61% от българите са убедени, че нови изобори няма да променят нищо

21% смятат, че ще се задълбочи политическата криза
27 мар 2024 07:00, Нели Христова
280
61% от българите са убедени, че нови изобори няма да променят нищо
Снимка: БГНЕС

За голямото мнозинство от българите нови избори няма да променят нищо. Това показват данните от допитване, проведено от "Галъп" за БНТ.

За 61% няма да се промени нищо, ако отидем на нови избори.

Почти всеки пети или 21% смятат, че предсрочният вот само ще задълбочи политическата криза. Едва 15% са на мнение, че те ще доведат до разрешаване на кризата.

3% са отговорили с не знам.

Президентът Румен Радев ще връчи втори мандат за съставяне на правителство на втората по големина политическа сила в 49-то Народно събрание „Продължаваме промяната-Демократична България“, но с минимален шанс тя да го реализира, предаде репортер на БГНЕС.

След като парламентът гласува край на мандата на Мария Габриел вероятността за сформиране на правителство става все по-малка и по-малка, а предсрочните парламентарни избори се очертават да се проведат с европейските или в близост до тях.

Първият мандат беше връчен 18 март, а на следващия ден Мария Габриел върна изпълнена папка с имената на министрите. Въпреки това съгласие по тях така и не беше постигнато.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че се е съгласил с всички искания на своите партньори, включително оставането на Асен Василев, Тодор Тагарев и Румен Радев на постовете, които са заемали, но допълнителното искане за отстраняване на вътрешния министър е преляло чашата на неговото търпение, както и опитите за оказването на натиск, включително по линия на външни фактори. „Много исках да има правителство. До последния момент ПП-ДБ бяха нахални, искаха да узурпират цялата власт. Два пъти Мария Габриел отива и им казва, че счупват всичко… Така официално взехме решение да защитим институциите, хората, демокрацията. Сега ПП-ДБ имат огромен шанс“, заяви Борисов.

ПП-ДБ искат да реализират втория мандат като национален с ГЕРБ. Поканата беше отправена от парламентарната трибуна от Атанас Атанасов, един от лидерите на коалицията ПП-ДБ.

Той заяви, че поста на премиер ще бъде даден на ГЕРБ-СДС. Става дума за взаимноприемлива кандидатура. Министрите ще бъдат досегашните, „доколкото в рамките на преговорите за реализиране на първия мандат се установи, че страните не могат да постигнат съгласие за промени в състава, така както се изисква съгласно първоначалните ни взаимни ангажименти за формиране на ротационно управление и в проектоспоразумението“. Структурата на МС съвет също ще се запази. Атанасов уточни, че не става дума за преговори. „Това предложение е израз на готовност да изпълним ангажиментите, които поехме публично преди 9 месеца. Имаме конституционен, политически и граждански дълг да предложим реалистична формула за предотвратяване на нова парламентарна криза и го правим. Дългът към България ни кара да сме отговорни и да използваме и последния шанс, който ни дава Конституцията и да направим последен опит да не хвърляме държавата в криза и поредица от избори“, разясняват от ПП-ДБ. В случай че получат отказ, ПП-ДБ ще върнат мандата неизпълнен.

От партията на Борисов официално отговориха на предложението за общ, национален мандат така: „Няма да участваме в опити за съставяне на правителство с втория и третия мандат. Нека българските граждани, чрез избори решат кой и как трябва да управлява България“.

В отговора си те припомнят цялата хронология на преговорите за ротацията, от която става ясно, че ПП-ДБ са „взривили крехкото равновесие“ и са „потъпкали доверието“, което двете коалиции са се опитали да изградят помежду си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


280
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
1
 
6
 
! Отговори
А 61% от българите преди 1 месец
Знаят ли го това или ще го разбират от статията ;)
195
1
 
