търси нови отношения с Москва, тъй като германските фирми се изнервят от скока на енергийните разходи. Нимайер каза пред The Post, че е доставил копие от предложения договор в кабинета на канцлера, а след това е казал на Алис Вайдел, сълидерът на AfD, която повдигна въпроса с Шолц в парламента.

"Тя каза: "Ами ако разберем по-късно, че сте работили по оферта от "Газпром" и не сте я подписали?", каза Нимайер.

Нимайер каза, че се е върнал в Москва след експлозиите в Балтийско море, които повредиха тръбопроводите на Северен поток през септември, и му е казано от висш служител на Кремъл, Юрий Ушаков, че доставките все още могат да се изпълняват през Северен поток 2, където един клон е невредим при експлозиите . По време на тези срещи, каза той, му беше даден специален криптиран телефон за сигурна комуникация с Песков, който също се интересува от усилията за обединяване на Вагенкнехт и AfD. Песков не отговори на запитване за коментар дали е дал криптиран телефон на Нимайер.

"Песков не говори открито за такъв съюз, защото не може да бъде цитиран да казва: "Искаме това да се случи в Германия". Това е вътрешна политика", каза той. "Но аз знам  частни разговори с тези хора те са наясно с потенциала, който това би имало. … Ето защо говоря с хора, които са по-десни и казвам: "Нека забравим за всички различия, които имаме."

Идеята за съюз с AfD, каза той, досега не се харесва на бившата му съпруга. Въпреки че на протеста на 25 февруари Вагенкнехт каза, че приветства всички, които са "чисти по сърце" и за мир и преговори с Русия, тя се отказа от откритото търсене на съюз с крайната десница, страхувайки се, че това ще й струва подкрепата отляво, казват нейните поддръжници. Нимайер каза, че ако сформира собствена партия, може да събере 10 до 20% от националните гласове, привличайки известна подкрепа от AfD. Но ако тя официално сключи съюз с AfD, заяви Нимайер, без да цитира конкретно проучване, "вероятно ще й бъде дадено мнозинство".

"Тя е изключително популярна в Германия, така че ще спечели канцлерския пост с това", каза той, добавяйки, че вече подготвя платформа за Вагенкнехт с надеждата, че призивите от основната опозиционна партия в Германия, Християндемократическия съюз, за парламентарно разследване на начина, по който Шолц се е занимавал с данъчни измами, преди да стане канцлер, може да доведе до предсрочни избори. Руснаците "незабавно биха я подкрепили", каза Нимайер, след като прекара още две седмици в Москва през април.

Някои в AfD са предпазливи да обединят сили с Вагенкнехт, опасявайки се, че тя в крайна сметка ще размие потенциала на партията като национална сила. Въпреки че подобен съюз може да спечели гласовете на AfD в Източна Германия, това ще струва на партията на запад, каза Калбиц. "Без западната част на Германия AfD няма да има бъдеще на ниво цялата република. Нямаме намерение да губим позицията си. Не искам да имам едно парче торта, когато мога да имам цялата пекарна. … Ние не сме тук, за да изпълняваме руските мечти."

Но за Бистрон, говорителят на AfD по външната политика, съюзът с Вагенкнехт е привлекателен. "Вижда се, че от едната страна е глобалистката коалиция, а от другата – популистите в положителния смисъл на думата."

Бистрон настоя, че всеки подобен съюз се случва естествено и няма нищо общо с плановете на Кремъл. Поддръжниците на AfD първо се присъединиха към крайната левица за протести срещу ограниченията по време на пандемията, каза той. "Тази коалиция вече е тук", каза той. "Хората са по улиците. Те вече са там. Те стоят един до друг."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
5
 
5
 
! Отговори
######## преди 1 година
Заради тоталната антируска политика намразих всички медии ,телевизии ,и най вече запада заради двуличието и непрекъснатата експанзия на сащ ,англия и нато. Като цяло света е една пълна лудница. Единствения бастион остава семейството.
120
4
 
5
 
! Отговори
гостенка преди 1 година
До Анонимен 140. Някак да избираш между САЩ или Русия, живях по времето на СССР, децата на директорите бяха много важни в училище... Сега децата на директорите, не се различават от обикновенните в нормалните училища. Сега децата на директорите ходят в частни училища, пак сред свои, пак не са по-различни. За всички има еднакво по магазините, зависи дали имаш достатъчно да си купиш. Бих избрала САЩ, по-равни сме с тях, преди имаше голямо деление, личеше си от км. Сега пък няма работа за всички
119
3
 
5
 
! Отговори
пфу преди 1 година
Е, то щом на Русия не й харесва разположението на НАТО..., на НАТО дали му харесва разположението на Русия??? Да вземе и НАТО да нападне Русия, така ли??? Егати Кремълската логика, дядковците им се воюва нещо, станало им скучно в Кремъл...
118
2
 
