Радев: Темата и тестът на деня е случаят "Божанов", а не ротацията

Ще проведа консултации и ще връча мандат на ГЕРБ, заяви президентът
11 фев 2024 12:45, Александър Попов
146
Радев: Темата и тестът на деня е случаят "Божанов", а не ротацията
Снимка: БГНЕС

"Ще изпълня Конституцията, както е записано в нея, ще проведа консултации и ще връча мандат на първата политическа сила – ГЕРБ, за съставяне на правителство. Прекалено големите компромиси водят до резултати, които не са в полза на българските граждани", заяви президентът Румен Радев от Банско.

"Не искам да се меся в работата на правителството. Това е въпрос, който ще решат коалиционните партньори", заяви Радев на въпрос дали е приемливо Мария Габриел да съвместява функциите на премиер и министър на външните работи. По думите му решенията се вземат от „други хора на друго място”.

"Истинската тема на деня е случат с Мартин Божанов. Трябва да се извърши непоколебима операция за дезоинтоксикация на институции, оплетени от престъпни зависимости. Това е истински тест освен за съдебната власт, и за правителството, и за НС. Те сега имат шанса да изкарат България на нов път. Но ако не успеят да го направят, или не могат, или не искат да се справят с мафията", каза още президентът.

Ще използвам всички инструменти на президентската институция, с които да настоявам този път този случай да бъде разнищен докрай. Винаги могат да гръмнат още такива скандали, така и не научихме какво стана с убийството на Алексей Петров, но е много важно да разберем сега за убийството на т.нар. "Нотариус", допълни Радев.

Надявам се всички институции да си дават сметка, че ако оставят този случай да бъде потулен, и държавата да бъде оплетена в зависимости, това управление не може да трае дълго, каза още президентът.

По отношение на протестите на земеделците, Радев коментира, че избухналите протести навсякъде в Европа показват, че "ЕС се разминава като амбиции и възможности за разрешаване на този проблем".

"Вие си спомняте, че още през есента на 2022 г. служебният министър на земеделието Явор Гечев постави остро този въпрос на вниманието на ЕК. Той предупреди, че ще се стигне до такова развитие на ситуацията. За съжаление, не бяха предприети навременни мерки, а впоследствие вече предприетите все още са половинчати. И ако Европа иска да гарантира своята продоволствена сигурност и своята конкурентоспособност, тя трябва да се вслушва в гласа на земеделските стопани и да предприеме мерки навреме, допълни Румен Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още по темата: Румен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
9
 
9
 
! Отговори
пРезидента преди 3 месеца
Оставка
31
8
 
9
 
! Отговори
Радев на преди 3 месеца
Държавни разноски ли е в Банско?
30
6
 
9
 
! Отговори
Що преди 3 месеца
Не хвана Божанов някое от твойте многобройни служебни правителства бе,руски шпионин....
29
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вземи пример от маджарката!
28
4
 
5
 
! Отговори
Прави партия преди 3 месеца
Какви консултации? Ясно е, че са се разбрали и технически трябва да поемат мандата и да се продължава. Това което ще направи Радев е да протака. Ще прави консултации? Този човек така и не разбра, че е президент и трябва да опита поне да обедини народа, а не да го разединява допълнително. Той в достатъчно разединен. Разбирам, че на него и на много хора сглобката не се нрави, на мен също. Но си има начини. Прави партия и ги бий на избори. А не с детински номера и военен инат и злоба!
27
6
 
7
 
! Отговори
Хахахаха преди 3 месеца
Е сега ли се сети, да използваш президентството за нещо полезно, освен за политическите ти игри, Божанов си развява коня от 15 години , май пак са политически популизми, време е да си ходиш!
26
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Радев е просто елементарен след като работи за факта , децата му и внуците му да живеят в държавата без общество. Не ги разбирам тези "политици" и "магистрати" защо правят това на България. Не им завиждам на децата и внуците на Радев, Борисов, Цацаров, Гешев, Тончев,Пеевски, Доган,жсарафов и т.н. Мислят че България е лека като тях, но тя е тежка, не им е една от любовниците. Ще смачка като пихтия цели родове престъпници
25
5
 
10
 
! Отговори
Горещи новини преди 3 месеца
По настояване на Путин Тъкър Карлсън ще вземе интервю от президента Радев на тема "Чий е Крим?"
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Божанов идолът на новото престъпно време
23
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ЧИЙ Е КРИМ В МЕЖДУНАРОДНО ПРИЗНАТИ ГРАНИЦИ
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Божанов ги изпра избели направи всички властимащи ангели това е Ще му направят паметник пред народното събрание и ще го целуват всеки ден
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Божанов идолът на мафията ми те си го скриха съдии,политици,мутри се едно
20
5
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
До StrikerБратле, хайде да ходим пред президентството да правим секс, за да да дразним Радев
19
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Прокуратурата ,какво го чака този некадърник ,бе . За Военна прокуратура ,няма ИМУНИТЕТ !!!!!!
18
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Моля махнете го този на снимката !!!! Много ГНУСЕН, отвратителен и долен ,като всички изменници на България !!! Децата реват и не могат ,да спят ..
17
3
 
5
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 3 месеца
Президентът взе да изтрезнява . Подобни схеми и практики " заливат " цялата страна . Най-явната и безкрупулна схема и практики е тази на банка ДСК и съдия Георги Николов - провинциалист работещ в град София на бул. Витоша до съдебната палата . Измами на хората , които са безработни или с нулеви доходи за кредити и наследствени имоти . Банка ДСК ограбва , чрез такива кредити още от края на социализма и тоталитаризма на другаря Тодор Живков .
16
7
 
7
 
! Отговори
Кешмен преди 3 месеца
Кво са прайте на моралисти и родолюбци и на Вас Кремле да ви дава в кеш $ и Вие ще следвате кремълските опорки.
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вчера в нета качиха снимка на Божанов от моргата и ясно се вижда, че е пребит, и обезобразен преди да е ликвидиран с куршум в главата. Случаят е много заплетен и явно замесени висшестоящи щом се прикриват подробности. Забавеният сигнал за убийството също не е случаен. Радев може би знае повече щом има достъп до секретна информация.
14
12
 
11
 
! Отговори
Striker преди 3 месеца
Мyнь о Крадев - агента на Пytлeр:) копира дори думите на оня кремлински траvecTит! Няма ли безработен снайперист в България!?
13
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Темата и тестът на деня е колко кеш е натрупал президента в руската резидентура на Дондуков?