Тагарев: Заплахата за България остава, интересът ни е Украйна да победи

Той определи като много странна идея да се покани руския посланик за интервю
Обновена: 18 дек 2023 08:55 | 18 дек 2023 08:55, Нели Христова
650
Тагарев: Заплахата за България остава, интересът ни е Украйна да победи
Снимка: БГНЕС

С 800 милиона лева е по-голям бюджетът за отбрана тази година спрямо миналата, а следващата ще бъде с 800 милиона по-голям, отколкото през тази. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев.

С тези разходи се покриват трите големи военни проекта за ВВС, за сухопътни войски и за ВМС. 9 милиарда лева вече са заложени за тези три големи проекти, обясни военният министър пред БНТ.

Той посочи, че през първото тримесечие на 2025 г. трябва да дойдат самолетите Ф-16, а от средата на 2025 г. ще започнат да постъпват и бронираните машини Страйкър. "Ще видим в кратки срокове българската армия преобразена", каза Тагарев.

Според него трябва да инвестираме в зенитни ракетни комплекси, в брегови ракетни комплекси. "Ще стартираме и по-малки проекти свързани със закупуването и производството на дронове", добави той.

Тагарев заяви, че заради войната на Русия срещу Украйна заплахата за България остава, макар че вниманието в последно време беше пренасочено към Газа. Той уточни, че заплахите са свързани със свободата на корабоплаване, морските мини, дроновете и т.н.

"Рисковете си остават за нас, но не това е големият ни проблем. Ако Русия надделее в тази война, ще минат само няколко години и тя ще продължи своята агресивна политика. Затова нашият стратегически интерес е Украйна да победи", обясни министър Тагарев.

По отношение на ситуацията на фронта, той посочи, че вървят много тежки боеве, всеки ден загиват по 1000 души от едната страна, не знаем колко са от другата, няма териториални изменения. "Украйна не може да тръгне напред, защото няма авиация. При това положение е трудно да се говори за контраофанзива", добави министър Тагарев.

По актуалната тема за Паметника на съветската армия и неговото премахване, той подчерта, че паметник не е вярното име. По отношение на заплахите от страна на Русия и по-конкретно за говорителя на руското МВнР Мария Захарова Тагарев само отбеляза, че това е нейната работа. "Но премахването е наше решение. Наше е решението какво да ще се прави с тази композиция в центъра на София, нейното място е в някакъв музей", заяви Тагарев.

Той определи като много странна идея да се покани руския посланик за интервю.

"Трудно бих си представил през 1940 г. Би Би Си да излъчи интервю с германския посланик. Не виждам необходимост какво казва страната, която ни е обявила за враг", каза Тагарев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


650
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
528
0
 
0
 
! Отговори
Крум преди 4 месеца
Няма проблеми всичките ще ги да дадеме на УС заедно с подаръците на Украина, ще бъдем бедни мнооооого дълго време.
527
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Разбира се, че е така, иначе УС може да те пратят в тайния Арлингтън дето няма плочи.
526
0
 
8
 
! Отговори
Другарю Тагарев! преди 4 месеца
Вашият личен интерес е Украйна да победи!Болшинството разумни българи не искат каквато и да е било война,в която и да е било точка на света!!!
525
0
 
2
 
! Отговори
Optimist преди 4 месеца
Един ден те ще платят
524
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Няма да давате парите на българската държава за оръжия за Украйна и да плаща лудостта на Зеленски и компания в Украйна, спрете този рекет от страна на Зеленски и сие! Украйна няма как да победи, а и не трябва да победи, защото самите украинци са руснаци и мястото им е в Русия; напишете и думата "Авангард" в Тубата, за да видите какви оръжия притежава Русия и след това плямпайте глупости! Ние сме със поне сто години назад от Русия, това е факт!
523
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Конфликта в Украйна е вреден за всички европейски държави и ги съсипва икономически, за всички, отделно е крайно вреден и неофашизма, който се реабилитира в последните години! Зеленски и обкръжението му, не са украинци и не им пука за украинците и ще се изсулят и избягат извън Европа , ако стане много напечено в Украйна, а европейците ще си *** раните и ще плащат, тогава кой има полза от тази война? Кой?
522
1
 
11
 
! Отговори
Сетих се преди 4 месеца
Този не е проамерикански ориентиран, а служител на САЩ. А когато те управляват чужди наместници си просто колония.
521
1
 
