Ще има ли пресечни точки некоалицията или отиваме към избори 2 в 1?

Смяната на финансовия министър е червена линия, смята Диана Дамянова
7 мар 2024 19:30, Анисия Иванова
63
Ще има ли пресечни точки некоалицията или отиваме към избори 2 в 1?
Снимка: БГНЕС

Избори две в едно биха се превърнали в референдум срещу ЕС, смята пиар експертът Диана Дамянова. Тя очаква да бъдат използвани от  "Възраждане" като лозунг срещу Съюза.

Дамянова е убедена, че трябва да се върви към ротация, постигане на някакъв тип договореност и връщане на конституционното мнозинство, за да бъде довършена съдебната реформа.

Пиар експертът очерта сценариите, по които ще се движи страната ни, ако се осъществи ротацията и ако тя не бъде извършена.

"Ако има ротация и се разберат по въпроса за регулаторите и управлението, Борисов ще отстъпи от крайните си искания от типа да се махнат Асен Василев и Тагарев. ПП-ДБ ще отстъпят от други неща. Ще се срещнат някъде по средата, ще подпишат нещо, което няма да е коалиционно споразумение. Властта ще бъде стабилна и ще бъде предадена по нормален път.

Борисов е прав, че гласуването на оставката на Денков трябваше да се направи така, че в българския народ да се създаде усещането за приемственост. Остава въпросът в името на какво се прави това правителство – на оцеляване от войната или на довършване на съдебната реформа. Тук на сцената излизат две лица, които преди дни размениха реплики.

Това правителство би могло да бъде прието и ще влезе в учебника по история, ако осъществи поне частична съдебна реформа.

А тези органи се променят със 161 гласа, което трите политически сили измислиха заедно.

В преговорите, които са се водили между Пеевски и Христо Иванов, очевидно Иванов е посочил своята листа за хора, които трябва да бъдат наредени в съдебната и прокурорската система. Пеевски това не го устройва по много причини. Тази работа се е размила. Тогава ние получихме т.нар. меморандум, в който изведнъж ДПС бяха изключени от властта.

Остава въпросът какво ще стане, ако направят правителство, но тези две момчета не се обединят в съдебната реформа. Съдебната реформа е осъществена на хартия в Конституцията, но промяната трябва да дойде през избора на органите в съдебната власт", обясни експертът пред БНР.

Дамянова не очаква, че в следващите десет години може да се постигне такова конституционно мнозинство в българския парламент.

"Това е последният прозорец с мнозинство от 161. Ротацията си заслужава заради втората голяма стъпка по пътя към съдебната реформа. Гражданинът Христо Иванов и гражданинът Делян Пеевски трябва да продължат да работят заедно. Постигането на подобно мнозинство с Костадин Костадинов е абсолютно неприемливо", посочи тя.

Диана Дамянова прогнозира и какво би се случило, ако няма ротация и правителство.

"В този случай ще се създаде служебно правителство, което няма да е на Румен Радев, а на Росен Желязков, който е първи в списъка. Това правителство ще продължи да се движи в евроатлантическа посока. То няма да е заплаха за нашите западни партньори и би могло да бъде прието. Росен Желязков чертае за себе си една по-неутрална биография, която ще му помогне да направи и по-неутрално правителство".

Тя напомни за внесения на 5 март от ИТН законопроект, според който всички регулатори трябва да се избират с две трети, а на следващия ден са го оттегли. "Това означава, че на второ ниво се случват разни неща".

Дамянова прогнозира каква ще е ролята на президента Румен Радев в политическите събития.

"Смятам, че ще избере стратегията на приличното поведение. Ще се движи по промените в Конституцията. Ако Конституционният съд промени нещата, влизаме в още по-голяма неяснота.

Смятам, че няма да се стигне до връчване на втори мандат, защото това би означавало, че е изчерпано сегашното НС. Тогава ще отидем в най-тежкия вариант, при който ще има избори две в едно".

Тя не очаква да се стигне до драстични промени в правителството, ако се осъществи ротацията. "Смяната на финансовия министър е червена линия, която ПП-ДБ няма да преглътнат", каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Време е за избори . Кирчо о кокорчо да си ходят Барбара с нособръкчо . Ама кокала е сладък и ще продължат да лазят в *** ...
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Велик кадър!
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Василев няма да е и дупетат ако идете на избори. Сега има още местенце.
12
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да отиваме на избори и да се свърши с тая мъка.Девет месеца Борисов плюеше срещу партньорите си и продължава да го прави,а казва,че иска да преговаря за правителство,Преди промените всички му бяха виновни-от хан Аспарух до Станишев.Сега е същото.Не се търпи повече!
11
4
 
6
 
! Отговори
Кирчо от Канада преди 2 месеца
На бибитко съм му наредил да каже така: Изпратих Скумрия Габриел, тя се е разбрала с ППДБ и ще подпишем споразумение. Така после може да си измие ръцете пред гласуващите за него овце, като каже че не е участвал в преговорите и няма никаква вина. В Харвард са ни учили, че овцата затова е овца, ще повярва.
10
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Диана Дамянова е ПР на ПП. Какво друго може да каже.
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Киро и Миро със сигурност имат пресечни точки, кръстосаха шпагите пред Лена, ама накрая Миро ще отгледа Кировото, ха ха ха
8
4
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 2 месеца
Хахахааа, смята Дамянова?!? Ами Филанкишията какво смята? Ай сиктир!!! ИЗБОРИ и Росен Желязков служебен премиер до нова година поне :))))))))))))))))))))))))))
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
сега е момента да ги шкартира и да си отмъсти за резила с ареста.тия на Трифонов и те ще са аут.
6
1
 
4
 
! Отговори
Public enemies преди 2 месеца
Какво става при нови избори, отново жална картинка избирателна активност 20-30 % и невъзможност да се сглоби правителство и такива като Пеевски които трябва да са на ръба на 4 % бариера с малцинствена партия ще бъдат отново фактор с 10-11 % избиратели и 3-та или 4-та партия, има ли смисъл от нови избори ?
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ПП ще паднат под бариерата,а Герб ще им вземат 60% от гласовете
4
3
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 месеца
НЕ НЯМА ДА ИМА НОВИ ИЗБОРИ! ГЕРБ ЩЕ ЗАВЗЕМЕ ВЛАСТТА! ДБ ГИ ПОДКРЕПЯТ, ДПС СЪЩО ПЛЮС 4 ОТЛЪЧЕНИ НЕЗАВИСИМИ ТОВА Е 130140 ДЕПУТАТИ. ПП МОЖЕ ДА БЪДЕ ОТЛЪЧЕН :D
3
2
 
6
 
! Отговори
Сватбар преди 2 месеца
Ще има тежка сватба
2
1
 
1
 
! Отговори
ze nigmar преди 2 месеца
Комунистите са решили да вземат власта революционно:)))
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какви пресечни точки,като не могат да се гледат?Освен това,Боко,вече изпран е протегнал ръка към цялата власт.Промяната трябва да са луди,за да се съгласят на това.