Денков: За австрийците е по-добре България и Румъния да бъдат в Шенген

Днес премиерът заминава на визита във Виена
24 окт 2023 09:08, Нели Христова
140
Денков: За австрийците е по-добре България и Румъния да бъдат в Шенген
Снимка: БГНЕС

Министър-председателят акад. Николай Денков говори на брифинг от летище София преди да излети за Виена.

"С визитата днес целим да обясним ясно на австрийското общество на първо място и оттам на австрийските политици, че за австрийците е по-добре България и Румъния да бъдат в Шенген. Така могат да си осигурят по-добре защитени външни граници, по-малко миграция в Европа, оттам по-малко мигранти в самата Австрия, по-евтини храни, по-ниска инфлация, по-стабилна енергийна сигурност. Това са аргументи, които са ясни, кратки и ще ги обясняваме докато бъдат чути.", каза Денков.

Денков ще даде интервюта и за австрийската телевизия.

"Днес няма да получим отговор. Това е процес, който трябва да получи отговор на европейско ниво. Изключването на България и Румъния от Шенген, разбира се, ощетява българските и румънските граждани, но ощетява и европейските граждани. Това трябва да се обяснява, за да няма някой, който да каже, че не го е чул", каза още премиерът.

По думите му австрийските компании у нас също страдат.

Денков обясни и за газовите такси:

"Таксите ще бъдат търсени от "Газпром", а не Унгария, Сърбия или която и да е държава. Останалите ни съседки казаха, че разбират нашата позиция и даже я подкрепят. България не е изолирана в поставянето на тези такси."

Премиерът бе категоричен: "Имаме значителен напредък по защитата на границата"

Премиерът ще се срещне с австрийския канцлер Карл Нехамер. Двамата ще имат среща на четири очи, след което ще се проведат двустранни разговори с участие на българската делегация, в която са включени министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова.

Премиерът акад. Николай Денков ще посети също австрийския парламент, където ще проведе среща с председателите на комисиите по въпросите на ЕС, по външна политика, по вътрешни работи, както и с председателя на парламентарната група „Австрия-България, Румъния“ д-р Харалд Трох и с народни представители от различни политически формации. В рамките на визитата акад. Денков ще се срещне също с председателя на Обединението на австрийските индустриалци Георг Книл и висши мениджъри на големи австрийски компании, които оперират на българския пазар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
1
 
! Отговори
Христо Стоичков преди 6 месеца
Великолепна топка за Христо Стоичков, това е неговата хубава позиция, да видим какво ще направи Христо и Христо Стоичков бележи
118
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
За нас не е !
117
3
 
0
 
! Отговори
Борисов: преди 6 месеца
Стар съм вече но за кирчовците и демократите от ДБ съм го вдигнал самолета и ги пердашиме с колегата Пеефски докато мърдат!
116
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
или ПП и ДБ са от ДПС под прикритие при т.нар демократи ? хахахаха хахахаха
115
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Денков, какъв точно е Пеефски в момента че определя политиката на България, взема ежедневно решения за развитието й, договаря се с Лукойл и какво ли още не? Да не е от ПП и ДБ под прикритие в ДПС ?!? хахахаха хахахаха хахахаха дебъри хахаха хахахах
114
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Клоун
113
0
 
2
 
! Отговори
мак преди 6 месеца
В Европа се ограждат от съседите, така че за какво ни е шенген. България и тя да се огради, да спре наплива по външни на ес граници и евентуален наплив от тези страни, които не пускат гости и ги връщат и са на мнение, че който има външна граница, той да пуска целия свят.
112
3
 
7
 
! Отговори
Митов преди 6 месеца
Оставка всезнайко!
111
2
 
5
 
! Отговори
Седенков преди 6 месеца
Ей... Денков ще учи Австрия къде и е интереса,те не знаят. :-) Все едно от ев+рог_ей#ския съюз да ни казват,кое и как е по-българско. :-) Ако силата му е в химията да се занимава с това което разбира. Като политик е пълна нула... сякаш няма друг начин освен лицемерие,глупост и лъжа!
110
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
A така Смърфиета, обясни им какво е добре за тях, те горките не разбират. Хи хи хи
109
2
 
0
 
! Отговори
ДО 117 преди 6 месеца
Явно само ти не си разбрал какво означава Шенген - това е ЕС без Митничари и Корупция - минаваш без контрол в Гърция , Румъния , Италия и т.н , с Български Документи .Пример - пазим се от СМР , Турция , Сърбия .Ако трябва да обяснявам още ?
108
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Екскурзиант! Няма да има никаква полза от това пътуване, мога да се обзаложа. Въобще няма да обърнат внимание какви ги дрънка.
107
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не разбирам защо суверенна (уж) държава ще настоява да предаде контрола върху границите си на някоя друга държава или както в случая, на наднационална организация, лишена от международна легитимност.
106
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Добре Смърфиета, нека сега да видим австрийците колко ще оценят твоето мнение. Дали ще кажат, ще послушаме Смърфиета, тя е голям експерт, или пък няма въобще да те забележат. хи хи хи
105
2
 
9
 
! Отговори
ДО ДЕНКОВ преди 6 месеца
Господин Денков , вие сте Пенсионер , защо сте алчен за пари . Не ви ли стига пенсията до живот ? Защо взимате по 1 милион лева месечно от Лукойл ? За да си осигурите праправнуците ли ? Едва ли ще в помнят и ще се бият за вашето наследство . Но тук е огромния Въпрос - вие Нямате ДЕЦА , вие сте обратен . Приличате на Хитлер в Политиката си - след мен България и Децата и няма да ги има . Вие сте гнусен човек .
104
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Най голямата грешка на българските правителства беше набутването в политическата организация ЕС през 2007г. Практически това обезсмисли демократичния процес - без значение за кого гласуваш, той ще бъде длъжен да изпълнява централизираното ЕС законодателство. Местният дискурс по повечето важни за обществения живот въпроси е също напълно обезсмислен.
103
3
 
1
 
! Отговори
Сту преди 6 месеца
Иначе виждам някои добри наченки от кабинета. Това че намалиха нереалните заплати на шефовете на държавни дружрства от 15 бона на 7, това че сложиха такси за газопровод, който минава през цялата ти държава, а досега не са давали и стотинка за транзит. Това че почнаха да юркат лукойл след 15 години да плкащат данък печалба. Това, че свалиха директора на МВР Болница (от БСП), който от 10 години нагалсяше поръчките там и никой не го пипаше. Така че има някакви наченки, но да видим!
102
2
 
6
 
! Отговори
Сту преди 6 месеца
Аз съм за влизането в шенген и зона, но определено НЕ отговаряме. Всеки ден хващат по 20-30 мигранта, незаконно минали. А представете си още колко не са хванали или колко са минали с подкуп... Всичкото това минава през България, после Румъния и влиза в Еропа. Това са хиляди бедни и необразовани мъже, които нямат какво да губят, освен да търсящ помощи и да се организират в големи групи, друго няма да направят. Дори може да има атентатори. Така че нека си кажем истината. Не трябва да ни пускат.
101
2
 
4
 
! Отговори
младен преди 6 месеца
НаДенков, явно и австрийците и холандците са мазохисти. Баш като нас са а?
100
2
 
9
 
! Отговори
сминдолец преди 6 месеца
Браво на другаря Денков - вече направи най-доброто за България , сега прави и това за австрийците , които от благодарност ще си го преместят ...