4
 
! Отговори
Кукунела Снайпера преди 1 месец
Така е,Кукунелченценценце! Нови из0бори няма да променят нищо, но от друга страна нови избори ще пратят любимите ти ППЛГДБТИ + на полит-бунището :)Все пак статията заслужава поне 50 гривни за старанието да повтаряш опорките на Посолството :)
194
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От ППДБ я кажи кои чуждестранни министри са натискали Бойко?!
193
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изборите са хубаво нещо когато имаш избор.
192
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
T.e. 61% няма да гласуват, защото само който не гласува може да каже, че нищо няма да се промени! И да, ако 61% не гласуват, то вероятността нищо да не се промени е много голяма. Всичко зависи от нас дали ще се промени или ще продължат да ни управляват от.ре.пк.и, като сегашните!
191
1
 
3
 
! Отговори
Спрете да обвинявате преди 1 месец
хората, те не са глупави, затова и не гласуват. Защото първо няма за кого, а както се видя и новите в политиката ПП успяха да се дискредитират за рекордно кратко време и не, не са никаква алтернатива, защото вършат същите глупости. Мисля, че демокрацията се изчерпа, време е за тоягата.
190
0
 
7
 
! Отговори
От на Калъп преди 1 месец
Казват не ходете на избори! Не, ще ходим!
189
0
 
7
 
! Отговори
Ке има промяна преди 1 месец
В САЩ идва Тръмп на власт! САЩ закриват Проекта Украйна, Посолството закрива Проекта ПП!
188
0
 
6
 
! Отговори
Ако ви се гледат още преди 1 месец
3 години как Денков, Гнома и Кирчо пълзят в калта и се молят на Герб да управляват или как целуват г ъ . а на Бойко, моля на всяка цена гласувайте за тях!
187
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Най смешното е - що така реши? да не би да знаеш Радев койще избере? А да казам ли, че по договорката трябва да има ротация на председателя на НС и той да не на ПП-ДБ или пък, че е възможени Гюров като подуправител на БНБ
186
1
 
4
 
! Отговори
Жалкия електорат преди 1 месец
На ППДБ и да гласува за тях, ще получи пак Бойко и Коалиция! Даже ППДБ ще предложат с техния мандат Бойко да стане Премиер! О ..както сега ;)
185
1
 
6
 
! Отговори
До 198 преди 1 месец
ППДБ не са в състояние да изкарат един пърен мандат даже! След 5-9 месеца са АУТ дори да ги изберете! Както последните 3 години показаха ;)
184
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На всички плоещи по ПП-ДБ само да напомним една проста статистика - от 2021 г се правиха 5 пъти избори плюс един успешен вот на недоверие - ПП-ДБ са участвали на 3 от тях и имата 4 пъти връчен мандат (с този при вота) успешно са реализирали 2 мандата и правят кабинет. ГЕРБ са получавали 6 пъти мандат и са реализирали НУЛА, БСП- са получавали 3-пъти и НУЛА, ИТН са получавали два пъти и НУЛА реализиран. Та някой да обясни как 3/4 от НС не може да направи един кабинет
183
1
 
7
 
! Отговори
Най смешното е преди 1 месец
Че слежебното правителство ще е на Герб! Щото ППДБ така гласуваха промяната в Конституцията!
182
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Направо ги забранете изборите,като толкова много ви пречат. Чиста работа.
181
0
 
1
 
! Отговори
Пффф преди 1 месец
До 191. Ами направи си пъртия с различни поритици, какво се оплакваш! Само с хейт не става.
180
1
 
5
 
! Отговори
Жалкия електорат преди 1 месец
На ППДБ и да гласува за тях, ще получи пак Бойко и Коалиция! Даже ППДБ ще предложат с техния мандат Бойко да стане Премиер! О ..както сега ;)
179
1
 
1
 
! Отговори
Лъжеш! преди 1 месец
До 187. Не е вярно. В списъка, от който президена трябва да избира фигурира и Андрей Гюров - ПП/ДБ, който е подуправител на БНБ! Списъкът не е задължително подреден в определен ред, а президенга може да избира от тях коъто пожелае!
178
1
 
8
 
! Отговори
Ако няма избори преди 1 месец
Ке станем като Украйна! Там са забранени..
177
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е от изборите. От политиците е. Едни и същи са.