Кметът на Елин Пелин вече е у нас: Тъгнах веднага

Каква е евтината сензация в това, че някой човек има годишна отпуска?
26 юли 2024 15:00, Нели Христова
87
Кметът на Елин Пелин вече е у нас: Тъгнах веднага
Снимка: БГНЕС

Кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов е разбрал за взрива в склада за пиротехника още снощи към 18,30 часа, когато е станал инцидента. Веднага е прекъснал отпуската си, която прекарва в Гърция, и тръгнал към България. Вече е у нас и пътува към мястото на инцидента.

Това обясни самият той пред "24 часа".

"Аз пътувам и съм в България. 12 часа съм на телефона, шофирал съм през цялото време. За секунда не съм спрял да вдигам телефона. Адекватно координирам действията. Каква е евтината сензация в това, че някой човек има годишна отпуска, но си я прекратил веднага при първата минута, в която е разбрал за случващото се?", каза Симеонов.

"Просто съм много далеч, даже трябваше със самолет да се прибирам, но не може да се вземат билето по-рано. Извикал съм кола и съм тръгнал веднага. Ама веднага. Това няма кой да го направи по-бързо", обясни Симеонов.

Че той не е в България, а на почивка в Гърция, съобщи служебният вътрешен министър Калин Стоянов, който го призова "да си пие узото" по време на изказване на терен. "Цялото нещо е за това, че повдигнах въпроса, че този есемес BG-ALERT даде обратен ефект. Аз не го казах с лошо, а за да се координираме по-правилно. 20 часа телефонът не съм си го гасил, постоянно е бил на ухото ми и съм говорил с всички - и с министъра на регионалното развитие, и с колегите на МВР, на пожарната, всички", коментира кметът и добави, че вече е зареждал телефона си пет пъти. Чувал се е с депутати и с регионалната министърка Виолета Коритарова, за да я помоли да помогне с координацията и да дойдат военни на място. Благодарение на това дошли воннослужещи от три поделения и са обезопасили пожара в близкия склад на хранителната верига "Фантастико".

Симеонов не разбрал кой е дал командата за известието въпреки разговорите си с институциите.

За инцидента разбрал веднага след взрива към 18,30 часа от заместничката си.

"За жалост има все още последни взривове. Едната мобилна станция, която измерва качеството на въздуха, е все още там, но няма данни за наднормени въглеродни окиси, сероводород, фини прахови частици. Всичко е в нормите. За жалост не може да се влезе вътре, за да се види състоянието. Има все пак двама, които се водят изчезнали, вътре. Това е една истински тежка трагедия", обясни кметът. Според него двете известия от BG-ALERT са създали масова паника, понеже хората задавали въпроси какво да правят и къде да се евакуират, но представителите на институциите на първа линия не знаели какво да им отговорят, защото не е била създадена такава организация, понеже не са решавали да бъде пусната системата за известяване.

"Обадил съм се на шефа на МВР, на шефа на пожарната, на зам.-шефа на областната дирекция - никой не знае кой е пуснал алармата. Това е една предпоставка да се предизвика хаос", коментира той.

Обектът бил под контрола и управата на държавата, а от общината съдейства. "Изпълнили сме 100% от нещата, които са написани по правила, устав, учебници", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
4
 
5
 
! Отговори
До 35 преди 1 месец
От ИТН е кмета.
37
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
МВР НЕ СТАВА ЗА НИЩО. ТИПИЧНИ БОЙКОВЦИ
36
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БРАВО НА КМЕТА! МЪЖ НА МЯСТО! ДА ОСЪДИ МВР ЗА ПРЕСТЪПНО НЕХАЙСТВО!
35
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Слушах го тоя бургаски гербав мазник със странния диалект, изживяваше се като адвокат на собственика на скалда, явно поредния гербаджийски велможа. Интересно за мен, какви още пушкала са съхранявани във въпросния склад и кога ще кажат, че експлозията е дело на руска диверсия
34
3
 
17
 
! Отговори
МВР да разясни преди 1 месец
И аз не разбрах как да се евакуира бабата на 70 години и къде да иде веднага? Излезли хората пред къщите и се чудят накъде да хванат. Това евакуация ли е?
33
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия долни гербаджии пак си направиха ПР, седяха безучастно пожарните и гледаха докато гори склада на Фантастико.
32
12
 
7
 
! Отговори
Хелас Травел ООД преди 1 месец
По последни данни Кмето е тръгнал действително от шезлонга до близкия бар за мента със спрайт, очаква се да се звърне на шезлонго след като се облекчи.
31
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе с тия гербави калинки в тая държава кризите следват една след друга.Тия ако управляват и в редовно правителство ще ни върнат в първи клас.Аман от тия некадърници от герб-дпс,само в кражбите и далаверите са силни.
30
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
мвр носи вина за инцидента
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Крайно време е модела Доган да рухне, назначения на хора на висши постове, без необходимите качества и умения, натиск върху институциите да издават решения и становища по негов вкус и дано повлече крак,та и ГЕРБ да рухнат.
28
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И сега оня "експерт" Калинчо Калинката, пак да излезе и да каже че сравнението с тротилов еквивалент било грешно, защото фойерверките не били предназначени за боеприпаси. Смачкани коли, изхвърлен на пътя бетон, разкъсани човешки тела - барутът си е барут, няма значение под каква форма. Събере ли се на едно място много от него, има опасност от взрив, а има ли взрив, неговата мощност може да бъде оценена чрез еквивалентен взрив от тротил. Важи и за ядрени и термоядрени взривове. Там вече говорим за кило и мегатонове
27
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Местните са казали, че никой не ги е попитал искат ли толкова складове да се групират около Елин Пелин. Този кмет се прочул с бързото застрояване на много депа и складове на големи фирми. Само Енигма има 6 огромни бетонни склада и офис. Фантастико (склада, който се запалил от осколка) всички видяхме - огромен. Хората казват, че камионите ежедневни и денонощно разтоварват или товарят стока. Къщите им се тресели и не можели да спят. Но кмета продължавал да дава разрешителни и се строяли складове.
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КМЕТА НА ЕЛИН ПЕЛИН МОЖЕ ДА СИ ГО ПОДАДЕ НА МВР ДА МУ НАПРАВЯТ ЕДНА ТУТУРУТКА.. ТЕ СА ВИНОВНИ ЗА ИНЦИДЕНТА.
25
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако кмета е в отпуск и за това е в Гърция( по думи на Стоянов), нали има заместници ,които поемат неговите правомощия...
24
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тлъстия крадец и похотливец, никога не е бил пожарникар, а инспектор и е обикалял по предприятията да проверява противопожарните средства и най вече на обед да яде на аванта.
23
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
СЪД И ЗАТВОР ЗА КАЛИН СТОЯНОВ ДОПУСНАЛ СКЛАДА-БОМБА
22
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Собственикът на склада е от ГЕРБ. Арестувайте го за смъртта на трима души.
21
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пристигнал е и синът на собственика, който е докарал момичето, доколкото разбрах, тя не работи там.Тридесет годишната работничка се оказа 20 годишна дъщеря на доцента експерт. (Добре, че ГЕРБ няма да изработят експертно правителство) Но се возила най-неочаквано в колата на сина на собственика?!..
20
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И защо се домъкна ? :)))
19
4
 
9
 
! Отговори
Рачков преди 1 месец
Съд и затвор за кмета, главния архитект и цялата пасмина обсебила общината коли и беси. Ще убият и хората с тези строежи навскяъде.