Борисов недоволен от кабинета: Петролът същият, а цените "летят"

Пеевски бил моторът при преговорите с енергетиците
22 окт 2023 11:45, Росен Стойчев
96
Борисов недоволен от кабинета: Петролът същият, а цените "летят"
Снимка: БГНЕС

Бойко Борисов разкри, че утре предстои среща на парламентарните групи по горещата тема "Лукойл". Както е известно ГЕРБ ще предложи дерогацията за руски петрол да отпадне, в момента тя важи до октомври 2024 г.

"Прокрадва се тенденция, че дерогацията може да повлияе на цената на горивата. Вече години откакто имаме дерогация, поевтиня ли ви нафтата, бензинът? Или расте непрекъснато? С какво ни плашат, стигаше 4 лева по едно време при положение, че руският петрол „урал“ е освободен от България и влиза до ден днешен в рафинерията и България е направила да е защитен руският петрол, не ние, а други. И сега страх, че ние ще предложим след седмица да няма дерогация. Към газа всички сме единни, слагаме такси, прави впечатление как месеци наред нашето правителство нищо не прави срещу Лукойл. Петролът същият, цените в небесата. От газа българите ще печелите по 3 млрд. лева, а от Лукойл досега от вашите джобове са излезли 3 млрд. долара. С какво ни плашат", попита Борисов.

Той коментира и темата за газа.

Още по темата
Вложихме много енергия да не ни изхвърлят от газовата карта. Когато строяхме връзките с Гърция, Румъния, Турция, имаше голяма съпротива на лобитата, на нас не оставаше нищо, освен да плащаме. Тогава направихме най-мощната компресорна система на Балканите, 80% е ваша, заяви в Добрич лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Най-добрите американски компресори, могат да тласкат газа във всички посоки и го правят и в момента, подчерта Борисов.
"Много пъти историята си прави шеги, най-големите ни критици сега върху построеното от нас, слагат 20 лева на мегаватчас, което прави над 2 млрд. на година. И това е 100% собственост на българите, каза Борисов. Не допуснах никой да вземе проценти от вас, да вземе комисионни, цялото трасе, фирмите, които го обслужват Булгаргаз и Булгартрансгаз са 100% държавни, това е най-печелившото предприятие. България е на газовата карта и в момента всички зависят от нея – турци, сърби, словаци, унгарци, румънци, гърци, македонци. Имаме могъщ инструмент, подчерта още Борисов.

По повод думите на Кирил Петков, че правителството се справя добре със земеделците и миньорите, Борисов заяви, че моторът да се подпише споразумението с миньорите е Делян Пеевски.

"Когато имат зор, ние заставаме до тях, когато имат успехи, те са си самодостатъчни. Това е горе-долу тактиката им, заяви Борисов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още по темата: Бойко Борисовобяви
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Американските компресори са двупосочни и могат да изтласкват при необходимост газа в две, а не във всички посоки, г-н инж.Борисов, бивш к.т.н, сега "малък доктор". Те са алтернативен тип. България не е газов фактор на картата, от когото зависят всички изброени от вас държави. Функциите на газов хъб изпълнява Турция, която разпределя газа от Иран, Казахстан, Азербайджан, Русия. Втората връзка през Гърция е с ограничен капацитет, както и тази с девапоризация на доставяния с танкери LNG. С какво се
84
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Борисов, ти подкрепяш тоя кабинет. Ти задаваш и командите Борисов. Сега недоволен бил...
83
1
 
6
 
! Отговори
Инж+ преди 6 месеца
Га играехте карти с Вальо Златев - не рива!!!! Га праща пари до Барселона - не рива!!! Ся що ривеш???
82
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Недоволен бил от кабинета, че да не е от марсианци съставен тоя кабинет, нали и герб са част от него. По-големи палячовци от него са само тия дето още му вярват на глупсотите
81
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Че какво очаквате ПП са власт )или имате къса памет ,преди 7 месеца бяха на власт и нафта стигна 5 лв.а олиото 8 лв.
80
0
 
4
 
! Отговори
Знаещ преди 6 месеца
До 79 Анонимен. Со преди 12 г. Нефтохим-Лукойл работрше с ирански, иракски и либийски нефт.
79
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Вчера Народното събрание разпрати до медиите СМС с годишния си доклад за свършената от него работа.... За пръв път зградата на народното събрание се е тресяла от взаимни целувки!
78
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Бай Ставри... Браво! Ама ти откри Метлата с която се мете по ....
77
2
 
6
 
! Отговори
Бай Ставри преди 6 месеца
Днес прочетох в един авторитетен сайт,че се задава дебелият откъм Барселона.Там пише,кой кого е е.ал и кой ще плаща сметката от шест милиона бълг. пари.
76
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Така и така плащаме 3 лева, хайде да купуваме по-скъп петрол, за да няма Лукойл печалба. Що за шизофрения? Ще плащаме 4 лева и Лукойл ще е на загуба. Сглобката решава за разрушаване, не казва какво ще замести разрушеното. Защото ще го замести Офшорка на Промяната от Обръчите от фирми. Защо не отговарят откъде и на каква цена ще е новият нефт? Да видим, да преценим. "Шарлатани и мутри - съединявайте се!"
75
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Бате 12 години все ни беше скъп петрола сигурно, че един лев данък от лукойл не прибра. Безочливо парче. Час по-скоро трябва да влезне в магнитски тоя и да се приключва.
74
0
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 6 месеца
милия Мутраген !.."Едно си баба знае,това си бае"...Защо според вас бърка тая ШЗОФРЕНИЯ-хем подкрепя безусловно "правителството",хем го КРИТИКУВА ?..Отговора е ясен :..-Тъй като им предстои на гропарите да седнат в креслото на "мин.-придсидателя",този титан на мисълта и словото и баща на българската демокрация ТРЯБВА да ПОДГОТВИ "оправдателните виновници"...Същото направи и със Станишев-обвини го във всички земни грехове а после ГО НАДМИНА ДЕСЕТОКРАТНО в КРАЖБИТЕ тип "Батко и братко"..БОКО Е ВРЕ
73
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Бат Бойко, защо си даваш звуците по микрофоните да летят по медиите? Не е ли по-добре да си около чекмеджето, да си броиш кюлчето и като излезеш на площада да ги раздаваш кюлчета директно на бедните и да не плащаш на тия Мисирките - дето държат микрофоните и народа пак ще те заобича!
72
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Спирайте се с тия брамчилници и.....на село и с мотиките! Ще изкарвате пари за бензин.
71
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 73: Абе не се ли пишеше...затвора, ама може да си по-грамотен и ...затфора... да е вярно.
70
1
 
8
 
! Отговори
БоríсОVеBоК преди 6 месеца
Мястото му в затфора
69
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Борисов, е как ще си доволен като твоето пуделче Делян Добрев иска да спре работата на Лукойл? Като направите по-високи цените на петрола как ще паднат по бензиностанциите?
68
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И аз съм недоволен от Баце. Преди поне имаше харизма, а сега все е на клизма!
67
4
 
13
 
! Отговори
??? преди 6 месеца
А три статии по надолу пише Основните Продукти Поевтиняват.Борисов като каже че е слънчево, вземи си чадър.
66
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Този хитрец какво се прави на ни лук ял, ни лук мирисал.... Сякаш не е в този кабинет и ГЕРБ. Подли и гнусни лъжци са всички