Ще има ли правителство? ГЕРБ и ПП-ДБ сядат на масата на преговорите днес

Ако няма консенсус отиваме на избори
9 мар 2024 11:06, Петър Бойчев
61
Ще има ли правителство? ГЕРБ и ПП-ДБ сядат на масата на преговорите днес
Снимка БГНЕС

Броени часове остават до началото на преговорите за правителство. Днес ГЕРБ-СДС и „Продължаваме Промяната-Демократична България” сядат на масата за преговори, но без медии.

Първите разговори ще се проведат в събота, от 18:00 ч. Това обяви в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Управляващото мнозинство трябва да постигне консенсус дали ще има ротация на властта или България отива на поредни извънредни избори.

Причината за по-късния час е националната конференция на „Да, България”, която се провежда в същия ден. Все още обаче има разминавания по темите, които ще бъдат обсъждани. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отхвърли поканата на партньорите си лично да участва в преговорите и обяви, че всички решения ще взима ротационният премиер Мария Габриел.

„Аз съм трогнат от поканите им, но моето разбиране за премиер е да води преговорите за кабинет, който може да ръководи. И ако усети, че може да го прави - да се съгласи да стане премиер”, обясни Борисов.

Габриел ще вземе решение и за поста на финансовия министър Асен Василев, категоричен беше Борисов. Той обаче даде своята оценка за работата му. „Ако продължават да сменят поголовно, дори в оставка да сключват договор за близо половин милиард, да сменят ръководството на АПИ, видяхте на АДФИ, „Митници”… да си слагат и заместници, мисля, че Асен Василев няма да остане, но нека Габриел прецени”, заяви Борисов.

Това от своя страна провокира острата реакция на ПП-ДБ.

„Борисов, ако иска да преговаря, да дойде утре на срещата и да говорим по всички тези теми, ако иска да делегира на Габриел, разбираме, но тази идея - хем делегира, хем преговаря през камерите, е абсурдна. Да спре да дава епитети „послушко”, „корумпиран”, ние сме с голямо уважение към преговорния екип на ГЕРБ”, заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков.

„Моят приятел Бойко Борисов явно се е заредил с много адреналин в Букурещ. Искам приятелски да го помоля да дойде утре, да седнем внимателно и в спокойна обстановка да преговаряме”, призова Атанас Атанасов, съпредседател на ПП-ДБ.

Очакването е разговорите да продължат няколко дни, но управляващите формации се разминаха по темите с приоритет. ПП-ДБ държат първо да решат за регулаторите, съдебната реформа и службите. От ГЕРБ-СДС смятат, че приоритет е министерският състав.

„Ето една оферта тогава – ГЕРБ взимат всички министри, даваме им външно министерство и да предложат регулаторите да ги гласуваме само с техни хора”, заяви Борисов.

„Ако си стиснем ръцете, няма никакъв проблем да преминем и към останалите теми, но има логика. И тя е, че едното нещо служи , за да го има другото. Правителството служи, за да могат да се случат реформите, да се изчисти съдебната власт от Нотариуси, „дждужета” и всичко останало”, поясни Христо Иванов, съпредседател на ПП-ДБ.

И от двете формации заявиха, че не са водили разговори с ДПС, които вече няколко дни пазят мълчание по темата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
6
 
2
 
! Отговори
С-200 преди 2 месеца
Като си спомня как плюскаха гербавите докато на матряла мятаха -400 лв заплата да не умре от гладИ ми се сгажда отсега нов техен кабинет
34
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако останат шарлатани в управлението, да си прекръстим България на Шарлатания, ааа!
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това трябваше да се случи преди 3 месеца, но какво обичат да казват спекулантите, било то в политиката или финансите - "ситуацията е динамична". Гледат се рейтинги, гледа се кой при кого е, какви са настроенията, какво казва ЕС, какво казва САЩ ...
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Приятели станали, ми нали щеше да ги чегърташ бе, хахаха, а е направо се влейте в редиците на герберастите.
31
2
 
7
 
! Отговори
Козяк преди 2 месеца
Шансовете да се разберат са 1000%.
30
3
 
4
 
! Отговори
Вьзмутен преди 2 месеца
Сьстави ли нов кабинет - герб се бях зарекьл още по време на протеститеНапускам бьлгария ако трябва пеша ще ходя до гьрцияСтига мизерия
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Атанасов, като сте приятели, защо се правихте на опозиция на ГЕРБ?
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ФЕОДАЛНИЯТ СТАРЕЦ ЩЕ БЪДЕ ПОНИЖЕН И ЛИШЕН ОТ НЕЗАКОННО ПРИДОБИТАТА ТИТЛА АКАДЕМИК
27
2
 
7
 
! Отговори
Ужас преди 2 месеца
Тия даже конституцията погаврихаСлед отставка се отива на избори -няма ротации и ала балаСамо през комунизма без избори се ротираха -бкп и бзнсОти скачахте за демокрация
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ПРАВИТЕЛСТВО ЩЕ ИМА НО МАЗНОТО БАНАДЖИЙСКО СТАРЧЕ ДЕНКОВ НЯМА ДА УЧАСТВА В НЕГО.
25
1
 
7
 
! Отговори
Хаха ха преди 2 месеца
Абе каде е големият борец с герб , дпс - кирчо да не пият мазно кафе при шиши с христо
24
3
 
3
 
! Отговори
хаха преди 2 месеца
Ама естествено, че ще се договорят. Нали заедно бъркат в кацата с меда. ГЕРБ+ДПС с любезното навеждане на ПП-ДБ реално управляват страната. Всичко е цирк и панаир за пред хората.
23
2
 
5
 
! Отговори
Др живков преди 2 месеца
Може да ви бацат с-200 ама имате банани , и кока кола нали за това скачахте Да ви е честита новата , стара сглобка и да ви върви с 200 като досега
22
1
 
3
 
! Отговори
До 8 преди 2 месеца
До Вижте я Масовият убиец е Путин! Личи ясно, че си за психиатрията човече!
21
2
 
5
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 2 месеца
Мария Габриел новият министър председател управлява успешно държавата с промените това е Успех
20
2
 
4
 
! Отговори
Ужас преди 2 месеца
В демократичните страни така ли се водят преговори за правителствоБез медии на тъмни договоркиБананова република ли сме вечеКога ще забраняват изборите
19
3
 
4
 
! Отговори
Нане преди 2 месеца
Нема такива куртизанки... ===)))
18
3
 
3
 
! Отговори
До Днес преди 2 месеца
Не пускате реални, истински коментари, а злостния, хибриден коментар 8 се кипри гордо на страницата! Защото този коментар е подходящ за Нинова, Костадинов, Радев и останалите проруски политици, но не и за жената за която е написан!
17
0
 
5
 
! Отговори
А преди 2 месеца
Асанчо първи ще е вън, Мара не ще го търпи и секунда.
16
4
 
1
 
! Отговори
Хаха ха преди 2 месеца
Тиквата изльга пак - не се ли разберем до -8 ми за кой колкоОтиваме на избори