Най-новите оръжия на Русия – по-добри от най-добрите на Запада

Руски издания: Те вече се доставят във войските
4 юли 2018 22:00, Елка Василева
519
Най-новите оръжия на Русия – по-добри от най-добрите на Запада
Снимка: архив, Reuters

Русия притежава най-малко шест вида оръжия, чиито възможности надхвърлят тези на най-добрите им западни аналози. Те вече се доставят във войските; предвижда се програмата да приключи до 2027 г., заяви пред състава на военната академия към руския Генщаб вицепремиерът Юрий Борисов, цитиран в седмичното издание "Военнопромишлен куриер".

Списъкът включва стратегическия ракетен комплекс, изстрелващ междуконтинентални балистични ракети "Сармат", изтребител от пето поколение, познат като Су-57, Т-50 или ПАК ФА, високозащитен танк Т-14 с платформа "Армата", мобилна зенитна система С-500, мобилен ударен антисателитен комплекс "Нудол" и мобилна система за радиоелектронно потискане на сателитни комуникации "Тирада-2С".

В тази връзка "Лента" припомня скорошно изявление на руския военен експерт Константин Сивков, че Москва разполага с "великолепни ракетни въоръжения, но във войските има малко такива", докато "оръжията на американците са по-лоши от нашите, но войските имат много от тях".

Експерти на "Известия" коментират съобщения в руския печат, че стратегическите бомбардировачи на Москва Ту-22M3 ще бъдат снабдени с най-нови свръхзвукови ракети "Кинжал", представени през март пред парламента от президента Владимир Путин.

Руската бойна авиация има близо 60 такива бомбардировача на въоръжение и още няколко десетки - на консервация, посочват специалистите.

Според вестника става дума за авиационен вариант на ракетите "Искандер", който има далеч по-висока максимална скорост и по-голям обсег - до 2000 км вместо 480. Експертите твърдят, че така Русия не нарушава договора за ракетите със среден и по-малък обсег, забраняващ производството, тестовете и разполагането на наземни ракети с обсег от 500 до 2500 км.

"Кинжалите" - по 4 броя на машина, се очаква рязко да повишат възможностите на Ту-22M3 за поразяване на далечни цели, без самолетите да навлизат в зоната, където са уязвими за противовъздушната отбрана на противника.

"Системата естествено е чисто ударна, но в рамките на руската военна доктрина има отбранително предназначение. В случай на хипотетичен сблъсък между Русия и НАТО на европейския континент "кинжалите", най-вече в неядрен вариант, се предвижда да станат основно средство за унищожаване на тиловата инфраструктура на алианса, като блокират прехвърлянето на войски, на техника и парализират управлението на военните действия", обяснява "Известия".

Според изданието употребата на подобни средства цели по-специално "максимално да отдалечи момента, когато единствено ефикасно средство за противодействие ще стане използването на ядрени оръжия". "Съществуват ли "кинжали" в ядрен вариант? Би било странно да не е така", отбелязва руският всекидневник, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


519
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
276
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ТошетоЕ как кога?Те периодично се хвалят, че са измислили лекарство против рак, обаче още никой не го е виждал.Аз от дете помня, че се хвалят през няколко години.
275
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЗозоАуууу как не те е срам да клеветиш така безаналоговото руско чудо сглобено в Украйна 80-те години?
274
5
 
9
 
! Отговори
руско качество преди 5 години
ВВС на Индия от 1971 година насам е загубила 482 изтребителя МиГ съветско и руско производство. Това е разказал военният министър на Индия Аракапарамбил Куриан Ентъни за Agence France Presse.При инцидентите са загинали 171 пилоти (35%), един член на екипажа, осем военнослужещи и 39 мирни жители. Според Ентъни причини за катастрофите са както човешки грешки, така и технически неизправности.По-рано беше съобщено, че през последните 3 години Индия е загубила 33 изтребителя, от които 27 марка МиГ, както и 10 вертолета.В края на март руският посланик в Индия Александър Кад
273
5
 
13
 
! Отговори
Тошето преди 5 години
Кога ще се похвалят руснаците че са измислили нещо смислено, като лекарство против рак например?!?!?! То само оръжия са им в главата....
272
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 284Военните технологии на Русия превъзхождат американските.По тази причина Индия се отказа от проекта за ПАК ФА Т50.Страхували са се, че пилототе им няма да се ориентират в използването на извънземните руски технологии от 70-те години и понеже са предатели обявиха, че самальота не отговаря на критериите за 5-то поколение.
271
3
 
