Казусът с Ненчев показва липса на държавност

Това определено не говори добре за България
24 юли 2024 11:53, Инна Ангелова
48
Казусът с Ненчев показва липса на държавност
Снимка: БГНЕС

Цялата история с назначаването на Николай Ненчев за посланик е много тъжна. България е България е единствената страна, чието предложение за посланик в НАТО беше отхвърлено от Алианса. То е симптом за слаба държавност.

Това коментира бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов по повод информацията, че Николай Ненчев ще бъде временно управляващ посолството ни в Киев. Президентът Румен Радев отправи своите критики към решението и призова МВнР да спазва правилата за определяне на посланици. Радев допълни, че вижда доминация на лични отношения.

Пред БНР бившият военен министър предположи, че е вероятно предложеният човек, в случая Ненчев, да се е оказал неприемлив за украинската страна.

"Острото противоречие между Радев и държавната политика, определяна от Министерския съвет и Народното събрание, по темата за войната в Украйна, за руската агресия, по темата чий е Крим, всъщност създава голям риск да не бъде възможно да бъде избран посланик и вероятно да има натиск от страна на президентската институция – посланик да бъде човек, който защитава позициите на президента, които са в пълен разрез с националната политика и с политиката на НАТО и ЕС", коментира той.

“Труд” допълва, че Шаламанов е посочил и друг проблем: "Както за посланик в НАТО, така сега и за посланик в Украйна – двете най-ключови посланически места в този период на война – явно нещо процесът не работи. Не е възможно за години да не може да се проведе конкурс и да бъдат избрани млади, подготвени дипломати. Явно този процес не работи и се е стигнало до решението за политическо назначение”.

Бившият министър допълни, че ако искаме да покажем високо ниво и да поемем ангажимент, е хубаво за посланик да бъде някой от последните министри на отбраната.

По думите му всичко това не е добър тон и не говори добре за България. Според него това прави страната ни много по-слаба и вътрешно, и външно.

"Спорът е между министър-председателя и президента. Този спор не прави чест на президента с квалификациите, които използва. Има толкова натрупани лични отношения и те влияят на сигурността и отбраната на България".
Според бившия военен министър процедурите са спазени. Българският интерес е там да имаме силен, действащ, реален посланик, категоричен бе Шаламанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
7
 
! Отговори
До Наблюдател преди 1 месец
Наблюдател си, а не разбирач. В случая нарушението на Конституцията е на Главчунов - той няма никакво право да назначава посланици. Това е единствено правомощие на президента. Но тия посолствени поDлоги нито четат закони, нито ги прилагат. Каквото им се спусне от посолството - това хортуват и това правят.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Липсата на държавност е факт. Контрабандист и двоен агент с досие във всяка служба, като Бойко Борисов, още е на свобода, при положение че от два месеца му се пази килията в Румъния.
14
1
 
11
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Изпращането на абсолютно празни крат*уни за посланици във важни страни създава само проблеми!Има ярки примери като Ленче-кремче в САЩ и Надето в Турция.
13
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Президента не е виновен,че си позволи да каже истината!-:)
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
казусът ненчев доказва какво е управлението на борисов, защото със своите действия главчев показва че не прави нищо без да е наредено или одобрено от борисов, нещо повече борисов веднага се спусна да защитава ненчев което потвърждава, че това е негово предложение, дори не се старае да се прикрие
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някакви си случайни хора, без необходимите квалификации, докопали се политически до високи министерски постове, се правят на интересни и не зачитат никаква държавност. Безпардонното назначаване на посланици, които дори не са дипломати, заобикаляйки президентската институция , е грубо нарушаване имиджа на държавата.
10
2
 
9
 
! Отговори
Напротив преди 1 месец
Изпращането на един провален министър, нанесъл сериозни вреди на отбраната на страната като неин представител, определено сочи липса на държавност.
9
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Казусът" показва основно липса на правна грамотност и наличие, за сметка на това, на наглост в особено големи размери. Кой назначава посланиците у нас? Това е правомощие само и единствено на президента, поне според КРБ. Според личните щения на неграмотните това може да прави и редови счетоводител, но според правото това не е така.
8
4
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Наглостта е приоритет на селяните от ГЕРП,и това личи от изказването на селския водач наречен БУДА,че това лице е бил "мой" министър,в фюрерски стил
7
15
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 месец
Имаме две паралелни държави, една на Радев и корумпираните копейки, и друга на европейска и натовска България.
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Държавата ни заприлича на свинарник,в който спокойно си живеят няколко нереза.
5
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цинично е такива неуки хора да са начело на държавата. Това неизбрано от никого нищо откога е станало президент, че да назначава посланици?
4
2
 
13
 
! Отговори
кратка справка преди 1 месец
Бегъл поглед към биографията на Ненчев в итернет ни осведомява, че гослодинът има записано при "идеологоя" аграризъм. Какво е това, интересно? Това е убеждения, че селското население превъзхожда градското, че собствеността трябва да бъде преимуществено в дребни проиводители, ...против капитализма, пацифизъм, т.е. против всякакви войни..... Всъщност що за стока е издигнал се по линия защита на Никола Петков и земеделците военен министър при ББ????
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не стига, че неграмотниците от ПП ДБ ГРОБ СДС се изгавриха с държавата и конституцията, като приеха най-некадърните промени, откакто тя е налице, ами и директно я нарушават. Сега това същество от снимката като президент ли се изживява, че отнема правомощия, които принадлежат изцяло на президента по чл. 98, т.6 от КРДБ - назначаване на посланици?! Кога е станало президент? Провъзгласило ли се е за такъв? Преврат ли са направили?
2
3
 
20
 
! Отговори
Хора преди 1 месец
Не може ционитска НПО да определя посланици,и сега когато Радев отказа да го нападат с лъжи в продажни медии.
1
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хибридният евроатлантически съвет и неговите спящи клетки продължават с подривната антибългарска дейност, целяща да да саборитра и дестабилизира България.