САЩ тайно са доставили ракети с голям обсег АТАКМС на Украйна

Те са били включени във военната помощ, одобрена на 12 март
25 апр 2024 09:10, Петър Бойчев
188
САЩ тайно са доставили ракети с голям обсег АТАКМС на Украйна
Снимка БГНЕС

САЩ са изпратили тайно през последните седмици ракети с голям обсег на Украйна, а Киев ги е използвал в бойните действия два пъти, заяви днес американски служител, цитиран от Ройтерс.

Ракетите са били включени във военна помощ на стойност 300 млн. долара за Украйна, която президентът на САЩ Джо Байдън одобри на 12 март, заяви американският служител, пожелал да запази анонимност. Той не уточни колко ракети са били изпратени, предаде БТА.

Тези ракети са били използвани за първи път в ранните часове на 17 април, изстреляни срещу руско летище в Крим, което е било на около 165 км от фронтовата линия, съобщи американският служител.

Той добави, че Украйна е използвала оръжието за втори път снощи срещу руските сили в Югоизточна Украйна.

Въпросът дали да се изпратят на украинската армия ракети АТАКМС с обсег на действие до 300 км беше предмет на дебати в правителството на Байдън в продължение на месеци. Ракети АТАКМС със среден обсег на действие бяха доставени на Украйна през септември миналата година, посочва Ройтерс.

Първоначално Пентагонът се противопостави на изпращането на ракети с голям обсег на Киев, опасявайки се, че намаляването на американските запаси от тези оръжия ще навреди на военната готовност на САЩ. Имаше и опасения, че Украйна ще ги използва за атакуване на цели дълбоко в територията на Русия.

Използването от страна на Русия на доставени от Северна Корея балистични ракети с голям обсег срещу Украйна през декември и януари въпреки публичните и частни предупреждения на САЩ да не го прави, доведе до промяна в позицията, заяви американският служител.

Фактор при вземането на решение от страна на САЩ бяха и атаките на Русия срещу критичната инфраструктура на Украйна, каза служителят.

„Предупредихме Русия за тези неща, но те подновиха нападенията си“, посочи служителят.

В края на януари американските военни намериха начин да успокоят опасенията си относно военната готовност, което позволи на правителството да вземе решение. Те започнаха да придобиват нови ракети, слизащи от производствената линия на "Локхиийд Мартин".

Байдън се срещна с екипа си по национална сигурност в средата на февруари и се съгласи да приеме единодушната препоръка на своите съветниците да изпрати ракетите на Украйна. В обсъждането са участвали съветникът по националната сигурност Джейк Съливан, министърът  на отбраната Лойд Остин, държавният секретар Антъни Блинкън и председателят на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили Чарлз Браун.

Предизвикателството към онзи момент е било да се измисли как да се плати за ракетите. САЩ бяха изчерпали цялото си финансиране за Украйна заради блокажа в Конгреса.

Възможност се е появила през март, когато са се намерили неоползотворени средства в бюджета на Пентагона. Байдън е успял да използва това, за да изпрати 300 млн. долара помощ за Украйна.

Байдън е казал на екипа си да включи в тази помощ далекобойните ракети АТАКМС, но да го направи тайно, за да запази оперативната сигурност и елемента на изненада за Украйна, заяви анонимният служител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още по темата: УкрайнаСАЩтайноАТАКМС
Още от ЕС
Няма тенденция хората да превалутират в евро депозити или кредит
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
13
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
САЩ ще воюва с Русия до последния украинец, после до последния източноевропеец, а накрая до последния европеец.
106
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Непрекъснатото питане за контранастъплението е сорросоидна провокация.
105
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Колко квадратни метра поразява една ракета? Колко ракети са необходими за поразявмането на 17 000 000кв.км./плаща на Русия/? А сега кажете това помощ ли е или удължаване на агонията на Украйна? Вместо оръжие да сядат на масата и преговарят за мир!
104
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Чаат от персонала в магазините много си присвоява безнаказано.
103
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А какво става с контранстъплението на украинската армия?
102
9
 
17
 
! Отговори
По същество преди 3 седмици
Те доставките никога не са спирали. Тези пари от САЩ са основно за попълване на техните си резерви, защото всичко, което уж ще се праща на Украйна е пратено, че и отгоре. Няма вече какво да се праща, това им е проблема на хамериканците. Не че не искат
101
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Войната ще продължи до последния европеец.
100
7
 
7
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 3 седмици
Руснаците се оплакват от последствията от действията на руснаците.
99
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Бай Дрън - Дрън -Дрън! Всичко им е лесно на братушките ти, па гризат яко дървото от 50 годишни технологии! Видимо от щетите по летището, верно "лесно" прихващат! После, пак некой мужик бил пушил непредпазливо! По готиното е, че кучето /вие/ си лае, кервана си върви! Скоро ще хвърчат ваtенки и уSHанки!
98
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Отговор за пропаганда. Тя владее света.
97
6
 
9
 
! Отговори
Малко за политика преди 3 седмици
Показателно е, че когато питат представител на Белият дом как си представя победата на Украйна, всички отбягват да отговорят. Както изглежда никой не вярва, че Украйна може да спечели война срещу Русия. Ако е така, тогава за какво се харчат тези милиарди а не се преговаря за мир.
96
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Развоят на война не се обръща с няколко ракетки или камиончета. Проблемът не е оръжията нито парите, а хората - няма хора вече. Затова променят закони за мобилизация и отвличат хора по улиците.
95
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Много ми допадна частта в която се говори как украйна използва оръжитята. Едва ли има някой, който си прави илюзии че украинската отбрана и действия във войната се водят от украинци. Украинските офицери са толкова неграмотни колкото и руските. Тактикате и действията на украинската армия се дирижира от опитни US офицери. Тази безумна война е прекрасна възможност за трупане на боен опит и нови тактики на гърба на селяни и бедни хора. Селяните свършиха, за това идват ракети с голям обсег
94
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Лайковете не работят от както са служебните.
93
14
 
12
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 седмици
С такава игра на шикалки украинците никога няма да победят Мордорските 0pки. Онези си стрелят колкото си искат навътре и по каквото си искат, чак до Полша, а украинците нямали право. Каква е тази война, не знам. Докато не срутят кримския мост, дето се използва за доставки на оръжие храна и докато не срутят поне 2 завода навътре в Мордор, дето произвеждат боеприпаси и оръжия, няма да стане хавата. Оpkите имат ресурси и ще си произвеждат до безкрай. За което нямат акъл ще го взимат от по-умните. С.Корея и Иран
92
13
 
8
 
! Отговори
Какво следва преди 3 седмици
Укронацистите ще използват тези ракети за да обстрелят Кримският мост. Може и да успеят да съборят част от него, която след това Русия пак ще възстанови. Трудно е да се защити напълно мост с дължина 14 километра. Така Киев няма да спечели войната, но това ще бъде пропагандна акция, която ще се тиражира като "голям успех".
91
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пиндостан и акушерката искат война в Европа и работят за това упорито.
90
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Сега Русия ще калибрира северно корейските ракети в реални бойни действия..
89
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тайно, не-тайно. Доставени са. Ще *** руски фашисти, което е хубаво.
88
4
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
Егати американските счетоводители - намерили едни 300 милиона. Смех!