4
 
! Отговори
нели е тъпо прасссее преди 1 година
едно изречение не може да сглоби.какъв превод,какво чудо.аййй сиктир.
117
5
 
13
 
! Отговори
тя преди 1 година
САШ никаде не се меси ,се Русия е лошата !Да ама НЕ !Лъжете така ,че да хваща декиш
116
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А у нас американците не просто се месят, а директно ни управляват чрез посолството си като колония. Там ни редят правителствата и коалициите, оттам управляват безредиците по площадите, оттам насочват дейността на НПО, чрез които ни промиват мозъците, оттам купуват медии и политически коментатори да ни манипулират, там одобряват кои от политиците да продължават да са в политиката, а кои да прятят в забвение. Даже посланичката ходи на проверки по предприятия, министерства и привиква премиери.
115
6
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
преговори и мир няма друго спасение финансов одит на украина сем баидън има ливръзка с оръжието и парите за украина черно море зона на мира всички чуждивоиски да напуснат и да не създават конфликти ние сме тук от векове за векове
114
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германия е под контрола на чужди окупационни войски след Втората световна война. Там имаше американски, руски, британски и френски окупационен корпус. Руснаците изтеглиха военните си от Германия до последния човек още преди 35 години, но американците продължават да стоят там и да контролират германците във всеки един аспект на живота на хората там. В известен период от време дори публикациите в периодичния печат първо е трябвало да минават през одобрението на американски цензор.
113
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези, дето непрекъснато твърдят, че искат да разрушат Русия чрез санкции и да сменят управлението на Путин, твърдят, че Русия се месила в техните вътрешни работи. Ами ако някой има морал, би трябвало да знае, че като има подобни претенции, той също не трябва да се меси в чужди вътрешни работи. А американски политолог скоро каза "ние непрекъснато се месим в чужди избори, последните за които си спомням бяха в България"
112
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нела Христова не е спала цяла нощ, за да напише поредният фейк. Защо не напишете как САЩ се месят във вътрешната и и външна политика на България или по-точно как ни управляват. Защо не напишете как под диктата на САЩ спряхме Южен поток прекратихме проекта АЕЦ Белене,нямаме армия,нямаме онова образование, което ни отличаваше от всички останали в света, под диктата на ЕС се лишихме от реакторите на АЕЦ Козлодуй и т.н.Не пишете, защото са истини и не ви изнасят на поръчителите
111
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната ЦИПСО дезинформация! Кой се меси във вътрешните работи на Германия, след като няколко пъти излизаха данни за тотално подслушване на германски политии и канцлера от страна на САЩ? Кой се меси след като Германия си затрая след като се взриви Северен поток, който осигуряваше нужния ресурс за икономиката и? Германия в последните години се превърна в тотална американска губерния. За руска намеса е смешно да се говори на фона на тези факти!
110
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще кажа само едно-ха ха ха. Тя Германия си е губерния на САЩ открай време. Как да го наречеш, когато имаш хиляди американски войници на територията си и не можеш да хлъцнеш без позволение от Вашингтон.
109
6
 
16
 
! Отговори
Вошингтън Пост преди 1 година
Вече е платено място за дезинформация на нео либералите във Вашингтон..като трябва да изтече нещо..за на се манипулира народа-те си плащат и хоп Вашингтън Пост го публикува! Те не отразяват новините, те ги създават!!!
108
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И откъде идват тези документи? От Вашингтън Пост а??? Никакви доказателства! Фейк америкън нюз!
107
12
 
10
 
! Отговори
... преди 1 година
Същото е като организирания на 23ти антивоенен митинг в България. Крайно десни, крайно леви...все руски проксита.
106
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия подкрепяла антивоенните движения в Германия! Ама това е възмутително! Западът е борец за мир. Не може Русия да си присвоява неговите функции. Нейната работа е да е агресор.
105
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не са новини, това е ясно на всички, че от там се вършат само диверсии и тероризъм.
104
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Новоизтекли документи показвали как Русия се меси във вътрешните работи на Герамния /трябва да вярваме/, а староизтекли документи показваха как българското служебно правителство подарило всичките МиГ-29, които имаме на киевския режим /фалшиви били, не трябвало да вярваме/. Лошо съчинено и поднесено, Седларов.
103
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мискини, които през живота си не са виждали танк на живо, не подозират, че всеки един танк е оборудван със заводски теглич.
102
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Името и позицията на Сара Вагенкнехт са ми познати отдавна и в Германия тя е: "Най-добрият канцлер кандидат за ляво и за дясно."