Николай Свинаров: В сферата на отбраната се направиха много положителни стъпки

Според него в ДПС водещ ще остане Доган
14 ное 2023 22:50, Нели Христова
22

За пореден път опозицията избра най-неподходящата тема за вот на недоверие. Всичко друго, в което можем да се ориентираме, можеше да използва - в сферата на културата, образованието. В сферата на отбраната се направиха много положителни стъпки. Тръгнахме от много ниско ниво, от липса на всякакво превъоръжаване на българската армия. Така бившият военен министър Николай Свинаров коментира в студиото на "Денят ON AIR" внесения от БСП и "Възраждане" вот на недоверие към правителството.

По думите му изключителна част от менталната реформа  в силите за сигурност не е приключила, необходима е и стратегия и структурна реформа. Като спешно решение, което трябва да бъде взето, е привличането на кадри, което става и с атрактивно заплащането.

"Преди 20 г. контингентите ни получавах добро заплащане като командировъчни, бяха на трето място като статут сред останалите държави. Имаше желание за участие в мисии за кадрови военнослужещи и за пряко желаещи за участие във военни мисии", даде пример бившият министър на отбраната.

Той коментира пред Bulgaria ON AIR закупуването на "Страйкър"-ите. Определи ги не като съвременна техника, но като достатъчно добро съоръжение за съвместимост.

"Те са опасни, защото не е само да закупиш съответната техника, трябва да има обучени кадри. Има нужда от допълнително обучение, от съвременно електронно командване", добави Свинаров.

Анализът му показва, че в българската армия се правят процедури за обществени поръчки, в които се задават твърде конкретни параметри, което клони към това, че са за конкретни фирми.

Бившият военен министър е категоричен също, че ако премиер и шеф на ДАНС не могат да работят заедно и си нямат доверие - единият трябва да си тръгне.

"Ударите остават може би основателно в ЦИК, там има юристи, но те по физиономията им личеше, че бяха изключително притеснени", коментира скандалът Свинаров.

По отношение на това кой дърпа конците в държавата беше категоричен - това не е Пеевски.

"Дава му се водеща роля, но това не значи, че той може да я изпълни. В ДПС водещата роля ще продължи да бъде в Ахмед Доган. Не познавам кухнята на нещата, но Пеевски изпълнява една роля и я изпълнява достатъчно добре", завърши Николай Свинаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
стария Грух колкото и да се обажда от коневръза не може да стъпи на малкия пръст на действащия Грух
16
2
 
3
 
! Отговори
Мекере преди 5 месеца
Вие евроатлантиците сте поклонници на исляма!!!Турското робство се завърна и вече няма традиции обичай и религия щом затворихме православен храм по заповед на краварите!!!Четете и помнете за Баташкото клане и не само ,,,,
15
0
 
1
 
! Отговори
BONZO преди 5 месеца
Много точно заглавие, но са сбъркали една буква: Николай Свинаров: В Аферата с отбраната се направиха много положителни стъпки
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А в сверата на сигурността пълен провал.Ссмо един факт ще посоча....,,Лукойл е пълен монополист на пазара през вашето управление.И ,,газовата политика" ..Пълен провал и хаос....Та се наложи Теменужка Петкова да изяде папката с договорите за ,,газовата пътна карта " ...И така и не се намери..За газовата ни стратегия за години.
13
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Българите трябва да се освободят от две беди за винаги...ГРАБ и руснаците.Нямс ли ги , земята ни ще диша свободно.
12
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Всъщност точно ГРАБ доведоха страната ни в най дълбока зависимост от Русия.Те построиха ,,Руски поток" и умишлено бавиха другата тръба с Гърция.Забавиха проучванията за българска газ , преднамерено и в синхрон на руските интереси.Лсндирахс ,,Лукойл" и всячески ги направи монополист на територията.Което е още един стопер за страната ни.И се видя , голям проблем.Енергийнста ни политика бе проруска.До този момент.Когаъо се видя всичките им долни манипулации.И така не стана ясно , кому са ,,кюлчетат
11
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Жалко , но е прав.Голяматс опасност за България е външния враг Русия.И крадците вътре.Стед които беше и Свинаров.За туй е за съжаление.Крвдци да ни спарват от руска заплаха.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Толупте не могат да осигурят нито отбрана нито сигурност. Могат единствено да прехвърлят суверинитет, за което да получават пари.
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Toзи тoчнo kaтo бeшe миниcтъp нapязa въopъжeниятa, зakpи чacтитe и nogeлeниятa, cъkpaти oфицepитe и cepжaнтитe нa БA и rи изхвърли нa npoизвoлa нa cъgбaтa...
8
0
 
5
 
! Отговори
После същото моме преди 5 месеца
смая Франция. В компания с други бълг. студенти бяха наели кораб, който да ги вози по Сена в нощта на някакво празненство. Бяха ошашавили Париж, надувайки до крайна степен чалга-музика, докато си карат празника на борда на кораба. Колко ли струва наемането на такъв кораб? Останалите "деца" в тази компания също не са от случайни семейства, напр. синът на съветник на президента Първанов. Момчето е и внук на "руския човек в БАН" (акад. В.Хаджиниколов). Защо ли не го бяха пратили да следва в Москва?
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Една от тях беше боядисването в розово на някои от колите на Военното министерство, ама то е било за заблуда на противника, а не за да са в тон с цвета на тоалета на щерката на министъра. Тези автомобили случайно са я откарали на абитуриентския й бал в тържествена процесия. Все в интерес на военната стратегия на България, да не вземете да си помислите нещо друго?
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тия се състезават по бълване на глупости.
5
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Прав е Свинаров.Комунистите русофили всячески са готови в най неподходящия момент на бутат държавността и блокират институции и готови на всякакви саботажи.Като хвърляне на бюлетини и позиви за въстание срещу българските власти.Правителства .И български управленци..
4
0
 
5
 
! Отговори
Дддд преди 5 месеца
Да нападне някой в България все едно да нападнеш клошар да търсиш пари от него
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тоя боядиса 3 БМВ-та розови за бала на дъщеря си ,като беше министър.И като го пита Бареков,вярно ли е това.Тоя тръгна да пелтечи и каза че не си спомня .Окраде армията като министър.
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен Страйкър /и ,излезли от употреба и горящи като кибрит ли са ,, много положителните стъпки ,,? Или самолети на чертежи отпреди 50 години ? ШуШумингер !!!
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Хаха това сигурно е някакъв виц.Изнесоха каквото можаха,а сега ще плащаме милиарди за нещо,което ЕВЕНТУАЛНО ще дойде чак през 2025-та година.Дотогава ще разчитаме на гаргите да ни пазят.Поне гарги има и са по-умни от тази ***.