"Зелено движение" отива на избори извън формата ПП-ДБ

Настоящият формат се доказа като недостатъчно ефективен, заявиха от партията
15 апр 2024 16:52, Красимир Ангелов
37
"Зелено движение" отива на избори извън формата ПП-ДБ

"Зелено движение" взе решение партията да се яви на изборите за Европейски парламент и Народно събрание на 9 юни във формат, различен от коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), съобщиха от политическата партия в позиция, изпратена до медиите.

Настоящият формат се доказа като недостатъчно ефективен за защитата на демократичните принципи и отстояването на ключови за България реформи, посочват от „Зелено движение“.

Те отбелязват, че преди това решение да се гласува на Националния съвет, то е предшествано от широко допитване до членовете на партията, което показва подкрепа за явяването извън ПП-ДБ. Решението на партията е за самостоятелно явяване или в друг коалиционен формат, като „Зелено движение“ традиционно привлича широко участие на граждански активисти в листите си, се казва в съобщението на партията.

Те припомнят, че принадлежат към отделно европейско политическо семейство – Европейските Зелени, със своя проевропейска идентичност, а освен това има и решение на Националното събрание на „Зелено движение“, което не позволява коалиране с партиите на статуквото, каквито несъмнено са ГЕРБ и ДПС.

Мотото в кампанията за Европарламент на Европейската зелена партия гласи: „Избери куража“. Нашето решение следва именно този дух на смелост и гражданска непримиримост, отбелязват от „Зелено движение“.

"Отчитайки всички трудности в работата на доскорошното редовно правителство, в което "Зелено движение" не е излъчвало министър, основен проблем е липсата на напредък в заложените приоритети и реформи", посочват от партията.

Избирателите ни очакваха както сериозни реформи по отношение на Конституцията, правосъдната система и регулаторните органи, така и положителни промени, свързани с околната среда, с включването на гражданите в процесите на вземане на решения, с устойчивия енергиен преход, и с повишаване на справедливостта в обществото, казват още от „Зелено движение“.  

Те благодарят на партньорите от ПП-ДБ за съвместната работа и постигнатите успехи и отчитат, че в бъдеще предстоят още много усилия в общите им каузи.

От днес ЦИК започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции за участие в изборите за членове на Европейския парламент от България и за народни представители, насрочени на 9 юни 2024 г. Крайният срок за подаване на заявление за регистрация в ЦИК на партиите и коалициите е до 17:00 часа на 24 април 2024 г.

"Избираме заедно" е слоганът на разяснителната кампания за изборите "две в едно" през юни, реши по-рано през деня ЦИК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: Зелено движениеПП-ДБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Никои организации, обявили се за "зелени" не подеха каквито и да са инициативи нито за спиране на войните (По време на които се изстрелват много отровнни вещества), нито за запазване на човешкия живот (Какво цели "зеленото движение? Да няма хора ли?), нито за разследване на взривяванео на Северен поток,където се отдели огромно количество метан. Мълчат си и за биолабораториите, разработващи биологични оръжия, на теритрията на редица страни, вкл. Украйна. Нито закелепира от болнавостта на населен
14
1
 
7
 
! Отговори
Майора преди 4 седмици
Няма смисъл , екомилионерите от Зелените не ги интересува нищо освен собственото им благополучие! А това че обричат хиляди хора на глад и високи сметки не важи за тях!
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тома Белев да не е получил някоя по-добра оферта другаде!?
12
0
 
8
 
! Отговори
Шах и Мат преди 4 седмици
"Уволниха шефовете на НЕК, АЕЦ Козлоду - Нови мощности, Мини Марица-изток и ICGB" - БокУ сега ще си изкара едно 6-9 месеца със Служебното си Правителство - повече Сглобки не му трябват за да цялата Власт е в Ръцето му, а направилите Промените в Конституцията - ППДБ - сами си ШахМатираха!
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Зелената сделка значи ислям.Всички компрометирани с нея - вънка.
10
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Европа защо обвинява Путин в затварянето на тецовете на Украйна? Нали същата политика водят в Европейския съюз? Путин хармонизира Украйна с Европа.
9
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тези поне са принципни. Не са като ДБ, които за да са на власт ще се коалират и с копейките ако трябва.
8
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Късно е чадо за прошка. Аут сте.
7
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Путин работи за Зелената сделка на Европа. Затваря тецовете на Украйна.
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Коалиционните ви партньори водиха антизелена политика по изсичена на гори и горски път през 20-30 метра... ПОЗОР!!!!!!!!!!!
5
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
зелено бъдеще значи глад и мизерия :)))
4
1
 
13
 
! Отговори
Когато бизнеса преди 4 седмици
не върви - обявяваш несъстоятелност и ребрандираш! :D
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Имаше една приказка за потъващият кораб и плъховете ...
2
2
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 4 седмици
Хахааа, айдееее пак се почва :)))))) Тома Белев би дузпата на Кирю и Кокора :))))))
1
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ислямисти никой не иска.