Зам.-министър Запрянов призна: България няма защита от атака с балистични ракети

Системите ни са стари съветски, чакаме помощ от САЩ
Обновена: 23 яну 2024 08:52 | 23 яну 2024 08:46, Петър Бойчев
179
Зам.-министър Запрянов призна: България няма защита от атака с балистични ракети
Снимка БГНЕС

България на практика няма защита от атака с балистични ракети. Това призна пред Нова ТВ зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов. 

Нашата военна делегация, водена от министър Тодор Тагарев, която посети САЩ този месец, е водила разговори за разполагане на системи за противовъздушна и противокорабна отбрана, уточни Запрянов. "Няма договор за разполагане на системи за ПВО, вървят такива разговори. Нашите системи са стари съветски системи и идва време да ги сменяме. Ние реално нямаме противоракетни системи и не можем да се борим с ракетни атаки. Заради това на Украйна беше даден "Пейтриът". Нашата цел е да се модернизираме, за да можем да се борим и с балистични ракети", каза зам.-министърът. 

Още по темата

Той обаче предположи, че България трудно ще се сдобие със системи "Пейтриът", защото производството им било малко и дори да бъдат поръчани сега, ще са налични след 8-9 години.

„Разговаряхме как САЩ могат да ни помогнат за системи за противовъздушна и противокорабна отбрана. Щатите са основният ни партньор в модернизацията на ВВС и Сухопътните войски. Няма договор за разполагане на системи за ПВО, вървят такива разговори. Имаме стари съветски системи и идва време да ги сменяме", поясни Запрянов.
 

Според него Балканите са уязвими, защото са стара зона на руски интерес. „Русия е последователна в действията си след 2008 г. - използва военна сила, за да завладява територии. Най-напред Грузия, след това Крим, сега Украйна”, каза Запрянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още по темата: САЩзащитаПВОракети
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
4
 
9
 
! Отговори
Кольо преди 3 месеца
Защо не помолим братушките в Кремл да ни поставят систем еС400, Ердоган помолил не партнери от Москва и вече ги има,
99
3
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Мухаха, само преди месеци евроатлантическото ни правителство даде С-300 на Украйна. С-300 е добро за борба с балистични ракети на къси и средни разстояния. Факти.
98
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Подготвят ни за нова пратка скъпоструваши чертежи...до 1-2 месеца ще излезе новина че Тагаренко е договорил за няколко милиарда ново оружие от САЩ ...работете бели роби за да има САЩ пари да храни ***/БЛМ и политици-кръвопийци! Повръща ми се от кликата ПП-ДаЕва-ГРОБ, които продават България и кейните граждани на отрепкитеФшисти от САЩ! Какъв ЕС, когато всичкити ни пари отиват за купуване на хартийки от САЩ? Кого лъжете - ние сме колония от бели роби на ФАЩ!
97
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Значи тия, дето изнесоха С300 за Уткрадна са за военния съд и по бързата процедура.
96
11
 
2
 
! Отговори
Некъф преди 3 месеца
Нали имахме много хубави ракети С300 където всички русофили ревяха, че още са модерни
95
3
 
8
 
! Отговори
торенте преди 3 месеца
аман от кратунковци, че кой ще те напада с балистични ракети, на книга имаме C300, които по-добре се справят от пейтриът, но май ги шитнахте...
94
4
 
9
 
! Отговори
Микола преди 3 месеца
Спешно са нужни парамедици и санитари, НАТО има пореден пристъп на активна шизофрения.
93
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русия е последователна. Връща си всичко, което й принадлежи. Преди 150 години Отто фон Бисмарк каза: Нито един договор с Русия не струва дори хартията на която е написан. Не се надявайте, че веднъж възползвали се от слабостта на Русия, вие ще получавате дивиденти вечно. Руснаците винаги се връщат за своето. И когато дойдат, не се надявайте подписаните от вас йезуитски съглашения да ви оправдаят. По тази причина с руснаците си струва да се играе или честно, или въобще да не се играе.
92
6
 
9
 
! Отговори
Тато преди 3 месеца
Тия продажни слуги ,сега и с още милиярди искат да ни заробят,,,червий такива ,това правителство е тумор за България,,,постепенно ни трови с лъжи и гнусни заеми
91
2
 
2
 
! Отговори
до 91 преди 3 месеца
Да бе, половин НАТО и половин Кипър ; )
90
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мощен ракетен удар на руските ВКС срещу Украйна. Ту-95МС и Ту-22М3 работят в небето. Вече са изстреляни две групи ракети. Бяха отбелязани и изстрелвания на Искандер. Експлозии се чуха в Киев и Харков, а в цяла Украйна беше обявена въздушна тревога. Украински медии пишат, че незалежная е атакувана от 6 самолета Ту-95МС и 4 Ту-22М3. В Киев се вижда черен стълб дим, Харков е частично без ток. Освен това бяха нанесени удари по град Шостка, Сумска област и Павлоград.
89
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сред ликвидираните чужди наемници в Харковският хотел е и синът на бригаден генерал от френската армия. Един от загиналите е Сабастиен Клод Реми Бенард, той е служил в RICM (бивш колониален пехотен полк на Мароко) в леката бронирана част на Корпуса на морската пехота. Неговият партньор Алексис Дрион също произлиза от наследствена военна династия във Франция: той е син на Фредерик Дрион, който през 2001 г. става бригаден генерал във френската армия.
88
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Имаме С-300, ама нали не ни трябваха и ги дадохме на Украйна. Сага нямало с какво да се защитаваме. Само за съд сте, ама и там са ваши ***.
87
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До БанкеръПоне прочети една книжка за Кипър. В Кипър ако не беше НАТО сега щеше да е Турски остров изцяло.
86
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Ама верно ли ве ?Имаме обучени 17 пилота, системите от Съветския същз ги закупихме срещу 168милиарда сегашни пари - златен резерв изнесен в Русия, по-евтино ли ти се вижда?
85
7
 
6
 
! Отговори
Зоханко преди 3 месеца
Своите лакеи пендос няма да спасява, само ги исползва. Грузия и Украина са примери. Ролята на вассал не е лесна, но робска. Затова има борба против нео-колониализма.
84
7
 
9
 
! Отговори
Ама верно ли ве ? преди 3 месеца
Сега ПАК ще трябва да теглим заем от няколко милиарда долара за да платим КЕШ на партньорите ни от НАТО - САЩ за системи за противовъздушни и противокорабни ??? системи които ще получим след 7-8 години... ако изобщо ги получим. А сега сме свидетели КОЛКО ДОБРЕ се справят купените с пари в КЕШ свръхмодерни самолети F16 блок 70. Направо се оказаха ИЗНЕНАДВАЩО ефективни. Абе, какво стана с ЕДИНСТВЕНИЯ НИ ПИЛОТ, които се обучава от 4г. в САЩ да пилотира очакваните поне 10 самолета F-16? Завърши ли?
83
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Споко, ако има такава атака ще е по гадните краварски бази.
82
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като нямаме армия ще храним пак турската скоро
81
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
и защо трябва да имаме? Кой ще ни напада? Македония ли?