Пред нови избори: Ще излезем ли от перманентната политическа криза?

Проф. Николай Найденов и доц. Александър Христов пред Bulgaria ON AIR
27 мар 2024 11:33, Анисия Иванова
55

Предсрочните избори вече чукат на вратата. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше категоричен вчера, че няма да позволи на ПП-ДБ "да узурпират властта". А днес съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков заяви, че при връчване на втория мандат при президента ще върнат празна папка.

"Тази ситуация не цели да се промени нещо, а продължава тенденция, която върви от доста време. Започна да се коментира въпросът с ротацията три месеца преди деня на подаване на оставката на Денков. Постоянно имаше напрежение. Започнаха да се подхвърлят министри. Началото на декември беше начало на предизборната кампания. Най-вероятно ГЕРБ и ПП-ДБ няма да могат да направят правителство и ще включат ДПС", коментира политологът проф. Николай Найденов в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Според PR експертa доц. Александър Христов една от двете страни или и двете са решили, че новите избори биха произвели по-добър за тях резултат - повече места и по-сериозни позиции.

"От няколко години насам се намираме в перманентна политическа криза и перманентна политическа кампания", заяви доц. Христов в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Когато има равнопоставеност между ГЕРБ и ПП-ДБ, това означава, че няма място за трети участник, сега ще се освободи място. ПП-ДБ се намират в клещите на ДПС и ГЕРБ. Лидерът на ДПС се опитва да изземе функциите на ПП-ДБ", каза проф. Найденов.

На въпрос дали БСП е обединена, той цитира Иван Таков, който казва, че партията върви по пътя на СДС. Според политолога липсва патриотична кауза с европейски привкус, а ако някой успее да я осъществи, ще постигне радикална промяна.

"Последните няколко седмици видяхме много ултиматуми с идеята и двете страни да вземат повече от това, което имат. И двете страни имаха принципи, от които отстъпиха", отбеляза доц. Христов.

"Когато бяха протестите срещу ГЕРБ, видяхме, че сред протестиращите бяха ДБ, президентът, Слави Трифонов, "Възраждане", Мая Манолова и т.н. Всички бяха против, а след това казаха, че хората, които критикуваха ГЕРБ, направиха правителство с ГЕРБ. В момента всички защитават ГЕРБ и атакуват ПП-ДБ", коментира проф. Найденов.

По думите на доц. Христов има по-голям отлив от ПП-ДБ, отколкото при ГЕРБ. Той е на мнение, че геополитически за България правителството между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС е най-доброто за страната, предвид целите, които си поставяме и предвид войната.

На въпрос дали е правилен изборът ПП и ДБ да бъдат заедно на избори, проф. Найденов отговори, че "ще играят заедно", защото би било рисковано, ако се разделят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
6
 
! Отговори
??? преди 1 месец
До Не, нямаКой е тоя "истински загрижен за страната си гражданин", който не стъпва да гласува ? Това е овца. Овцете няма да оцелеят в тежките времена, които идват. Двата милиона българи, които ще оцелеят в следващите 50 години ще са потомците на тези, които гласуват. Не е задължително да са етнически българи. Ще оцелее този, който си отстоява правата и е по- активен.
27
2
 
4
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 месец
Не! Българската държава ще изчезне на Балканите. Такава е Волята на Тангра! Българите сами се отвърнаха от нея, избягаха по света, дебългаризираха се, с което дадоха сигнал към Небето, че България повече не им е нужна! Те са граждани на света!На гражданите на света, не е нужна национална държава. Искате да бъдете евреи?:))) Добре, казва Тангра, живейте като евреите, дано ви е по-лесно!
26
1
 
1
 
! Отговори
Име преди 1 месец
Без лустрация няма да има промяна!
25
4
 
8
 
! Отговори
баба Пена преди 1 месец
Е нали гласуваха хората за ПП, уж новото, уж промяната май, да ама не. В момента в който седнаха у парламенто и те станаха ортаци с другите от герб и оня дебелия. Да питам аз пак, где е тая промяна защото аз не я виждам. Май промяната е в това че всеки говори нещо ама седни ли на парламентарната скамейка и на мига се променя и става като другите. Ей това е промяната.
24
5
 
6
 
! Отговори
Прожектор преди 1 месец
Борисов да не се прави на луд. Цяла България и всички наши европейски партньори видяха колко безцеремонно той погази джентълменското споразумение за съвместно управление чрез ротация. Видя се че той е инструмент на "началниците" зад Делян Пеевски, на който те натиснаха червения стоп бутон. Натиснаха го, защото реформирането на служби, регулатори и съдебни органи води до разплитане на мафиотската им мрежа. А това, че запокитват българския народ за сетен път в калта, какво ги интересува. Нали в мътна вода най-лесно се ловят балъци ?
23
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не бързайте с кризата. Има едни 60%негласуващи досега, може пък да решат да гласуват тоя път. Семейството ми е едни от негласуващите, 5 гласа, но на тия избори излизаме да бием шута на всички участници в т.н. сглобка.
22
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Време е за Възраждане!
21
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
асен върна ли милиарда?
20
4
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
не разбрахте ли че хора с петна в биографията си не могат да бъдат в листите и в нсако пак продължавате с тази практика изб активност пада още повече аз не гласувамзащото не вярвам на никои
19
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мравояда пак да седне в скута на дебелото дете да се завърти налево-надесно и да моли за милост
18
3
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
"Според политолога липсва патриотична кауза с европейски привкус" - полезният за България европейски привкус може да е само унищожаване на брюкселския ЕС на урсулата и сие.
17
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За да се промени статуквото трябва да не се допусне използването отново на мадyровски машинки, а също така хората масово да отидат да гласуват и чак след това за гъби!
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако имаш един министерски съвет дай половината на ближния си щото иначе ще те заплашва с избори . Евроатлантиците мнооого а постовете малко . Трябва да се назначи повече администрация още министерства . Министерство на усвояването няма .
15
0
 
8
 
! Отговори
баба Пена преди 1 месец
Е как да излезе от кризата с едни и същи герой дето се въртят като на дестка въртележка? Тряба да се вземе лопатата и метлата и да се чисти. 90% от политиците дето са сега политици са станали такива защото нищо друго не става от тях. Да не забаравяме че голяма част от тях са там за да си дооправят бизнесчето, да вземат имунитетче и с две думи - и те да намажат. Те са там не за да работят а да намажат филията. Е питам аз, как и кога ще се оправим?
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами Посолството още не е инсталирало нов проект, така че всичко ще си продължи както до сега.
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гaлeтo nитaxтe ли?
12
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хубавото на новите избори е, че Копейкин окончателно ще разбере че никога няма да спечели изборите, и това което ще му остане е да си осребри подкрепата на мало*yмните си избиратели, си купи още някое Порше и вдигне още някой палат край морето! А между другото, изгонените от Възраждане с Дренчев начело, днес заявили че ще правят нова партия! ХАХАХАХАХА
11
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами те Бойко и Пеевски са от едно ОПГ . Пеевски върти бизнеса на групировката ,а Боко е шеф на политическия отдел на ОПГто
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пеевски е наследник на Илия Павлов и върти парите на Мултигруп а баш началниците са ДС агенти и живеят в Швейцария.
9
3
 
7
 
! Отговори
Стига,бе преди 1 месец
12 години ДПС управляваше.Преески беше собственик на държавата,а Баце само неговия брокер.Сега ни предлагат пак от същото.