Три сценария за бъдещето на Русия

Според анализатор, след войната страната ще отслаби силата си
14 яну 2023 16:10, Петя Славова
343
Три сценария за бъдещето на Русия
Снимка: Bulgaria ON AIR

Три са вариантите за бъдещето на Русия - разпад, колапс или тоталитаризъм, смята Ана Каприле, анализаторка към Европарламента. Според нея Русия е обречена да изпита съдбата на една пропаднала империя, предава "Дойче Веле".

След войната в Украйна Русия ще отслабне във военно, икономическо и геополитическо отношение, но това не означава, че тя ще стане по-малко опасна за своите граждани и за Европа, констатира в доклад Ана Каприле, политическа анализаторка в изследователската служба на Европейския парламент. Пред ДВ тя заявява, че перспективата за демократични промени в Русия е много далечна, а страната я очаква съдбата на другата провалена държава на световната карта - "гигантската Северна Корея". "Във всеки случай една пропаднала империя", казва Ана Каприле.

Първият сценарий: тоталитаризъм

Още по темата

Според Ана Каприле съществуват три сценария за бъдещето на Русия, като първият вече е в ход. Съгласно този сценарий режимът на президента Владимир Путин еволюира в уродлива версия на самия себе си към свръхавторитарен, свръхцентрализиран, полутоталитарен или тоталитарен режим.

Все по-строгите репресии, както и вероятното въвеждане на военно положение ще позволят на федералните и на регионалните власти да отвърнат на изискванията на войната, сред които и една нова мобилизационна вълна. Паралелно интензивно ще се разширяват програмите за идеологическа обработка, насочени най-вече към младежта.

"Руските аналитични центрове вече са подготвили проект с различни модели за развитието на този сценарий с красноречиви названия. Най-перспективният, според авторите им, е "СССР 2.0", а най-спорният - "Нация Z". Засилването на и без това свръхцентрализирания и свръхтоталитарен режим може да доведе до парализа на процеса за взимане на решения от страна на Кремъл с фатални последствия, особено на бойното поле", прогнозира Каприле.

Вторият сценарий: колапс

Това може да активира втория сценарий - колапс. "Военните неуспехи и кризи, нарастващото усещане за изоставеност сред обезправените групи и региони ще отслаби не само поддръжката за регионалните и икономическите елити, но и общественото доверие в сегашния режим, което ще доведе до неговия крах", казва анализаторката и уточнява, че изходът ще зависи и от развоя на войната.

Режимът би могъл да избегне този крах само ако замени Путин с нова фигура с повече възможности за маневриране. С благословията на спецслужбите това назначение може да изведе Русия от задънената улица, извършвайки своевременна политическа маневра - по инициатива на Путин и с негово съгласие на базата на мними или реални проблеми със здравето му, допуска Каприле.

Ако президентските избори през 2024 в условията на военно положение не бъдат отложени, именно те могат да доведат до смяна на върха под прикритието на законността, като на власт останат същите елити, казва анализаторката. Но смяната на Путин може да се окаже и невъзможна - ако борещите се за власт страни се блокират взаимно или ако към този момент стане невъзможно да се продължи войната. В този случай, предполага Ана Каприле, колапсът може да бъде последван от период на неконтролируем хаос с лидери като Евгений Пригожин и Рамзан Кадиров.

Третият сценарий: разпад

Оттам нататък в доклада е отбелязано, че ситуацията може да се развива в противоположни посоки и да доведе или до реална смяна на сегашната власт, или до подем на крайно десните движения, които набират сила вследствие на военната реторика.

Това на свой ред може да доведе до малко вероятния, но много опасен трети сценарий - до разпада на Руската федерация. "Държава с 85 съставни части и над 150 етнически групи има голям потенциал за частична фрагментация, макар да не мисля, че това ще стане чрез преговори между съставните части - по-скоро ще бъде разпад в условията на властови вакуум", казва Каприле.

Сценарият за Украйна е по-разбираем, казва още експертката. Въпреки войната и несигурността, пред Украйна се открива път: Европейският съюз ѝ предостави статут на кандидат за членство. "Не се знае кога тя ще може да се присъедини към ЕС и колко сложно ще бъде това, но за разлика от случая с Русия това е конкретен сценарий", заключава политоложката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


343
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
14
 
17
 
! Отговори
да преди 1 година
САЩ са най-голямото зло за човечеството! зеления плъх повярва на тяхните лъжи и ще страда народа!
163
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пожелавам на цяла Европа мир и просперитет, включително и на Русия, а на тези, които ръсят злоба, омраза,. грозни приказки, русофобия и всяват раздори чрез русофобия, да им се връща от същотото!
162
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еееейййй,тая англо-санксонска мафия голям мерак има Русия да спре да съществува та да могат да им заграбят ресурсите и да ги направят роби,както нас направиха,ама Русия нито Либия,нито Сирия и голям зор ще видят.
161
17
 
