СЕМ се изказа за интервюто с руския посланик

Журналистите имали автоцензура
16 дек 2023 16:40, Стела Стоянова
145
СЕМ се изказа за интервюто с руския посланик
Снимка БГНЕС

Програмният съвет на Българското национално радио взе решение да не бъде излъчено интервюто с руския посланик в България Н.Пр. Елеонора Митрофанова в предаването "Политически НЕкоректно" заради неспазване с журналистическите стандарти.

По този повод председателят на СЕМ Соня Момчилова заяви пред БНР:

"Не съм запозната в детайли и не си позволявам да изразявам крайно мнение. Надявам се да ми бъде предоставено интервюто. Няма как да изразя категорична позиция, преди да познавам детайлите на това решение и предпоставките за него".

В случая, както каза генералният директор на БНР, се касае за опазване на стандарти – допускам, че това е така, надявам се, че това е така. Бих искала в случая да предполагам, че Вие не съответствате и не сте спазили въпросните параметри, на които БНР и информацията, която допуска в ефира си, би следвало да съответства. Допускам също обаче, че вероятно е зачестила тази страховита, зловеща диагноза на автоцензура, която АЕЖ постави преди време с едно свое изследване – че всеки 3-4 журналист самодекларира автоцензура в работата си", коментира Момчилова в интервю за предаването "Политически НЕкоректно".

Още по темата

Тя се обърна с призив към политиците:

"Да се придържат към цивилизационните и цивилизовани норми на поведение, като гарантират спазването на принципите на плурализъм и равнопоставен достъп до информация на журналистите. Използването на подобен назидателен и необосновано остър тон от политически лица и представители на политически формации, както и желанието им да определят вида на въпросите и темите на журналистите, са печално известни практики от миналото, което за съжаление добре помним. Всеки опит за възпрепятстване на медиите в изпълнение на обществената им мисия е посегателство върху свободата на словото".

За нея не е изненада поведението на Делян Пеевски в случая. "За мен е изненада може би забвението, в което изпадна стилът, по който г-н Пеевски управляваше медийната си група. Това е по-неблагоприятно за медийната среда – това да забравим кой е той", добави тя. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
5
 
1
 
! Отговори
Паню Баирски преди 4 месеца
Соня Момчилова и Петър Волгин са жалки руски слуги и нямат място в медиите, нито в България! Мястото им е при въшкарника Путин!
98
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Дреме ми но долуподписания за сем и жалбите и смешни журналистчета ***.
97
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Куцо и кьопаво се изреди в СЕМ. И то все комунист/ки.
96
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Цензура е от където и да го погледнеш. СЕМ би трябвало да се замисли по въпроса. Това ли искаме за България? Хората да нямат право да изказват мнението си, ако не съвпада с официалната линия? Връщаме се към мрачни времена ако е така.
95
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Госпожа Митрофанова се намесва грубо във вътрешните работи на България и обижда българите, за което отдавна трябваше да бъде обявена за персона нон-грата.
94
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това си е точно цензура и то на журналисти от българското национално радио вземащи интервю. В същото време БНТ излъчва новини на турски по заповед от дпс и американското посолство, защото Турция е в сатанато. А ти, с хилядата коментара си платен, всеки знае от къде.
93
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не им харесва отминалия строй, но действат с още по-голям натиск отколкото тогава. Цензура ли? Тогава можеше да се слуша Свободна Европа по къщите, но не беше заглушена. Сега на Волгин направо му забраняват да направи или излъчи интервюто, не разбрах. Да видим дали ще се появи такова. Иначе заметнали мантията на антикомунисти и дУмократи, и за свобода на словото ще ми говорят.
92
0
 
16
 
! Отговори
Емил Стефанов преди 4 месеца
Общото между комунизма,фашизма и"демокрацията е тоталната диктатура в медиите...
91
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Спазвали стандарти АМА ДВОЙНИ! Типично за краварите, които работят постоянно с двойни или тройни стандарти - въртят се както им изнася. И тези нали са управлявани дистанционно от посолството, налагат зверска "демократична" цензоура, което е оксиморон - не може да има демокрация и цензура едновременно.
90
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Браво на СЕМ !
89
26
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Уволнете Волгата и проблема е решен.
88
2
 
20
 
! Отговори
БАНко преди 4 месеца
БЪЛГАРИНО - НЕ ЗАБРАВЯЙ КОЙ Е ТОЙ , КАЗА ТЯ !!! СГЛОБКАДЖИИ - ЦЯЛ ЖИВОТ ЩЕ НОСИТЕ ПОЗОРА !!!
87
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Комунизма се завръщааа!!! А на фена на Навални- а откъде идва инфото за състоянието му в затвора? Някой може би си измисля и ни лъже? Значи западните медии лъжат?? Абсурд! Еталон за честна и неподравена журналистика! Абсурд!!!
86
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А защо в метео прогнозата не се дава инфо за времето и за останалите щати, а само в България? Това не е ли цензура? Искам да знам дали ще вали в Уисконсин, а по тв не казват...
85
2
 
22
 
! Отговори
Да ви Е-гаУФашагите преди 4 месеца
Свобода на словото хахахаха Плурализъм хахахахах Демокрация хахахахах Тирания и диктатура на Посолството - само едно, единствено правилно за НеолибералФашистите мнение по всички медии. Че това и по времето на Хитлер не е било!
84
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До До 60 - А вашето време без да е дошло, ще отмине!
83
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Украинците са руснаци под прикритие! Ще видите!
82
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А защо да е недопустимо Митрофанова да прави пропаганда? На цял свят дипломатите за това са сложени между другото!
81
27
 
4
 
! Отговори
Iran Meidan преди 4 месеца
До АнонименКолкото трябва още, толкова. Въпроса е да си запазим независимостта и цялостта на държавата. Че тия братушки, само търсят повод да ни хвърлят в нестабилност и не дай си боже граждански стълкновения. Не се съмнявай в това.
80
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сглобиха се и всичко си дойде на думата! Ама миришат!