Доц. Лозанов: Този паметник трябваше да се демонтира още през 90-те

Според Андрей Райчев ще се плати висока цена
15 дек 2023 11:42, Нели Христова
139
Доц. Лозанов: Този паметник трябваше да се демонтира още през 90-те
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Социологът Андрей Райчев, медийният експерт доц. Георги Лозанов и политологът проф. Росен Стоянов дискутираха в ефира на NOVA скандала около Паметника на Съветската армия.

От защитниците на паметника това е силно драматизирано. Това е технологичен процес. После с оксижен всички части ще се съберат. От другата страна по-скоро има опит за нормализация на това, което се случва. Струва ми се че тази мощна вълна, която се разиграва на съпротива срещу паметника е главно са московска публика. Този паметник стоя 30 години. Трябваше да се демонтира през 90-те години, когато и този на Ленин. Сега тази драма се случва, защото това се проточи”, обясни медийният експерт доц. Георги Лозанов по повод демонтирането на Паметника на съветската армия.

"Няма съмнение, че тези, които събарят паметника, ще платят политическата цена. Правят грешка. Върху част от българите се извърша символично насилие. Властта показва, че е силна и може да докара кран и да реже статуи. Всичко това се развива на фона на украинско-руския въпрос. България е разделена на две. Едните казват, че ще има победа срещу Русия, другите казват трябва преговори. На този фон демонтажът е опит да се каже че ще победим руската държава. Няма да стане. По изкуствен начин се опитват отново да ни противопоставят един на друг", обясни Райчев.

"Според мен големият въпрос е дали това е реваншизъм или раздаване на справедливост . Дали това е символичен акт или е тенденция, която ще продължи", каза Стоянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 57 - Да, де, Той Бакърджиев така направи, замина си заедно с мавзолея.
54
16
 
4
 
! Отговори
ТОВА НЕ Е ПАМЕТНИК.. преди 5 месеца
....Защото НЯМА НИЩО ДРУГО ДА ОСТАНЕ В ПАМЕТТА НА БЪЛГАРИНА. ОСВЕН, ЧЕ СМЕ БИЛИ РУСКИ "СОЦ-РОБИ НА ТРУДА" НА ЕДИН ДЕСПОТИЧЕН И УБИЙСТВЕН РЕЖИМ НА УПРАВЛЕНИЕ!!
53
7
 
12
 
! Отговори
Факт преди 5 месеца
Жалки,злобни човечета,който само рушът 33 години.
52
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До СМЕХ.. Робски е бил друг път, млади хора да вършат нещо смислено през деня, а вечепите просто няма как да си ги представиш. Животът беше хубав, сега ревете само за пари, пари, пари. И се оказа, че пак сме Били най-нещастни. С пари щастие не се купува. И оплюването на предните поколения също не го носи. Хубаво пишеш смех с големи букви, ама питай психолог какво означава това.
51
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Употребения памперс защо го изкараха от помийната яма, където му е мястото? Нямало кой да ни избудалка какво трябвало и какво не трябвало? Тоя специалист по натегамество и зрелищни плонжове в краката на текущите управници, нито има капка съвест, нито морал, нито има поведение на специалист по нещо друго
50
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 40 - верно си е, *** са го окрали, сега е друго доброволно да го даряваме... някак си, по - демократично е друг да добива твоето злато и да си го носи вкъщи, а *** и баща ти да ги пребиват сивите за 5 лева от крупната пенсия от 200 лева...
49
1
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 5 месеца
И сега трябва ли да се примиряваме с анархията зачената преди три години от учили-недоучили привнесени и инсталирани във властта шарлатанчета и тази анархия и некадърност издигнати в култ в днешно време.
48
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 45 - Ако очакваш Лозанов да ти отговори, той ще ти изнесе 3-часова лекция и отговор пак няма да чуеш. Безполезен човек беше написал някой по-долу, абсолютно вярна оценка.
47
3
 
12
 
! Отговори
До преди 5 месеца
Лозанов,първо да си постриже мазната коса,да я среше прилично и тогава да се показва по телевизията,папионката не значи ,че е чистоплътен и умен.от прости хора акъл не искам.
46
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А сега робския труд, как се нарича? Оцеляване?
45
3
 
13
 
! Отговори
До 40 преди 5 месеца
Тая окупация спаси България в тая и територия, Чърчил след ВСВ е искал да ни занули, само това че сме в зоната на влияние на СССР ни спасява от разпаечетосване, няколко години окупация и 40 години соц, са нищо цена погледаното в исторически план, не като да сме века в османската империя, иронията е, че паметника се маха точно от децата на номеклатурчици на БКП
44
9
 
7
 
! Отговори
СМЕХ.. преди 5 месеца
РОБСКИЯ ТРУД ПРИ СОЦИАЛИЗМА---СЕ НАРИЧАШЕ "БРИГАДИРСКИ ТРУД" И " ТРУДОВА ПОВИННОСТ"!!!!!
43
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Безполовия елемент Лозанов защо не го показвате на снимката с разрошените пера на главата, очилата, клоунските одежди и нескопосаната папионка, с вид на разтревожена сова? А, сетих се, да не се плашат децата на хората, зер някое може да го види и да започне да зеква...
42
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А защо не при 80-те, когато същите пак бяха с привилегии.
41
2
 
6
 
! Отговори
Овце на заколение преди 5 месеца
Вчера Дойче Веле България цитира прессъобщение на прокуратурата, в което казва, че едни 60 млн. лв. са изтеглени, но няма доказателства да са взети от Тиквата и Владко Горанов..........ем чИ кЪ, ще ме Обидиш. Как са пропуснали да се разпишат, че взимат парите....важното минава покрай вас....Бъдещето ви го изнесоха в сакове!!! Окрадоха държавата и няма да има нищо за децата ни освен връщане на дългове, а тук коментирата тема, която се преекспонира! НАРОДЕ!?!?!??!
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 40 - Ти очакваш, че освен груювци някой биха допуснали да изкаже обратното мнение ли? Много си наивен, да не напиша нещо друго.
39
3
 
13
 
! Отговори
свети истини преди 5 месеца
Живков е управлявал добре, затова 90 те Румъния ни тежеше на врата за ЕС.Днес костовистите управляваха толкоз зле, че се молим на Румъния ние да й тежим на врата за Шенген.
38
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Всичко мога да разбера, но при условие, че няма консенсус в обществото, сега ли му беше времето ?! Пред светли празници сме , отделно от над година обществото е рязко поляризирано, а с това само се задълбочават нещата . Не искам да заемам страна , защото се опитвам да разбера и тези , които рушат в момента , но ми е трудно .Освен всичко, в тази сложна геополитическа обстановка, какво се опитваме да постигнем ? Прави си политика и бъди част от съответната страна в конфликта , но това са комплекс
37
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Покрай махането на този паметник колко нови грозни истини научихме от историци за тази армия и последващите черни години за България. Сутринта слушах доц. Груев ( шеф на Държавен архив), не отрече човека, че сме били всъщност окупирани и са ни присвоили природните богатствата.
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 34 - Не те схванах нещо, това опониране на 32 ли е или просто съвсем не свързано с мнението му твое мнение?