Дянков: Кабинетът на ГЕРБ няма да се бърза с еврозоната

Към този момент стабилността на бъдещия кабинет е по-важна
1 юли 2024 21:45, Инна Ангелова
29
Дянков: Кабинетът на ГЕРБ няма да се бърза с еврозоната
Снимка: БГНЕС

Бившият финансов министър Симеон Дянков коментира предложението на ГЕРБ за съставяне на правителство с първия мандат. Пред Дарик радио Дянков сподели, че този състав, който е предложен да състави кабинет, няма амбиция да вкара България в еврозоната.

“Ако това правителство имаше истинско желание да влиза в еврозоната, тогава министър на финансите щеше да бъде политик от ГЕРБ или от ДПС, или дори от трета партия като „Има такъв народ”, каза още Дянков.

По думите му, ако предложеният от ГЕРБ кабинет бъде приет, няма да се бърза за влизане в еврозоната, а просто ще се правим, че вървим напред, но реално няма да е така. Според Дянков към този момент стабилността на бъдещия кабинет е по-важна. “2022 г. и 2023 г. се харчеше в сектори, които не подпомагат на конкурентоспособността на икономиката и по този начин се “помпаше” инфлацията сектори, в които и досега инфлацията е по-голяма от средната европейска”, каза още той.

Като "силен ход" Дянков определи действието на ГЕРБ да върне мандата изпълнен още в деня на получаването му. “Смятам, че това беше силен ход, защото в противен случай,  ако се изчакваше една цяла седмица, както е възможно по Конституция, какви ли не слухове щяха да вървят - по какъв начин ще се върне мандата - пълен, празен и така нататък. Това е силен ход, защото веднага може да се говори не  какъв ще е мандатът, а колко бързо ще влезе в парламента”, допълни бившият министър.

Дянков все пак изрази надежда, че ще има кабинет, реализиран с първия мандат. И допълни, че е възможно да има някои промени в състава на кабинета, но това е нормално и в реда на нещата.
 
“Макар че ГЕРБ е първа политическа сила с голяма преднина, все пак им трябват други партии - ДПС със сигурност, ИТН може би или някои от другите партии да се включат. За да има стабилно правителство трябва да има политически представители на тези партии, а не така наречените експерти”, каза още Дянков.

Той уточни, че Борисов трябва да казва, че ДПС няма да бъде в изпълнителната власт, за да се предпази от постоянните атаки на някои от политическите си опоненти. “Всички знаем и средният българин със сигурност знае, че без ДПС не може да се управлява. Те просто са втората най-голяма политическа сила и е смешно да се говори “ние ще имаме правителство на малцинството с под 70 депутати” - това не е възможно и вместо да се крием и да казваме “това е кабинет на  ГЕРБ и ще искаме подкрепа на всички политики от другите”.  За да има стабилно правителство е редно да има разговор,  да се предложат и да се приемат някои от министерските постове от други сили, не само от ДПС", добави още Дянков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от Политика
БСП няма да подкрепи проектокабинета на ГЕРБ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Kaбинет на ГЕРБ е приемлив като се отчита какво предлагат от Възраждане!
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
С постна пица ли да влизаме в еврозоната, г-н Дянков? Аман от Раци с безброй метастази в държавната бг икономика!
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Как иначе ще се носят чувалите с пари?
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До Г-н Дянков 22 - Без марката, еврото нямаше да го има. Порблемът е, че Германия остави на Брюксел (и то една сграда в Брюксел, а не самите белгийци) да им въртят нещата. Но вече приключва и това.
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Пич ... ти не се релевантен от 15 години ...
22
3
 
2
 
! Отговори
Г-н Дянков преди 1 ден
поне като Дания да бяхме влезли в ERMII, но да бяхме подписали специално споразумение за отлагане на еврото до безкрай. Много пари има за лапане от еврозоната. А че негативите ще са за обикновените българи, не ги интересува. Как хитро имамиха Германия и България, с автоматичното приравняване на еврото с марката, тогава БНБ трябваше да реагира. Едно е стабилната марка на мощната икономически Германия, към която бяхме вързани курс лев марка ВБорд. Друго е еврото на фалиралите Ис-я,Ит-я, Г-я, П-я
21
1
 
4
 
! Отговори
Геша преди 1 ден
Тоз хомобандит защо не е в затвора?!!!!
20
2
 
2
 
! Отговори
ДПС става ДСП преди 1 ден
На името на лидера и. Който изгони турците и направи партия на сф и нете.На който и тоя царвул му пие мазно турско кафе в скута.
19
3
 
1
 
! Отговори
Постна пица преди 1 ден
Значи, този вижда като финансов министър някой от Герб, ДПС, дори от ИТН, но не и от ПП! Изглежда при него темата ППДБ е табу, прави се, че не съществува такава партия. Нищо, скоро ще му се напомни!
18
0
 
4
 
! Отговори
Хаха ха преди 1 ден
Дойде ли герб с такива като тояЩе си припомните -глада и студа
17
1
 
6
 
! Отговори
ГЕРБ = ДПС преди 1 ден
ГЕРБ приличат на високоскоростен влак засилващ се все по-бързо и по-бързо по наклона надолу и вече осъзнават, че са без спирачки и сами. Няма кой да ги спре и те просто летят към грандиозния си сблъсък и тотален разпад.
16
0
 
11
 
! Отговори
мистър кеш преди 1 ден
Пица, бегай да манипулираш данни в полза на Китай, това добре го умееш :)
15
0
 
11
 
! Отговори
С тая тетка, преди 1 ден
Министър на Финансите и бюджет няма да има.
14
0
 
12
 
! Отговори
Постна преди 1 ден
пица пискунеста.Да си поиграеш на БМБ с топчетата.Некадърник жалък нескопосан!
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Като министър на финансите се видя че финансите на държавата не са му силната страна. Виж в свалките с колежки е силен.
12
4
 
11
 
! Отговори
Кабинет преди 1 ден
няма да има! Ще има нови избори.
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Московския преподавател от Вашингтон
10
3
 
9
 
! Отговори
Еврозоната преди 1 ден
е капан, от който не можеш да излезеш. Полза имат политиците, падане на бариери за теглене на заеми. Банкерите, намаляване резерви за посрещане на кризи, но няма да си намалят таксите. Обръчите от фирми на властта, които ще спечелят от премахване на превалутиране, тези печалби няма отидат в българите. Личните интереси на малка група от хора. А инфлацията в Хърватия е между 40 и 70% с прием евро. Поемаме дълговете на Ит-я, Ис-я, Г-я, П-я за българите. Унищожат ли ВБорд с България е свършено.
9
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Първа политическа сила на 30% гласували си е смешно. 70% от хората не са припознали никого за сила. Пълно падение
8
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Който ни вкара в тоя капан сам се унищожава.