11
 
! Отговори
Стар виц преди 5 години
Събрали се на един симпозиум иранец ,руснак ,амерканец ,идианец и българин.Персиеца казал ние сме най-древната нация,амерканеца-ние сме най-мощната нация,***-ние сме с най-точен мерник,руснака -ние сме с най- добрите оръжия...А българина се почесал и казал : ние пък любим рускините на персийски килими с индиянска точност и американска мощност....
270
0
 
8
 
! Отговори
TT преди 5 години
До ДОЙЧЕА пък който граничи с Рассия може да я кара и без оръжия,нъл тъй???
269
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЗозоНе е, здрав си е още!Ще получи нови свръхмодерни безаналогови двигатели, които работят с Боярищник.Така мощността му ще се повиши с 30% в сравнение с използването на въглища и мазут.
268
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До НЯКОЙКое руско оръжие е най-добро бе?Виждал ли си H&K G36,М4,ЗИГ 556, ЗИГ 553?АК е устройство за изстрелване на патрони, а те са оръжия!
267
1
 
9
 
! Отговори
Ваня преди 5 години
Аууууууу!Много страшно ми стана.Отивам да се скрия в мазето.
266
0
 
11
 
! Отговори
Социопат преди 5 години
Ядреното оръжие на САЩ и Русия е достатачно да унищожи живота на Земята 6 пъти....А в радиус от няколко десетки хиляди светлинни години път няма друго място за живот...
265
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГостУтре ще дават пенсиите, ходи се реди в пощата!
264
6
 
10
 
! Отговори
ДОЙЧЕ преди 5 години
Който граничи с Китай и САЩ трябва да има оръжия няма как-исторически факт.Тибетците нямаха и ги смазаха, индиянците няма и изчезнаха....
263
10
 
7
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Към помнещия т-нар.Кои измисли и внедри първи лазера.Какво продадоха за скрап тъпата Украина на САЩ кораб с лазерно обурудване.Още 60години са имали лазарни оръжия.Кои изпари милиони китаици на границат.Кои пръв излетя в космоса.Доказаха и си признаха американците че кацането на луната е феик.Кои купува Руски двигатели са космическите кораби.Сега защо не летят.Спряха доставката руснаците.Ти си живял 70г м/у кравите на село.Кои купи ядрените им Ел централи и заводите за обогатяване на уран.
262
6
 
16
 
! Отговори
апо преди 5 години
За жалост втората световна война е приключила не на време.След като са унищожили кафявата чума е трябвало да продължат и да унищожат червената краста.Днес света със сигурност щеше да бъде значително по-добър.
261
5
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
До СвръхруснакАбе верно, къде последно го довлякоха "Кузя" /Ентърпрайз/. Може вече да са го нарязали за скрап :)))))))))))))))))))))
260
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия загуби студената война
259
5
 
17
 
! Отговори
Свръхруснак преди 5 години
Анимационно космическите войски са много опасни ей!А брикетоносеца самолеторазбивач от подводно космическите войски всява страх в цялата галактика!
258
2
 
12
 
! Отговори
Тихомир преди 5 години
Прочетох над 20 коментари.. 10 против 10 за Русия.... Общо взето един гледа на изток друг на запад.... Та това ни е проблема, крайно време е да погледнем България защото ние сме по средата! Перфектна система няма, нека вземем хубавото от запада, но да не запазим и част от хубавото от изтока.. И запомнете нито запада нито изтока им пука за България! Всеки гледа да ни изклати, , трябва да се работи в посока България, нека живеем добре пък ме боли *** дали гледаме на изток или запад
257
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За най-модерните руски оръжия свеки е чувал, ама никой не ги е виждал.Горките изостават с десетилетия вече дори при стрелковите оръжия, а какво остава за другите?Та те внесоха Глок и Хеклер и Кох за командосите си и дори патрони за тях.Всичките им опити да направят свестен пистолет са неуспешни.Варяг, Багира, Викинг, Гюрза - пълен смях!Нищо не стана от тях.Добре, че изкопираха ПМ и ТТ от западни образци.Останалото им е на базата на АК, който стана на 70 години.Пълен смях!