Минута мълчание за жертвите на геноцида срещу арменците в НС

Депутатите почетоха годишнината с декларации
44
Минута мълчание за жертвите на геноцида срещу арменците в НС
Снимка: БГНЕС

С декларациите по повод 10 години от геноцида срещу арменците в Османската империя започна пленарният ден на депутатите.

Христо Даскалов от ПП- ДБ посочи, че исторически арменците и българите имат дългогодишни традиционни връзки. "Масовото изтребление е унищожаване на хора, за да се сложи край на тяхното съществуване и сега разпръснатите в света арменци отбелязват 24 април в памет на жертвите", каза той.

Атанас Зафиров от БСП коментира, че днес е ден в памет на починалите при геноцида арменци и припомни, че през 2015 г. НС призна геноцида и така България се вписа сред онези 35 страни, които признават извършеното престъпление.

"Нека да отдадем своята почит към жертвите и да не проявяване търпимост към подобни деяния и да не забравяме историческата истина", призова социалистът.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че днес парламентът трябваше да започне работа с минута мълчание в памет на тези, които са безмилостно убити и изклани.

"Това е първият и най-големият в историята на човечеството геноцид. Минута мълчание обаче нямаше, защото според управляващото мнозинство годишнината не била кръгла, така днес НС се закичи за пореден път с клеймото на позора, позор за ГЕРБ, за ПП-ДБ и за липсващото в пленарната зала ДПС, които обслужват чужди интереси", обвини той.

След това Атанас Зафиров призова за минута мълчание и депутатите станаха на крака, за да почетат паметта на жертвите на геноцида.

Председателят на НС Росен Желязков обаче остана на мястото си и обясни, че тази процедура на социалиста не е била допустима.

"Очевидно г-н Зафиров се изкуши да наруши правилата, когато се отбелязват кръгли годишни, има минута мълчание, а не се изпълняват прищявки на депутати", настоя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от Политика
Георги Тахов вече официално е служебен министър на земеделието
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
4
 
! Отговори
До куче диво преди 3 седмици
Арменците били подкрепяли Русия, по-голяма глупост не бях чел!!!
18
2
 
2
 
! Отговори
Нане преди 3 седмици
До азъкъна.... Много си прав брато, мъ ко да обясняваш на тълпа мълоумняци... ===)))
17
1
 
6
 
! Отговори
Заглавието кърти преди 3 седмици
"Минута мълчание за жертвите на геноцида срещу арменците в НС" ... щом са били само в НС... е добра новина :) Честно. Използвайте ги тези ИИ да си валидирате писанията!
16
4
 
4
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 3 седмици
До 14. Реалността доказва,че цел на турците,чрез проектираният от Москва и Анкара възродителен процес ,бе да придобият български или полубългарски имена,чрез които да се вкъкнат завинаги в Българската политика. Ето това се случи..Просто е нелепо да се смята,че един Българин би намерил решение на конфликта си с турчин,подарявайки му светите си български имена. И ще напомня,че етническа разлика между Сефаради,турци,роми ,арменци и п..о..м..а..ц..и.. няма.
15
3
 
6
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 3 седмици
Жертвите не бяха арменци,а Тракийски България.В този случай турците са прави да не признават геноцида за арменски,защото арменците бяха глезенипета в Османската империя.Просто няма как арменци да са жертвите. Повтарям,жертвите бяха чистокръвни Тракийски Българи и един сериозен анализ на костите ще докаже това,което от много години казвам. Освен това,по "непонятни" за когото и да е било причини, арменците ,поне във Франция,се мъкнат с фланелки на Бешикташ,Галата Сарай и т.н. Защо ли?
14
5
 
12
 
! Отговори
Нане преди 3 седмици
И я кажи, кои са жертвите на Възродителният процес... Бай Тошо ви нагони по живо по здраво, щот започнахте да праИте атентати в България без причина амуджи... ===)))
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 6 - Нали се отбелязват годишнини и по този повод? Поне от медиите чувам такива съобщения от време навреме.
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Елена Йончева , една от новите еничари на България
11
3
 
10
 
! Отговори
Куче диво преди 3 седмици
Дори Росица Кирова-джипкова стана. Но бункерският плъx, който става само в украинската Рада да крещи "Слава Украiне" си остана на мястото. Дреме му на него, че милион и половина арменци са избити. Те арменците в момента подкрепят Русия, така че техния геноцид не го признаваме. А топ калинката на Бойко арменката Рая Назарян дори не се изказа. Срам и позор.
10
0
 
12
 
! Отговори
Чорбаджи Юрдан преди 3 седмици
Сигурно от ДПС са си изяли месата от яд.
9
0
 
7
 
! Отговори
До 4 преди 3 седмици
Намериха термините "присъствие и съжителство", за да не обиждат хората, които не са вършили зулуми, макар и да са потомци на нашественици. Освен това, още през XV-и век по нашите земи са докарвали големи групи мюсюлмани от Анадола като наказателна мярка за религиозно дисидентство. Но наистина ли има учебник, който отрича баташката трагедия? Трябваше да видиш кои са авторите му преди да го унищожиш. Тези заслужават да ги знае цяла България, за да ги заплюва кой където ги види. Аман от уж-учЕни!
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ко речи Пеевското момче по въпроса?
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 6 Такива жертви няма
6
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За жертвите на възродителния процес, няма.
5
0
 
8
 
! Отговори
Нямате ли редактор? преди 3 седмици
От 1915 г. до днес са минали 109 години, а не 10 ! Избити са 1 200 000 човека християни! Нане да не пише щуротии. Бог да прости невинните жертви.
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До1.. . Турско робство според най новата история нее имало както и баташко клане имало е турско присъствие и съжителство. Това пише и в учебниците по история. Този учебник го скъсах и го изгорих в печката а на детето си му дадох истинската история от която аз съм учил.
3
5
 
7
 
! Отговори
Нане преди 3 седмици
Кат ги знам харменците в България, кат семейство халважиян... Малко са ги млатили турците... ===))))
2
0
 
14
 
! Отговори
Факт преди 3 седмици
Нямали минута мълчание срещу геноцида срещу българите вече 35години?!
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А 500 години турско робство :)))