Румен Христов: Следващият президент няма да се казва Румен Радев

Според него дискусията за националният празник трябва да остане на втори план
7 сеп 2023 22:35, Нели Христова
94

Заради поведението и изказванията на Митрофанова трябва да сменим датата на националния ни празник?

"Дадохме назад от гледна точка на факта, че в момента има други, по-важни въпроси, които трябва да бъдат решени от политиците. Обществото има друг дневен ред. Бихме могли да уредим и със закон искането за промяна на националния празник. Има сериозни аргументи по отношение на различните визии кой да бъде националният празник", коментира лидерът на СДС Румен Христов в студиото на "Денят ON AIR".

Според него има нужда от дълга дискусия, за която в момента няма време. "Основателно Борисов и моята скромна личност заявяваме, че това може би трябва да остане на втори план", поясни Христов.

Пред Bulgaria ON AIR той обяви, че не са провели разговор с не-коалиционните партньори, допълни, че на предстоящата лидерска среща ще се засегне и въпросът за националния празник.

"Всички въпроси, които имат нужда от съгласуване, включително и т.нар. механизъм за правените промени. Трябва да има форма, под която тези промени да се осъществяват. Това правителство е на "Продължаваме промяната - Демократична България", но е съставено с втория мандат и първата политическа формация ГЕРБ-СДС", напомни гостът.

По думите му промени в службите за сигурност трябва да има, включително и в МВР.

"Това е екипна работа. Проблемът е, че не сме питани за тези промени. Нека да се намират допирни точки, вместо недоверие от двете формации. Коалицията или по-скоро не-коалицията не работи гладко, но има и големи цели, които преследваме", каза още той.

Не бива да се посяга твърде далеч по отношение на правомощията на президента, на мнение е Христов.

"Следващият президент няма да се казва Румен Радев. Тогава може би ще е добре да има баланс. Смисълът на двойна обвързаност при назначенията, които изискват и указ на президента, са допълнителна гаранция да няма самозабравяне от едната власт, в случая изпълнителна. Президентската институция има своите конституционни правомощия. Те не съответстват на мераците на г-н Президента. Колегите юристи работят, но не съм започнат в подробности с текстовете. Големите промени, които касаят конституционните разпоредби, трябва да бъдат правени внимателно", настоя гостът.

Лидерът на СДС коментира отношенията с "Продължаваме промяната - Демократична България"  и срещата в Самоковския манастир.

"Не сме говорили с г-н Борисов на тази тема. Това, което знам от изказванията на различни политици е, че той има логистична роля. Дали е обещавал на г-н Петров не мога да кажа. Бил съм на официалните разговори в НС", категоричен е Христов.

Общата кандидатура за кмет на София на ГЕРБ-СДС ще стане ясна до 19 септември, обяви той и подчерта, че има няколко кандидатури. "Тежка ще бъде битката. Софиянци се интересуват от чистотата ва въздуха, от тротоарите, от градския транспорт, детските градини - всичко, което касае ежедневието. Кандидатът трябва да познава проблемите на София", смята гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
СДС нямат и 0.5% подкрепа, защо този се появява толкова често?
28
7
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
До 32 желев беше плоскочел турчеещ се про'с'так от с. Веселиново. Толкоз и за докторантурата му по Марксистка философия. Името му стана известно на 14.12.1989г. когато тетките от политкатедрите на СУ почнаха организирано да скандират името му.
27
4
 
17
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
Седмица след създаванито му стана ясно, че е Създадено ог ДС.
26
4
 
17
 
! Отговори
Алекс преди 8 месеца
Следващият президент няма да е Радев,но следващият премиер е много вероятно да е Радев.
25
3
 
16
 
! Отговори
ДО СДС преди 8 месеца
Трябва да изровите от гробищата Жельо Желев - за това че Предаде България на Мафията и СМР . Изгубихме 5 поколения след СДС - Масова Емиграция , България на Скрап , една нова Държава се пръкна на Границата ни и има претенции за територия и етнос .
24
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Има мълва, че Бойко Боросов лично е оправил Румен Христов. Който разбрал - разбрал.
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това е съдбата на дъртдегенеративните партии - СДС БСП и герб . Бавно но сигурно изчезване и бягство на децата им щото няма да ги вземат на държавна ясла никога . Може би затова наще политици са толкова надупени на запад . Знаят че там ще свърши гнилото им дъртдегенеративно семе.
22
0
 
19
 
! Отговори
Подмазвач... преди 8 месеца
Пълна откачалка . Най-лошото е, че този плазмодий си " плаща " за изказванията . Това беше характерно за партизанското движение на комунистите .
21
1
 
29
 
! Отговори
ЛЕКАР КАРЛУКОВО преди 8 месеца
Всички знаем че Радев НЯМА да е следващия Президент на Република България .Елементарно е Христов - това го пише в Конституцията - Едно Лице има право на ДВА Мандата . Боже , боже - какви Политици ни Управляват /
20
2
 
12
 
! Отговори
VladTepes преди 8 месеца
Браво на Румен Христов - има сериозен принос за успешната реформа в земеделието към прогресивна латифундия. Другите бивши социалистически държави не проведоха толкова успешни реформи в земеделието.
19
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И този *** на несъществуващото вече СДС на което възлагахме толкова надежди,се изходи,колкото някой да му обърне внимание.
18
22
 
6
 
! Отговори
Германец преди 8 месеца
То и сегашният не се казва Румен, ами Рублен Радев.
17
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вие от партията дето сте един файтон хора де са обаждате бе ?
16
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Поредното празноглаво плямпало.
15
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Я па тоя!Много ясно,че няма да се казва Р.Радев,тъй като няма право на трети мандат.Но няма да се казва и Румен Христов,ако това ти е мечтата.
14
3
 
11
 
! Отговори
Тони Парфюма преди 8 месеца
Ал-Йо,или Асен Агов ще изберете.ТЕ СА стабилни евроатлантици.Може и Толупа да сложите.
13
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Национален празник трябва да е 4 юли - Деня на независимостта на наще господари . Само така България ще запази необходимата политическа орентация на колония .
12
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Щот не може по закон да се кандидатира и да ви бие трети път.
11
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аз пък се сещам че едни други гнусни крадливи сеедесари, но пак същите под формата на "реформаторски блок" дрънкаха същите простотии. От тогава Лукарски потъна някъде, Москов взе да прави партия с Марешки и също потъна някъде. А едно време много ербап го раздаваха. Смешно им беше,никой нямало да го избере. А стана точно обратното. Два пъти българският народ избра мажоритарно него а сеедерастките изклясъци се бутат в партиийки и коалицийки да докопат незаконно властта с погазване на конституцията
10
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Много ясно. Не защото не би спечелил още едни избори. Той е с втори последен мандат.