Депутатите откъм дрескод го докараха, но се губят в речите си

Мълчанието на президента също е вид комуникация
20 юни 2024 17:00, Инна Ангелова
25

Президентът Румен Радев не произнесе реч преди първото заседание на парламента вчера, въпреки че по протокол се очакваше да го направи. Мълчанието му също е вид комуникация, на мнение е преподавателят по реторика проф. Иванка Мавродиева.

"Цар Борис също не е произнасял винаги речи. Първото заседание има тържествени елементи", коментира преподавателят в "България сутрин".

Има тържествено говорене, но и оперативно делово управление на дебатите в НС, отбеляза тя. По нейни думи депутатите нямат много добри умения за поизнасяне. Текстовете им бяха написани предварително.

"На ангажимента като народни представители - видяхме народни представители с десетилетия, нови представители, които се чудеха. Дрескода го докараха. Някои се въртяха на столовете. Това показва неувереност, няма положителна емоция", анализира проф. Мавродиева пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ дебатите са сблъсък на ценности, на идеи и програми, но в първите речи в НС вчера това трудно може да се види.

"Социалните мрежи са съществен фактор. TikTok бълваше със съкратени извадки, за да се препопуляризират. Реториката се променя, но невинаги към добро. Отива на моменти към говорене в парламента. Преговорите се губят", обясни още преподавателят.

Днешното заседание на депутатите отново започна с почивка. Това е показно, че трудно се вземат разционални решения.

"Търсят своя лична популярност, но трудно могат да изградят с този модел на принизено говорене свой политически индивидуален бранд. Ако има криза или гаф, достойно е да се оттеглиш. Трябва да имат достойна позиция", заяви проф. Мавродиева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: НСговоренедепутати
Още от Избори 2024
Страхуват ли се партиите от грешни действия?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ИТН, които харесвах удрят дъното и свалят нивото толкова ниско. Дори и да са гневни и разочаровани винаги може да се намери правилен тон. Парламентът е институция все пак. Излизат на трибуната за да кажат само някакви глупости! Днес тяхната депутатка се тресеше от нерви, но и тя да се изкаже колко неправилно говорил Киро, като че ли това имаше значение!
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Чуждопоклонничеството е позорно но на тея това им е номера. Разделяй и владей. Срамувам се от ставащото в парламента и в Правителствата и се страхувам че се налага да пиша със заобиколки... Все едно съм в чужда страна.
15
0
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 3 седмици
дрехите и речта ще ги преживеем големият проблем е да не крадат и да лобиратза кражби нови избори на есен с песен
14
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Гнус ме е от този парламент, пълен срам, а тази дето я избраха за председател е пълно падение. Последните правителства от 12 г. са падение за България. От 240 сигурно има едва 1% читави.
13
5
 
0
 
! Отговори
Киро Брейка преди 3 седмици
Ако не съм аз няма да има правителство
12
0
 
9
 
! Отговори
нн преди 3 седмици
Какво стана в това НС. Все повече депутати се появяват лошо облечени. Все повече депутати говорят лошо от трибуната, ползват уличен жаргон, неподготвени за обществено говорене. Пада нивото на НС и това го правят народните избраници.
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
По жалък и нищожен парламент едва ли има. Вижте какви хора са вътре и реално президента на кого точно да държи реч. Пожарникар, някакъв с измислено образование и елементарен речник, "Харвард" дето го няма, петроладжия, сценарист, толкова ниско ниво, че рие дъното. Нивото на държавата най-добре показва колко могат.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Как няма да го докарат. Климатика им работи на макс. В нашия офис шефа е забранил да се включва климатика, за да не плаща за ток. Каза който иска и по тенктоп да ходи но климатика няма да се включва.
9
1
 
6
 
! Отговори
Фъргов преди 3 седмици
Най-важните задачи на българския Парламент са Законодателството и Контролът върху работата на Правителството. Обидните епитети и вулгаризъм, които бълва този нискоинтелигентен и невъзпитан "депутат" Тошко Йорданов са срам, позор и нисък морал на поведение!!! На такова просташко поведение трябва да се сложи край, това е недопустимо за Парламент! Това не е кръчма в Ямболско село! Слави Трифонов да си прати слугата Тошкъ на курс по прилично държане в обществено място!!!! Да го култивират малко!
8
2
 
8
 
! Отговори
Питам само? преди 3 седмици
Тошко Йорданов не е чел Конституцията, днес си пролича. Пълен неадекватник и истерик. На какви наркотици е?
7
4
 
10
 
! Отговори
Мнение преди 3 седмици
Тошко Йорданов прилича на клошар от Столипиново, а изказа му е ката на 5-токласник надрусан.
6
2
 
13
 
! Отговори
Културовед преди 3 седмици
Тошко Йорданов не е дорасъл за Парламента - държи се неадекватно, арогантно, невъзпитана като ид,и,о,т! Само вулгаризми, обидни епитети и простотии, никакво уважение и култура на поведение! Това е недопустимо, такъв просташки изказ в Българския Парламент! Депутатите трабва да въведат някакъв Кодекс на морално поведение и уважение към другите колеги-депутати! Това е загуба на ценно парламентарно време да се слушат глупустите на един ингелектуално недорасъл индивид като Тошко Йорданов!
5
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Лена мустака как се наконти :)))
4
4
 
5
 
! Отговори
Като махнем преди 3 седмици
абсолютно повърхностните работи, не ме интересува кой как изглежда, а какво ще свърши!
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Естесвено нали за това са там да се докарват за IQ никой не ги е тествал от години е така .Нищо ново под Слънцето в България освен че народът явно е слънчасал със забавени действия .Така че ни ги еинете онез дето са се курдисали за дрескода те отдавна нямат нищо общо с народа.Докога ще ги търпиме.
2
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Их ... дрескод вика! Балгариа мсм малка страна уа ... тес кустюми мустюми са паринющна и са за франсетата и нецетата...
1
1
 
19
 
! Отговори
Какъв сред код? преди 3 седмици
На Буци и Шиши им висят шкембетата,Тошко Йорданов не се е къпал от миналото НС.