Украинското посолство у нас: Ще приветстваме назначаването на ръководител на дипломатическата мисия

Така Киев коментира скандала с назначаването на Николай Ненчев за посланик в Киев
Обновена: 26 юли 2024 16:21 | 26 юли 2024 09:53, Нели Христова
2
Украинското посолство у нас: Ще приветстваме назначаването на ръководител на дипломатическата мисия
Снимка: БГНЕС

Назначаването на ръководители на дипломатически и консулски мисии е суверенно право на всяка държава. Украйна разглежда Република България като надежден партньор и съюзник, важна държава членка на ЕС и НАТО в Черноморския регион.

Това се казва в коментар на украинското посолство у нас по повод на спора между президент, правителство и политически партии относно назначаването на Николай Ненчев за посланик в Киев.

„Украинската страна е заинтересована от активното развитие на политическите контакти, както и от практическото сътрудничество във всички сфери от взаимен интерес, което отговаря на духа на действащия Договор за приятелство и сътрудничество между нашите държави“, заявяват от украинската дипломатическа мисия у нас.

„Възстановяването на пълноценната работа на Посолството на Република България в Украйна несъмнено ще допринесе за интересите на двете държави. Украинската страна ще приветства назначаването на ръководител на дипломатическата мисия“, подчертават от посолството.

От там изразяват и благодарността си съм към България и българския народ за последователната подкрепа на Украйна в борбата срещу широкомащабната руска агресия, която е заплаха за сигурността на Европа и демократичния свят.

В началото на тази седмица стана ясно за намерението бившият министър на отбраната Николай Ненчев да бъде назначен за посланик в Украйна. Това предизвика острата реакция на президента Румен Радев, който смята, че той няма необходимите качества. Президентът също така призова правителството да спазва съгласователната процедура за назначаване на ръководителите на нашите дипломатически мисии в чужбина.

Премиерът Димитър Главчев повтори, че абсолютно всички процедури за назначаването на Николай Ненчев като посланик на България в Украйна са спазени.

От две години нямаме посланик в Украйна, припомни Главчев и добави, че за назначаването на временен посланик не се изисква указ на президента. Според него твърденията на „Дондуков“ 2 за нарушаване на конституцията са спекулация. „Няма такова нещо“, заяви той.

В спора се включиха и политическите лидери.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира напрежението между президентската институция и служебното правителство. „Това не е скандал, а институционален спор. Ненчев е бил мой военен министър в правителството, което имахме с Реформаторския блок, така че след като е бил военен министър, и то четири години, значи е добър“, каза той и добави: „Ненчев е НАТО-вски министър“.

Председателят на ПГ на ПП-ДБ и бивш премиер акад. Николай Денков не пожела да коментира подходяща ли е кандидатура на Николай Ненчев за посланик на България в Украйна.

„Обсъжданията на дипломати са между МВнР и Президентството като предварително съгласуване, така че Мария Габриел си е говорила по тази тема. През МС не е минавало решение, с което да се предлага посланик, защото изобщо не е внесено такова предложение през МС“, подчерта Денков и добави, че ако някой желае повече информация по въпроса трябва да се обърне към Мария Габриел и президента, защото той е било дискусия между тях. „Нека те да се обясняват по въпроса“, смята той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В епизод Църквата на ГРЕХА, Цанов напред и нагоре ще разберете Гей оргиите в Троянския манастир с главни дестващи лица Сионий и Николай Ненчев от село кукорево Ямболско, изнасилвания на непълнолетни момченца, побой след изпити десетки литра ракия от Николай Ненчев и Сионий, сега ще правят Ноколай Ненчев посланик в Украйна, Българското Посолсво ще се превърне в свърталище на гей отгии и разврат
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нечуван разврат в армията! Военният министър прави оргии в кабинета сиНиколай Ненчев забъркан в чутовен интимен скандал с *** и актриса Николай Ненчев е назначил две свои любовници на ръководни постове в министерството.Става въпрос за уволнената неотдавна шефка на дружеството Снабдяване и търговия Росица Русева, както и за началника на политическия му кабинет актрисата Валерия Кардашевска. Според сигнали на военни Ненчев въртял любов и с мъже