Руските сили разпръснаха със сълзотворен газ проукраински митинг в Херсон

Според местните власти Русия е назначила свой кмет на Херсон във вторник
28 апр 2022 09:00, Петя Славова
73
Руските сили разпръснаха със сълзотворен газ проукраински митинг в Херсон
Снимка: БГНЕС

Руските сили използваха сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, за да разпръснат проукраински митинг в окупирания град Херсон в сряда, съобщи главният прокурор на Украйна, предаде Ройтерс.

Според местните власти Русия е назначила свой кмет на Херсон във вторник, след като нейни войски са поели административните сгради в регионалната столица, която е първият голям  градски център, който беше превзет след инвазията на 24 февруари.

Още по темата

Някои жители са организирали периодични антиокупационни акции и вчера отново се събраха тълпи в центъра.

"По време на мирен проукраински митинг на площад "Свобода" в град Херсон, военнослужещи от руските въоръжени сили използваха сълзотворен газ и зашеметяващи гранати срещу цивилното население", се казва в съобщение от офиса на главния прокурор на Украйна Ирина Венедиктова.

То гласи, че най-малко четирима души са били ранени и че прокурорът води разследване.

Русия не коментира инцидента веднага, предава БТА.

Украинският президент Володимир Зеленски похвали протестите, като заяви в обръщение късно вечерта, че е "благодарен на всеки, който не се е отказал, който протестира, който пренебрегва окупаторите и показва на маргиналните хора, които са станали колаборационисти, че за тях няма бъдеще".

Малко след това информационна агенция РИА Новости, позовавайки се на източник от службите за сигурност, съобщи, че Украйна е изстреляла три ракети по центъра на града, но руските окупационни сили са свалили две от тях.

Във вторник Русия заяви, че е установила пълен контрол над Херсонския регион, който е стратегически важен, тъй като осигурява част от сухопътната връзка между анексирания полуостров Крим и подкрепяните от Русия сепаратистки райони в източната част на страната.

Областният управител напусна Херсон във вторник, заявявайки, че окупацията означава, че неговата администрация няма друг избор, освен да напусне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: митингРусияХерсон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
1
 
! Отговори
Никой преди 2 години
На протеста са само пребит от бой бандеровци и азовци
56
3
 
3
 
! Отговори
Morski преди 2 години
Путин =Хитлер! Мариупол=Сталинград! РФ=Третия Райх! Лавров=Рибентроп! ЧА"Вагнер"=SS! Песков=Гьобелс!ФСБ=ГЕСТАПО!... . ВСИЧКИ ПРИЛИКИ НЕ СА СЛУЧАЙНИ
55
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще има ли санкции за турската поредна инвазия в Ирак? ъ или ще има медийно затъмнение...
54
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама дайте видео, да видим колко са били на митинга и за проруските митинги дайте видео... стига с преразказите и инсинуациите. Като гледам не са баш така нещата както ги представяте в черно и бяло. Не ви е сефте. Малко обективност ако може.
53
8
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Руската опорка с "освобождението" се пропука."Освободените" хич не харесват "освободителите".
52
4
 
7
 
! Отговори
Никой преди 2 години
Русия като превземе цялата страна няма да има протести всичко ще стане нормално
51
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен, да касскете прав си, митинг не е имало, ей така ушшанките са си хвърляли сълзотворни гранати на главите.
50
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В заглавието са забравили да допишат "ПЛАТЕНИЯТ митинг"....ако изобщо го е имало, и ако не са хвърляни от преоблечени азовци гранатите...
49
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До коментатора от кърджалийско. България е демократична страна и това е разликата. Украйна е трябвало да се демократизира и да спазва минските споразумения където ясно са посочени правата на хората. Не може да наричаш хората рускоговорящи украинци. Те имат право да се самоопределят.
48
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Времето на празните приказки и платените писания изтича. Медиите рекламата читателите хората никой вече няма полза от троляците. Нито дори партийните централи.
47
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Областният управител напуснал горкия щото представлява само себе си. То и в България е така но по политическа причина. Съмнява ме че такъв митинг няма или е пренесен от вън. Снимки...
46
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На митингите в Европа свързани с Ковид 19 и задължителната ваксинация срещу Ковитодеветнайсе имаше не само сълзотворен газ ами какви ли не методи и хватки и доста тежки подходи но в западна и централна Европа е демокрация и медиите и хората бързо забравят.
45
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нараден съд за българските путлеро-фашисти!
44
10
 
7
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Не вярвайте на западната пропаганда! Сълзотворният газ и зашеметяващите гранати са хвърлени единствено с ..."благородна" цел! Западът само насаждали "омраза" към руските окупатори!
43
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Времето на путлерофашизма и путлерофашистите изтича!
42
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
М.д.а...който не харесва раша е нацист....ме то зелия свят ка нацисти! НИКОГА ПОВЕЧЕ В БЪЛГАРИЯ ТАЗИ НАСИЛСТВЕНА "ДРУЖБА"!! НИКОГА!!!!!!!!!!!! РАША АУТ!!!!!!!!
41
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами ... украински неонацисчета гориха живи руснаци в Одеса, при друга мирна демонстрация, така че сълзотворния газ е една идея по-хуманен подход, но ще се наложи да свикват
40
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не след дълго украинците ще се отнасят с местните по същия начин в окупираните от тях руски градове.
39
3
 
8
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Той и Макарона така ги разпръскваше митингите, обгазяваше даже и съседните кафенета профилактично.
38
6
 
10
 
! Отговори
Martin Bormann преди 2 години
Навремето нацистите разпръскваха такива митинзи с оловни облаци..... и повече митинзи нямаше..... никога :)))) Но сега Руснаците са възпитани и дори да опръскат негодуващите с минерална вода се води като военно престъпление в очите на Хага.... Театър в който играе и Путин за съжаление.... не вярвайте на никого - това е фалшива война измислена от Американците и Руснаците. Ако беше истинска, щеше вече да е приключила...