8
 
! Отговори
Джеджето Хаяско преди 1 година
До БРЕЙ БРЕЙ -- Вие тая Украйна я дъвчете от една година - скоро ще празнуваме пабедата на Рассия над Украйна - и така зациклихте, че ви очакват още много прегрупирания. Нито Киев е ваш, нито Одеса, а скоро Украйна ще е в ЕС и задължително НАТО-вска държава. Няма бягане. Путин направи фатална грешка и голяма услуга на Запада.
160
12
 
14
 
! Отговори
... преди 1 година
Много правиле обзор на нещата! :) и тоя път, въпреки продажноста на разни путинофили тука, ние сме на правилната страна! И мога да кажа, че вече няколко пъти сме били на страната на рашистан! и видях до къде ни докара това! Та сега е задължително да ритнем столчето под краката на тия обесници от руската федерция!!! Инак ни очаква нещо като в северна корея! дето вся продаващ БГ питинофил тука се опитва да изкара като в рая, пък нито едно продажен путинофил не ще да иде да живее там!
159
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Ами такава е статистиката и така беше, преди Перестройката, Русия е била втората икономически силна държава в света, след САЩ ! Или ти си мислиш, че само България е произвеждала, търгувала и изнасяла продукция?
158
14
 
16
 
! Отговори
БРЕЙ БРЕЙ преди 1 година
Тези сценарии са прогнозирани от СВЕТОВО-ИЗВЕСТНАТА Ана Каприле така ли ???Тц-Тц-Тц-Тц. !!!!А прогноза за Украйна има ли, или понеже много скоро Украйна няма да я има - няма и профноза за нея ???Ало СВЕТОВО-ИЗВЕСТНАТА айде де ????
157
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 175До Анонимен Може да пишеш колкото си искаш глупости, но Русия беше силно развита икономически държава преди Перестройката , наравно със САЩ или втора след САЩ, )))))))По-голяма тъпня, не бях чел, да не говорим, че нямаше РъФъ, а СССР.
156
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как е неудачници, бистрите ли световната политика хахаха
155
1
 
7
 
! Отговори
Няма 3 сценария преди 1 година
Няма даже и един. Никой, нищо не може да каже предварително.
154
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Може да пишеш колкото си искаш глупости, но Русия беше силно развита икономически държава преди Перестройката , наравно със САЩ или втора след САЩ, такава е статистиката. Така че , да ми говориш за "изостанала" Русия, на която дължиш дори цъкането на лампата си в стаята и електрическата си система, е тъпо!
153
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преподобна Стойна го е видяла - Русия ще бъде бита и смачкана и дълго време няма да е фактор. И времето на предсказанието съвпада със събитията сега. Така че с очите си ще видим унищожението на империята на злото. Добре, че свестните интелигентни руснаци са извън Мордор и така има шанс Русия да бъде изградена отново като нормална европейска държава. Сега джуджи чисти руския генофонд от ор_ки. Слава на Украйна, слава на героите!
152
9
 
3
 
! Отговори
абе преди 1 година
главния сценарист се нарича владимир путин! а какво ще си дрънкате на запад - дрънкайте си! кучетата лаят, кервана си върви!
151
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да се изловят тези, които леят и насаждат непрекъснато омраза и русофобия, а също и използват русофобията за лични печалби и русофобията като оръжие срещу трети държави, като ги изловите и ги затворите по затвотите и им спрете лапачката, Европа и света ще миряса от тези бесове и агресивни хора, че ни писна с това да се занимаваме, вместо със собствените си проблеми в собствените си държави! Писна ни!
150
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ракети с атом Абе дyдук ако не е запада Русия щеше да изнася само кожи и дървен материал както в 19 век. Заинтересувай се малко кой направи т.н. сталинска индустриализация не си мисли че е Сталин. Заинтересувай се кой разработи твоите прехвалени руски ресурси? Ако се интересуваше малко повече щеше да знаеш че днес цената на газа в Европа е толкова колкото преди година. Не виждам защо запада трябва да обикаля като хиена след като и без твоята Русия има достатъчно ресурси в света.
149
2
 
5
 
! Отговори
бай Гошо преди 1 година
да де, ама за бъдещето на САЩ има пък само един сценарий
148
9
 
8
 
! Отговори
дедо Груйо преди 1 година
Най-добрия сценарий за Блатная е вътрешен преврат и чистене на *** и фашаги. Веднъж завинаги да тръгнат от блатото.
147
6
 
8
 
! Отговори
Кора ми Анко преди 1 година
Русия ке се разпадне
146
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен-2Русия е европейска държава и винаги е била, съществува на картата като държава още от времето, когато Европа е била съставена предимно от феодални владения и държавите в европа , са били на брой, по-малко от пръстите на едната ти ръка, Русия и географски е в Европа и заема около една трета от територията на континента Европа, исторически също, а Полша е създадена откъсвайки се от Русия и поляците, също са руснаци по произход, също и украинците са руснаци по произход!
145
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оня ден един от мобилизираните се е самоубил защото овцеебите на Кадиров са го взели за овца. Човекът е оставил съобщение до жена си и двете си деца че повече не може да живее така.