Практикантската програма учи младите на отговорност и дисциплина

Димитър Дренски разказва за предимствата на лятната практика в Lidl
Спонсорирано съдържание | Обновена: 18 май 2023 14:14 | 18 май 2023 14:14, Александър Попов
Практикантската програма учи младите на отговорност и дисциплина
Снимки: Lidl

Още като ученик Димитър Дренски започва да работи – помага при реставрацията на къща близо до Габрово. В разгара на лятната ваканция всеки ден става в 6:00 ч. като за истински работа. Именно така се учи на най-важното – дисциплина. И спестява пари, за да отиде след това на летен лагер на морето.

Днес е регионален мениджър продажби в Lidl и разказва тази история пред ученици в 11 и 12 клас, за да им покаже колко важна е първата работа. Той е един от хората, които влизат в час, за да представят практикантската програма на веригата. Тази година тя се провежда за десети път, като по повод годишнината ѝ от компанията гостуват в 30 училища в страната, за да представят нейните предимства.

В рамките на два месеца – от 3 юли до 31 август, програмата дава възможност на пълнолетни ученици да работят в магазините на веригата в цялата страна и да спечелят първите си пари. Те се грижат за подредбата на стоката, помагат на клиентите и опознават основните принципи на работа в търговията на дребно. За да са още по-мотивирани, в края на програмата най-добре представилите се могат да спечелят и 1500 лв. стипендия за първата година в университета или телефон iPhone 14 Pro, както и две награди на стойност 600 лв. под формата на ваучери за пазаруване в Lidl.

Димитър Дренски

„Най-ценното обаче е, че се учат на трудови навици“, категоричен е Димитър. „Много е важно човек от ранна възраст да се научи на отговорност и екипна работа. Да знае, че на него разчитат хора и не трябва да предава доверието им“, казва той. Според него дори изграждането на навик като ранното ставане за работа е от полза за бъдещото им професионално развитие.

Сред другите предимства на програмата е, че дава опит в компания от световен мащаб, каквато е Lidl. А това – казва Димитър, е безценно. „Където и да кандидатстват за работа след това, този техен опит ще направи добро впечатление. А може да отвори широко вратата и за другите ни младежки програми – като стажантската, например, а защо не и за постоянна работа при нас“, добавя той. Не са малко примерите, в които практиканти продължават развитието си в компанията на непълен работен ден, за да го съчетават с ученето, или пък се обучават за по-високи позиции – като мениджъри филиали или дори регионални мениджъри продажби като самия него.

Освен първия професионален опит, нови умения и първите самостоятелно спечелени пари, програмата добавя и още предимства – 5 дни отпуск, за да има време за море и почивка; възможност за избор между 6- и 8-часов работен ден, както и 200 лв. ваучери за храна месечно и специални отстъпки в Lidl Plus за периода на програмата.

Крайният срок, до който учениците могат да кандидатстват, е 22 май на jobs.lidl.bg


Още по темата: LidlДимитър Дренски
Още от

Спонсорирани публикации