Промените в Конституцията освободиха Радев от отговорност

Янаки Стоилов за спорните казуси
1 апр 2024 09:48, Инна Ангелова
17
Промените в Конституцията освободиха Радев от отговорност
Снимка: БГНЕС

Конституционният съдия Янаки Стоилов коментира промените в Конституцията, която, според него, е била извършена от народните представители на три парламентарни групи, които са искали да реализират собствената си воля. В ефира на Нова ТВ Стоилов допълни, че с направени промени се появяват и въпроси.

„Възниква въпросът как след като изтекат тези три-четири месеца председателят на Сметната палата, която е институция създадена, за да контролира изразходването на държавния бюджет ще осъществява контрол чрез одитите, които извършва”, добави той.

Стоилов уточни, че ограниченията по отношение на хората, които са в управителния съвет на БНБ идват от европейските изисквания, независимо какви промени ще се правят в националното законодателство.
„Служебният министър-председател е този, който трябва да предложи състав на проектокабинет и той да бъде утвърден от президента. С промените в Конституцията президентът до голяма степен е освободен от политическата отговорност за назначеното от него правителство”, уточни Стоилов.

Конституционният съдия коментира и казуса със застъпването на два парламента. В кратък срок Бългрия ще има 480 народни представители. Това отново е следствие от направените промени.

“Народният представител става такъв по силата на вота на гражданите, тоест момента, в който са проведени изборите, след като са признати за редовни. Той започва да изпълнява своите правомощия в един малко по-късен момент, когато положи клетва, защото полагането на клетва, е предпоставка, за да може той да упражнява своите права като народен представител, но той е депутат, не по силата на клетвата, а поради вота, получил от гражданите”, обясни Стоилов.

Според него служебното правителство, което предстои да бъде назначено ще има същите правомощия като редовното избрано от парламента, но то трябва да се занимава основно с провеждането на изборите и да проведе честен и свободен вот.

Стоилов коментира и съдебната реформа. „Много повече ме притеснява, че приказките за съдебна реформа са повече от реалните действия’, каза още той. По думите му не се постигат реални резултати, които да изяснят важните случаи.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Каква отговорност носеше до сега
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Главчев като главен ревизор знае как да работи според законите. А този дето хабер си няма може и да сгреши. Но Главчев ще постъпва по най-правилния ( законен) начин. Няма основание за притеснение. Проблемът е, че ПП ДБ не са проумели всички клопки при промяната в Конституцията. Липсват им знания.
15
0
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Шарлатаните са най-големите бездарници в историята на България.Така промениха Конституцията,че служебното правителство ще е на ГЕРБ.Не е лесно да си Про100.И кристалите не помагат.
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Можачите" от ППДБ, вместо да извадят очи, изписаха вежди. Ами, всичката им работа такава.
13
0
 
5
 
! Отговори
Електра преди 1 месец
Гледам и не вярвам на очите си, откакто Борисов ритна сглобката, родните ТВита уж надпартийни и национални от сутрин до вечер канят само политкомисариата на ПП тата и ДБ етата Демек на шарлатанията, от време на време някой Импексов цоцаалист, някой чалгар или сачма от *** за миризма. По БТВ Череп ТВ дамите с Цънцарката начело обслужват устно шарлатаните, Нова Прокопива ТВ също. По БНТ Кушлука лично им свири. Питам се кво става бе СЕМ чий е, на олигарсите ли или на червената мафия...
12
1
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 9 "Или за подкрепата си за Путин?" - за което БРАВО на Радев! ЕС трябва да бъде ритан по муцуната при ВСЯКА възможност!
11
1
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 9 "... за неизгодния и противоречащ на правилата с ЕС договор с Боташ" - дай доказателства за твърденията си или пак опорки?
10
1
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 9 " А Янаки Стоил не е ли ярък пример за партийно кадруване в КС?" - 4 от конституционните съдии се избират от НС. Там безпартийни ли са? Аман от неграмотни про'с'таци!
9
10
 
2
 
! Отговори
Питанката преди 1 месец
Интересно досега Радев каква отговорност понесе за неизгодния и противоречащ на правилата с ЕС договор с Боташ? Или за продължаващия чадър над Мафията и трафика на кокаин? Или за подкрепата си за Путин? Или за противоконституционните си изказвания? А Янаки Стоил не е ли ярък пример за партийно кадруване в КС?
8
2
 
4
 
! Отговори
VladTepes преди 1 месец
Промените практически изравниха президента с бившия председател на Президиума на Народното събрание от тоталитарния режим.
7
1
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 5 "Е конституционният съдия Я.Стоилов къде беше,когато се правиха гласуваха промените!???" - и КАКВО да НАПРАВИ? 85% гласувахте преди година за промени в Конституцията. Какво ревеш?!
6
7
 
8
 
! Отговори
И ПРАВИЛНО.. преди 1 месец
ТО НЕ МУ Е И РАБОТА ДА ПОЕМА ОТГОВОРНОСТ, ЗАЩОТО ТОЙ Е ПРЕДСТАВИТЕЛНА ВЛАСТ, А НЕ ИЗПЪЛНИТЕЛНА...... АКО ИСКА ДА УПРАВЛЯВА - ДА ПРАВИ ПАРТИЯ И ДА СЕ ЯВИ НА ИЗБОРИ, А НЕ ПОД МАСАТА И ДА НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ... 4 ГОДИНИ Е ТАКА....
5
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е конституционният съдия Я.Стоилов къде беше,когато се правиха гласуваха промените!???
4
0
 
15
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 1 месец
Нда, благодарение на тези промени Генерал Радев вече е абсолютно независим по отношение на служебните правителства просто защото от него вече нищо не зависи. След като от него не зависи нищо откъде-накъде ще поема отговорност. Отговорност се поема само ако имаш съответните правомощия.
3
3
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Промените в Конституцията са евроатлантически и подкрепени от над 2 милиона про'с'така!
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Без коментар.
1
2
 
17
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 месец
Време е да се кажат истините за нескопосаните промени в конституцията и тези, които настояваха за тях! Народа след какво става и ще ви даде оценка на изборите.