Преди евровота: Българинът повече с мисъл за джоба, не за геополитика

Младите приемат ЕС за даденост, заяви Теодор Стойчев
Обновена: 19 апр 2024 14:40 | 19 апр 2024 14:40, Красимир Ангелов
20

Едва 50% са българските граждани, които ще гласуват на предстоящите избори за Европейски парламент, показват данните от последното проучване на "Евробарометър".

"Избирайки нашите представители в ЕП, определяме накъде ще тръгне ЕС в следващите 5 години", коментира ръководителят на бюрото на ЕП в София Теодор Стойчев в "България сутрин".

Данните на "Евробарометър" показват, че огромна част от останалите европейски граждани посочват геополитическата обстановка като най-важен фактор да се гласува на евроизборите.

"Докато в България осъзнаването на важността на геополитическата ситуация е по-слабо. Основно искаме от ЕС да подобри живота на всички български граждани. Хората основно очакват и мир - основата в създаването на ЕС. Надявам се в България да започнем да мислим малко по-глобално за предизвикателствата пред нас. Цялостното осъзнаване на геополитическата обстановка е по-слабо в българските граждани", каза още Стойчев за Bulgaria ON AIR.

По думите му сред най-важните теми са икономическият растеж в ЕС и как се напредва по зелената сделка и дигитализацията. Изкуственият интелект ще бъде важна тема в ЕС - как той регулира AI.

"Младите приемат членството ни в ЕС за даденост, не е толкова осъзнато. Целият техен съзнателен живот е минал в ЕС. На тях да им обясняваш за опашки за визи и трудности да учиш в чужди университети е нещо абсолютно неразбираемо. Осъзнават добре ползите, но смятат всичко това за даденост и не го свързват задължително с участие на избори. България има огромна полза от членството в ЕС. Получаваме много повече от това, което даваме като вноска", подчерта Стойчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от Образование
Една легенда се завръща: "Яйцето" в СУ живее нов живот
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
1
 
! Отговори
Нина преди 1 седмица
Българина ако можеше да мисли,щеше да разбере ,че и сега плаща цените в евро,а доходите които получава са в лева.Ако едно нещо в Европа е 10 евро в България е 20 лева
19
0
 
3
 
! Отговори
Ахахахах! преди 1 седмица
Е точно с тия льохмани, които сте кръстили "известни лица" няма да привлечете огромния процент от не гласуващи. На този концерт ще дойдат само заблудените жъJIтопаBетHици, които така или иначе са пренебрежимо малко. Не зная колко пари са ви отпуснали и от коя фондация, но ви гарантирам, че с такива резултати няма да ги получите втори път. Успех на изборите, шматkи! :D
18
2
 
5
 
! Отговори
Фейк новина преди 1 седмица
50% щели да гласуват???? Ебафти опашатата лъжа! С когото да приказвам,казва че няма да си губи времето! Нищо не зависи от нас! Каквото кажат от посолството,това става! Няма да гласувам,безмислено е! Ще пратя с моя глас отреп Ки ,като Слабаков, Волгин,Христов дето тук много лаеха,а там гушат кинти,НЕ!!!
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Европа има българите за кучета които трябва да работят за Украйна и за Америка Европа работи за българската мафия не за народа
16
0
 
6
 
! Отговори
В смисъл? преди 1 седмица
Не разбрах, че българина мисли за своите проблеми, а не за тези на Украйна, САЩ и Израел ли? И това е проблемно, така ли?
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Геополитиката Тагарев я съсипа ...така че ...
14
0
 
7
 
! Отговори
Батя ви преди 1 седмица
Ами на който му е пълен джоба, мое и за геополитика да се замисли! Другите хляба и сметките са им по-важни естествено!
13
0
 
2
 
! Отговори
До 1 преди 1 седмица
Що бе, ти активист по геополитика ли си?
12
5
 
1
 
! Отговори
СЪВЕТСКИЯСЪЮЗ ФАЛИРА преди 1 седмица
ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ НИКОГА НЯМА ДА ФАЛИРА....
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сега важното е да имаме банани и тоалетна хартия. Евроизборите не са важни
10
6
 
2
 
! Отговори
СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ.... преди 1 седмица
КАТО ЧЛЕНУВАХМЕ В СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ КАКВО ПОЛУЧАВАХМЕ - БЕЗПЛАТНИ ЛАГЕРИ В БЕЛЕНЕ И СКРАВЕНА, БЕЗПЛАТНО УМЪРТВЯВАНЕ ПО ТЯХНО ЖЕЛАНИЕ, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ХОДЕНЕ НА ИЗБОРИ,.....
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Политиката на ЕС не се определя от това какво гласуват гражданите, а е пряко подчинена на интересите и нарежданията идващи от другата страна на океана.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Абе кво ми дреме на мене за некви евроизбори.
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
3 вида плакалници В БЪЛГАРИЯ : НЕДОВОЛНИ ОТ САЩ, НЕДОВОЛНИ ОТ ЕВРОПА, НЕДОВОЛНИ ОТ РУСИЯ, И ВСИЧКИ ЗАЕДНО НЕДОВОЛНИ ОТ НАСТОЯЩЕТО БЪЛГАРСКО ПРАВИТЕЛСТВО. ЗАРАДИ ТЯХ 4 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ОТИДОХА ДА РАБОТЯТ В НЕУВРЕДЕНИ УМСТВЕНО ДЪРЖАВИ.
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Interesno kak se promenqt ne6tata. Po komunizma nai golemia problem e 4e nqma banani po magqzinite, a sega vi vikat ne e vajno 4e ste gladni gledaite globalno na ne6tata
5
0
 
2
 
! Отговори
Do 1 преди 1 седмица
Ne bulgarina kato nai beden v evropa misli kakvo 6te qde i dali 6te ima pqri za smetkite. Globalno za djendari, migranti i vsqkakvo podobni gluposti ima koi da misli.
4
5
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
Българинът е про'с'так и гладува да го мобилизират за война.
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За нас по-важни са изборите в ЕС и САЩ. След като стане ясен резултат от тях ще стане ясно и какво правителство ще бъде назначено в БГ.
2
0
 
7
 
! Отговори
Асан преди 1 седмица
Евровот - кило суджук и червена пара 500 евро ... чи големи заплати им дава Урсула :)))
1
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
българина мисли за ядене,пиене,кючеци,хора ,салфетки до сутринта с много алкохол е и ако има некоя сгодна женица.