Депутатите улесниха наемането на чужди работници

Това би улеснило туристическия бранш през лятото
26
Депутатите улесниха наемането на чужди работници
Снимка: НС

Парламентарната комисия по туризъм прие на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република България (ЗЧРБ), внесен от Маноил Манев и Теменужка Петкова от ПГ ГЕРБ-СДС, на 23 април, с който се цели оптимизиране на процеса по наемане на граждани на трети страни на сезонна работа.

Служебният министър на туризма Евтим Милошев, който присъства на заседанието на комисията, посочи, че решаването на проблема със сезонните работници от трети страни е въпрос, който вълнува работодателските организации в туризма, които изпитват проблеми при попълването на дефицита на работна ръка. Приемането на този законопроект би било знак за това как народното представителство подкрепя работата на работодателите в този сложен момент, каза Милошев и допълни, че би било безспорен успех, ако тези нормативни промени бъдат приети в оставащите два дни работа на този парламент.

Основните промени се отнасят до процедурата по предоставяне на възможност за дългосрочна и краткосрочната сезонна заетост. Законопроектът цели да се създаде правна възможност чужденец, който пребивава на територията на България и притежава разрешение за пребиваване, различно от единното разрешение за пребиваване и работа, висококвалифицирана заетост и вътрешнокорпоративен трансфер, да кандидатства за пребиваване, без да е необходимо да напуска територията на страната, се посочва в мотивите към проекта на нормативен акт, предаде БТА.

Законопроектът цели прецизиране на релевантните разпоредби от ЗЧРБ по отношение на здравното осигуряване на сезонните работници с разрешено право на продължително пребиваване след получаването на документа за пребиваване; възможност за удължаване срока на пребиваване на чужденци, извършващи сезонна работа.
На извънредно заседание вчера Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред прие на първо четене законопроекта.

Манев заяви при представянето на законопроекта, че темата с кадрите е започнала да придобива болезнен характер за бизнеса, който разчита на сезонните работници. Той посочи, че с промените се намаляват срокове за административни процедури, дава се възможност за желаната от бранша 180-дневна виза. Манев каза, че лично за него най-голямото постижение е възможността т.нар. виза – D (виза за дългосрочно пребиваване – бел. реп.)
да бъде продължавана от територията на България. Той изтъкна, че тази промяна ще е полезна не само за туристическия бранш, но и за спортисти, студенти.

Надявам се с ваша подкрепа в четвъртък законът да мине на две четения, за да може още този сезон бизнесът да се възползва от промените, обърна се Манев към членовете на Комисията.

Любен Дилов - ПГ ГЕРБ-СДС, заяви, че ако няма обструкции от правния отдел на Народното събрание, няма пречка законопроектът да мине на две четения и посочи, че нормативният акт ще помогне не само на туризма.
Ванина Вецина - ПГ "Продължаваме Промяната-Демократична България", изрази подкрепа за законопроекта, но посочи, че с него се решават само част от проблемите, натрупани десетилетия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от Русия
Евродепутати се опасяват от руска намеса в изборите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ще е добре да важи най вече за -нс , този закон можем да внесем някайви читави хора от вьн
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
в Русия има голям проблем с узбекистанците, идват да работят, после докарват семействата си, просрочват визите си, а как се издържат след това може да се предположи, на полицията се отваря работа - участие в трафика, контрабанда
19
0
 
2
 
! Отговори
MNENIE преди 1 седмица
В България ще докарат Терористи от ЦРУ .
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
super, she si vzemem palestinci, afganistanci, chechenci, siriici za deputati v bg parlament, v sadebnata palata, prezidentstvoto, bg medii, kmetstvata, obstinskite saveti, tankovata brigada...ste podmenim antichoveshkata bg administracia, bg armia, deto ne e napravila edin klozet na gara sliven za maikite, jenite, decata, bastite na bg velik voinik v sliven. tik tok video general mihail popov se kachva s invalidna kolichka v bg vlak na gara sliven, kade aka bg voinik v nedelia na gara sliven?!
17
0
 
2
 
! Отговори
ULM преди 1 седмица
За всеки чуждестранен работник, нает на територията на страната, работодателят трябва да внася една СРЗ за сектора в бюджета, фонд безработица.
16
0
 
1
 
! Отговори
Зрънкови преди 1 седмица
Има много кандидати за работа от Столипиново и от Факултето.
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Искам да работя, но нямам желание
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да бре... Нали така преди две години вкарахме "лекари, мед .сестри,инженери и т.н." от украинската ***, и вече две години не искат да се хванат на работа!!! Ама така е то - като им плащаме хотела и по 50лв дневно защо да работи ykpaта?!? Ще трябва да се изнесе от хотела, да бачka, и да плаща наем!!! Да не е лудд!?! Лyди сме ние, че търпим това безумие!!!!
13
1
 
9
 
! Отговори
Sata NATO преди 1 седмица
Призовавам за пълен бойкот на фирмите, които наемат цветнокожи чужденци!
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Най много има нужда да се смени НС с чужденци турци и гърци примерно.
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма никаква полза от тия чужденци. Хотелите са чужди и изнасат печлбата, не плащат данък и съсипаха само природата. Чужденците не харчат в бг а после си заминават със заплатите и пенсиите. Точно обратно и трябва да ги затворат и изгонат чужденците.
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Че то отдавна турци и кюрди работят у нас в строителството
9
3
 
4
 
! Отговори
XA XA XA преди 1 седмица
Прочутото българско трудолюбие и гостоприемство се срещат в този казус
8
2
 
2
 
! Отговори
Истината е... преди 1 седмица
На *** не му се работи много...
7
0
 
12
 
! Отговори
XA XA XA преди 1 седмица
К'во стана сега? Хем не искаме мигранти - хем искаме ...
6
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Поне е написано КОЙ вкарва чужденци да подбиват заплатите в България. Внесено от Герб подкрепено от Пп Дб.Нито глас за тия тогава.
5
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
С това, че ще докарат някакви азиатци от другия край на света, с които ще се общува с жестове и мимики ще прогонят и последните българи от Бетономорието. С това мутрите-хотелиери ще се самоликвидират!
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Виетнамците ше изядат всичките бездомни кучета :)))
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Виетнамци ли ше внасят като при бай Тошо :)))
2
2
 
6
 
! Отговори
Чобан преди 1 седмица
Много ,изключително много *** и недомислена работа ...когато разберат колко са сгрешили ...публично натъртване на ауспуха с пресен кремвирш...а може и допълнение...натъкване до дъно и с кайсиите