11
 
! Отговори
ПуешивотоКопеуе преди 4 месеца
Твоят интерес ни е ясен,защото фашагите ако не победят,вероятно трябва да връщаш много пари,*** гнусен и пашив.
520
1
 
7
 
! Отговори
тая война е безсмисл преди 4 месеца
Това може ли да е изказване на човек в уравновесено психическо състояние , дори да знаем , че всъщност войната е между САЩ , Англия и сбиротока на " желаещите " , къде по собствена воля , къде " убедени " по съответен начин от вече споменатите и Русия .
519
2
 
16
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 4 месеца
Този няма ли да го санкционират, че разпространява фалшиви новини или Путин му е казал, че ще напада България.
518
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Същите въпроси могат да се задават и за периода, в който Тагарев е съветник на министъра на отбраната и председател на Съвета на директорите на държавната ТЕРЕМ ЕАД (2009 2010 г.), служебен министър на отбраната (пролетта на 2013 г.) и шеф на Института по отбрана (2016 2017 г.). Да не забравяме, че в последните години Тагарев бе най-активен на обществената сцена, където се представяше за независим военен експерт и активно лобираше за различни сделки в областта на отбраната.
517
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Абе Цуцо Тагарски, първо за да ни превземе Русия трябва да вземе Украйна, Румъния и чак тогъз вае ми чичи - назе. Може, може и по море да ни удари, но е невъзможно, що, ами защото Цуцо, тя няма 60 кораба за превози 30 хилядна войска. Анадънмо. По отношение за интервюто, айде молам те недей ми сравнявай фашистка Германия с некомунистическа ненацистка Русия.
516
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ТАГАРЕНГО,ОДИ СИ В УКРАЙНА!Ти не си българин.НЕ НА ФАШИЗМА,ДА НА БЪЛГАРИЯ БЕЗ ФАШИЗОИДИ!
515
2
 
24
 
! Отговори
гост преди 4 месеца
ТАГАРЕНКО , УКРАЙНА НЯМА ДА ПОБЕДИ . НИКОГА. МИЛИАРДИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ ОТИВАТ НА ПУСТО .
514
1
 
19
 
! Отговори
юлиян преди 4 месеца
До Крим не е рускиА чий е.Да не би Зеленски да го управлява.Виждал го е само през крив макарон през последните десет години.Руски е бил,е и ще си остане руски.
513
1
 
18
 
! Отговори
юлиян преди 4 месеца
Неговият,на Тагарев интерес може.Нашият и на цялата планета е да стане точно обратното и по-бързо.За кой ли път ви го втълпявам в главите-Украйна не може,няма как да победи.При наличието у Русия на най-големия ядрен арсенал и най-съвременните,невъзможни за прихващане хиперзвукови стратегически ракети да кажеш,че е възможно тя да бъде победена, си е чиста проба лъжа и заблуда на населението.Не слушайте подобни идиотщини.
512
24
 
3
 
! Отговори
Крим не е руски преди 4 месеца
браво на г-н Тангарев. Българите се гордеем с теб
511
2
 
22
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 4 месеца
Тагарев бъди мъж и се запиши доброволец в украинската армия щом интереса ти е Украйна да победи. На нас интересът е колкото може по-скоро да се сключи мирен договор за да се избегнат ненужните жертви и от двете страни. Може и другите евроатлантици, които подкрепят войната също да се запишат доброволци и без това на Украйна и трябват нови 400 000 войници.
510
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тагарев трудно може да отрече, че познава добре управителят на Телесис Стоян Аврамов предвид факта, че двамата създават обща фирма , а в последните 20 години съпругата на натовския орел с диплома от Москва продължава да управлява малкия, но активен бизнес заедно с Аврамов. Между 1998 и 2001 г. Тагарев е директор на дирекции Планиране на отбраната и Политика по въоръженията, а съпругът на тогавашната му съдружничка Бонка Шаламанова Велизар, е зам.-министър на отбраната. Дали това е подпомагало бизнеса на Прокон ООД?
509
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В имуществената декларация на Тодор Тагарев от 2013 г. е посочено, че той притежава банков влог с 20 хил. лева и още един под 9 хил. долара. В тази декларация Тагарев забравя за съществуването на фирмата на жена си факт, открит от Сметната палата. Последната му имуществена декларация показва, че Тагареви са си спомнили за Прокон. Вече имат банкови влогове от 360 хил. лева и вложения в инвестиционни и пенсионни фондове за още 52 хил., което превръща военния министър в един от заможните членове на Министерския съвет.