Горанов: Дали в понеделник ще има изпълнен мандат, ми е трудно да отговоря

Асен Василев е забъркал достатъчно каши, които още не сте видели, смята той
16 мар 2024 22:03, Анисия Иванова
68

Броени часове остават до отговора на най-важния въпрос на политическата сцена - ще има ли ротация и кабинет "Габриел". И тези страсти на фона на един от най-тъжните дни за българите - когато се разделихме с патриарх Неофит.

"Ние можем да имаме цел да се докоснем до висотата на предводителя на православната църква дядо Неофит, това е трудно постижимо. Той цял живот е посветил на приближаването си до Господ, ние сме доста по-грешни. Всички идеи, които искаше да налага на миряните по времето на земния си престой, трябва да бъдат чути и припомняни. Разбира се, всеки ги пречупва през собствените си възприятия", каза бившият финансов министър Владислав Горанов в студиото на "Опорни хора".

Той коментира, че въпреки близкия момент до връчването на мандата от президента степента на недоверие между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се запазва на нивото, на което е била преди тези преговори.

"Представях си, че може да стане много по-лесно. Опитът за провокации от двете страни води до това, че ако ме питате дали в понеделник ще има изпълнен мандат, или не, ми е трудно да отговоря. Сигурно е едно: заявките на лидера на ГЕРБ, че ако не се разберат в понеделник, се отива на избори, ми се струват резонни и се отива на избори", заяви Горанов.

Според него ще бъде огромна грешка, ако ГЕРБ допусне правителство да се състави отново с втория мандат: "Комуникацията Петков - Нинова е жива и имат идеята в подходящ момент да забият нож в гърба на ГЕРБ, когато им се наложи".

Пред Bulgaria ON AIR бившият финансов министър подчерта, че ДПС е легализирано повече от 30 г., то е мост за преодоляване на етническото напрежение и никой не поставя под въпрос възможността и правото на ДПС да съществува.

"Ние не сме стояли в скута на никого. Факт е, че ДПС беше ключът към промяната на Конституцията по начина, по който си я представяше Христо Иванов. Големият проблем на съдебната реформа ще бъде, когато се случи, много бързо ще проличи, че промените са идеологически несъстоятелни", коментира още Владислав Горанов.

Гостът оцени като слабо управлението през предходните 9 месеца. А оценките на МВФ са показали неща, които отдавна се говорят.

"България не се движи в правилна траектория. Асен Василев добре властово уплътнява позицията на финансов министър, даже доста я надскача. Политиката, която води, е в грешна посока и това все по-отчетливо се усеща от бизнеса. Най-неприятният извод е, че с неговата политика на раздут бюджет помпа инфлацията. Това ни отдалечава от приемането на еврото, хората номинално изглежда че богатеят, а с номинационния данък не могат да планират потреблението си и всъщност обедняват", смята бившият финансов министър.

Във връзка с персоналния състав на кабинета "Габриел", Горанов не успя да даде категоричен отговор дали е по-добре Асен Василев да остане, или да бъде сменен.

"Той е забъркал достатъчно каши, които още не сте видели. Ако сега напусне правителството, може да намери аргумент да се оправдае, че не са се случили по негово време. Ще го видим, когато опрем до либерализацията на електроенергията за бита от лятото - ще се разбере, че Фондът за енергийна сигурност е изпразнен. Рисковите играчи играят на къси позиции, защото дългосрочно, когато правиш глупости, си проличават. Да си остане, за да мине теста на собствените си капани, които е заложил, има и добра страна", на мнение е Горанов.

Той очаква, ако се стигне до предсрочни избори, много от привържениците на ПП-ДБ да продължат да ги подкрепят, но ако кризите, които предизвикват се материализират, "хората ще осъзнаят, че Кирил Петков и Асен Василев са вредни".

"Ротацията щеше да е едно техническо упражнение, ако не бяха решили, че на Ники му се пътува и не бяха подменили първоначалната договорка кой да бъде външен министър и кой - вицепремиер. Политическата криза от 2020 г. още не е свършила, Минаването през едни избори, политическото кръвопускане ще бъде оздравяващо за политическата система", убеден е Владислав Горанов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
16
 
! Отговори
Шенко преди 2 месеца
Хора за затвора с мнение и препоръки за политическата криза у нас! Докога бе хора,докога?
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ше трябва да се избере и поп.
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще има може да, се обзаложим
17
0
 
2
 
! Отговори
Калимевката преди 2 месеца
Ти най-грееешеееен сииии, чадо Горанееееее, ти Асан *** не мислиии, кога грешиииии, а за себе си помислиииии, промисъл Божияяяяя, Светаго Духа осениии, изкупи греха си чрез парииииии... Господ дава благодат и никога не е валааат, тъй Горане чедо, тъй и тиии, от греха се изкупиии,че изкупеен гряхххх е благодат и църквата не е валааат!
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Екбати държавата щом Гонзо е президент на БФС
15
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хора които трябва да са в затвора, и да са потънали вдън земя от срам, дават интервюта, все едно нищо не се е случило.. Та това са ГЕРБ-ДПС..
14
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Във връзка с ротацията, решихме да вземем интервю от най-долния и нагъл криминален елемент, който не може да излиза от България, защото всичките му сметки са блокирани. Поредната тъпотия, не знам защо чета тези глупости въобще.
13
1
 
14
 
! Отговори
Бойко Патриарха преди 2 месеца
Гораноф прибирай се у покемона.
12
0
 
5
 
! Отговори
Alex преди 2 месеца
Престанете да говорите така за бате Влади! :)
11
0
 
12
 
! Отговори
Главчо преди 2 месеца
И на мен ми е трудно да разбера как така попадна в списъка на Магнитцки.Бай Ставри те чака.
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Одавана трябваше да бъдеш "булка в колежа" на майор Векилски, нагъл крадец..
9
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоя защо не е в затвора?
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоа него познавам :)
7
1
 
18
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 месеца
Защо този неколкратно и безапелационно доказан престъпник в огромни мащаби не е в затвора и на мен ми е трудно да кажа......
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Магнит
5
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Владко,какво стана с подкупа от 67 милиона,който черепа ти даде,за да му спестиш 600 милиона данъци?Инвестира ли ги или си ги делнахте с Боко за по-добри времена?
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това не ни го показвайте повече,че изпадам в ярост само като го видя-студен,пресметлив,алчен крадец,изпълзял отново от дупката.
3
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това намагнитено корумпе пак ли се точи за финансов министър?
2
2
 
27
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
Този крадец на коли защо не е в затвора?!
1
4
 
14
 
! Отговори
Проверено е преди 2 месеца
Борисов поръчва убийства срещу Българи!