Русия обяви популярен актьор за "чуждестранен агент"

Смолянинов говори против настъплението на Москва в Украйна
14 яну 2023 08:01, Петя Славова
107
Русия обяви популярен актьор за "чуждестранен агент"
Снимка: БГНЕС

Популярният руски актьор Смолянинов, който говори против настъплението на Москва в Украйна и наскоро заяви, че е готов да се бие заедно с киевските войски, беше обявен за "чуждестранен агент" от Кремъл.

Артур Смолянинов е един от десетките хиляди руснаци, които напуснаха страната, след като президентът Владимир Путин изпрати войски в Украйна през февруари.

В интервю за "Новая газета Европа", публикувано миналата седмица, актьорът заяви, че може да си представи да се бие срещу руските войски.

"Ако отида на фронта в тази война, ще бъда на страната на Украйна", каза 39-годишният актьор, цитиран от БГНЕС.

Той заяви, че не го интересува какво ще се случи с Русия в бъдеще, дори ако голяма част от страната се превърне в "радиоактивна пепел".

Актьорът от сцената и екрана стана особено популярен след участието си във филма от 2005 г. "Деветата рота", разказващ за инвазията на Съветския съюз в Афганистан.

Днес руското министерство на правосъдието добави името на актьора в списъка си с "чуждестранни агенти" - правен термин, използван за разправа с критиците на Кремъл.

През последните години етикетът, който напомня на термина "врагове на народа" от съветската епоха, се използва широко срещу опоненти, журналисти и активисти за правата на човека, обвинени в провеждане на финансирана от чужбина "враждебна политическа дейност".

Според наскоро измененото руско законодателство всеки, който е "под чуждо влияние" или получава подкрепа от чужбина - не само чужди пари - може да бъде обявен за "чуждестранен агент".

Интервюто на Смолянинов предизвика вълнение сред поддръжниците на Кремъл. В понеделник Александър Бастрикин, ръководител на Следствения комитет, който разследва тежки престъпления, разпореди срещу Смолянинов да започне наказателна проверка.

Тези, които са обявени за "чуждестранни агенти", трябва да разкрият източниците си на финансиране, да преминат през одити и да придружават всички свои текстове, видеоклипове и публикации в социалните медии с надпис с главни букви, предупреждаващ, че са чуждестранни агенти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
0
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ТАЕН КГБ АГЕНТ!!! ПРАВИ СЕ , ЧЕ Е НА СТРАНАТА НА УКРАЙНА И КАТО ОТИДЕ ТАМ САМО ЩЕ СНАСЯ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЧЕРВЕНИЯ РЕЖИМ!
87
3
 
6
 
! Отговори
АЙДЕ БЕ преди 1 година
ИСКАЛ ДА СЕ БИЕ В УКРАЙНА СРЕЩУ РУСНАЦИТЕ АМА НЕ ОТИВА
86
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
""Той заяви, че не го интересува какво ще се случи с Русия в бъдеще, дори ако голяма част от страната се превърне в "радиоактивна пепел" -Като чета -жив предател .Безброй хора си мислят ,че демокрацията от западен тип е безгранична.
85
1
 
9
 
! Отговори
до 84 и 85 преди 1 година
Дори Украйна да се върне в Русия нищо няма да се промени. Мислиш повърхностно. Войната на Путин не е заради Украйна
84
8
 
5
 
! Отговори
И аз преди 1 година
Аз като не харесвам това вманиачено жуже също съм "Чуждестранен агент". Много по-добре е да си Чудестранен аген, околкото умрял заради руски войник, заради психопат, който иска да е на власт 36 години
83
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой да е видял комунист да се занимава с нещо което не е лъжа и кражба? Посочете поне един е, затова са на опашката на цивилизационното развитие. Само с ангария и терор не става, червени мутрички
82
4
 
8
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 година
До Анонимен 77 Сигурно и ние българите по произход сме руснаци , за това са ни братушки. Ха,ха,,!
81
34
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна трябва да се върне в истинската си родина - Русия, трябва! А русофобията трябва да бъде потушена, защото вреди на европейските държави и не само в Европа!
80
32
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна трябва да се върне в Русия, това е най-добре за самите украинци и Украйна, това е добре и за европейските държави,които ще смажат цирея и тлеещия бъдещ конфликт, който може да бъде използван срещу държавите в Европа, това е добре и за Русия, че няма да се тревожи за родината си и дали хищните колониалисти, няма пак да късат от плътта на Русия, русофибията също трябва да се унищожи, защото ни срива икономически и се използва като оръжие срещу нашите държави в Европа и не само в Европа!
79
14
 
13
 
! Отговори
тя преди 1 година
Западни НПО съобщиха , че в Европа има трафик на укр бежанци за експлотация , проституция и други подобни !
78
27
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
УКРАИНЦИ, ВАШИЯ ШАНС ЗА СВОБОДА И ЖИВОТ Е ИСТИНСКАТА ВИ РОДИНА - РУСИЯ, НЯМАТЕ ДРУГ ШАНС, УБИВАТ ВИ И ВИ ИЗПОЛЗВАТ, НЯМАТЕ ДРУГ ШАНС ЗА ДОБЪР ЖИВОТ, ОСВЕН РУСИЯ, КОЯТО ВИ Е ИСТИНСКАТА РОДИНА И БРАТЯ И РУСНАЦИТЕ ЩЕ СЕ ГРИЖАТ ЗА ВАС, ВРЪЩАЙТЕ СЕ В РУСИЯ , ЗА ДА СТЕ СВОБОДНИ И НЕ ВИ ИЗПОЛЗВАТ И УБИВАТ ПОВЕЧЕ, ЗА ДА ИМА КОЙ ДА ВИ ЗАЩИТИ ОТ АГРЕСИЯТА НАД ВАС!
77
24
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
УКРАИНЦИ, БЯГАЙТЕ И СЕ СПАСЯВАЙТЕ! И СЕ ВЪРНЕТЕ В РОДИНАТА СИ РУСИЯ, НЯМА КОЙ ДРУГ ДА ВИ ПОМОГНЕ, ОСВЕН БРАТЯТА ВИ РУСНАЦИ, НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ, ЧЕ ВИ ИЗПОЛЗВАТ И УБИВАТ, А НА ОЛИГАРСИТЕ-МАРИОНЕТКИ, КОИТО ДЪРЖАТ ВЛАСТТА В УКРАЙНА , СЪЩО НЕ ИМ ПУКА ЗА ВАС! УБИВАТ ВИ ЗА ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ, ОГРАБВАТ ВИ, ЛЪЖАТ ВИ, ИЗТЕЗАВАТ ВИ, ДЪРЖАТ ВИ В БАНДИТИЗЪМ И БЕДНОСТ, ИЗПОЛЗВАТ ВИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО И ЗА ОРГАНИ, ЗА ЕКСПЕРИМЕНТИ, КАКВО ОЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ СЛУЧИ ЗА ДА СЕ МАХНЕТЕ ТАЗИ ФАШИСТКА ВЛАСТ И СИ ВЪРНЕТЕ СВОБОДАТА ?
76
14
 
16
 
! Отговори
тя преди 1 година
Тоя наистина няма нищо общо с Русия , не е нормално така да говориш за Родината си !Може би се надява на Холивуд !
75
21
 
15
 
! Отговори
Мишо преди 1 година
Има в тубата негово интервю. Гледайте го! Абсолютно неадекватен човек. Човек с праздно портмоне, човек без морал, без ценности, необразован и недалновиден. Но гладът е по силен от човека, особенно за човека без морал.
74
14
 
15
 
! Отговори
Фактите са следните преди 1 година
Ментора на Зеленски - Коломийски, ограби цялото население на Украйна чрез частната си банка, източи всичките им спестявания и ги остави без пари, бедни и гладни, в мизерия, ограбваха и самата Украйна и украинците, а Русия им строи жилища и ги настанява в тях и им помага както може! Украинците да се връщат в Русия, където им е родината, чуждите и олигарсите им с неукраински произход, само ги ограбват и използват, запада не само ги използва, но и ги убива масово, извършва се геноцид над славяните
73
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До българин Не Крим, а цяла Украйна е руска територия и векове наред е била и е руска територия, украинците също са руснаци по произход, руснаци са поляците и украинците, но по стечение на независещи от тях обстоятелства и война, част от западна Русия се откъсва през ПСВ и се образува нова държава - Полша, но населението е руско, било е и православно, но немците ги покатоличват с насилие през ПСВ. А Украйна не е била откъсвана, самото име "У край на", означва "в покрайнините(у края) на Русия"
72
11
 
20
 
! Отговори
българин преди 1 година
До АнонименНе вярвам на очите си! Как може такава заблуда?! "в териториите, които си върнаха"??? Тези територии които завзеха с агресия! Крим бил руски?! Може би от 1860 година някъде... когато пак с агресия са го завзели... Всичко е част от "голямата игра" обявена от Петър първи - да изкара Русия на незамръзващо пристанище и да се разшири максимално... Прочетете малко история (не от руски сайтове че не са неутрални...) А другото е чиста политика... "И деца ще ви направим..."
71
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия - Северна Корея 2
70
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До българин Русия е поставена в тежка ситуация, не им дават въздух да си поеме , нерекъснато ги натискат отвън надолу и затова не е идеално, оцелвяат и се борят както могат, това е ясно, но аз гледам какво правят за хората, за населението си , а то изобщо не е малко, особено в териториите, които си върнаха, на три смени работят , за да успеят да построят жилищата и всичко необходимо за жителите до зимата, за да не оставят хората на студа и ги настанят в топли и чисти жилища,с кухни,бани с вани
69
8
 
16
 
! Отговори
българин преди 1 година
До АнонименВижте също така как в училищата се преподава любов към Путин... Още малко и ще трябва да изучават събраните му съчинения и да носят книжки с най-важните му цитати до сърцето си... Ти диктатурите не ми ги хвали... сърбали сме я тази и помним... Специфична особеност на всички хора - забравят лошото и си спомнят с умиление за комунизма... ама са в грешка