Соня Момчилова: Властта се опитва да нагоди медиите към нуждите си

Тя увери, че СЕМ изпълнява задълженията си коректно
Обновена: 10 авг 2023 15:44 | 10 авг 2023 15:39, Нели Христова
81
Соня Момчилова: Властта се опитва да нагоди медиите към нуждите си
Снимка: БГНЕС

"Пренебрегват се и се поругават всички препоръки, забележки, предупреждения от Европейската комисия по отношение на намесата на изпълнителната и на законодателната власти в работата на медиите и на регулатора. Не смея да допусна, че хора с толкова много претенции биха могли да са в неведение относно това. Би следвало тези хора да са пропити от идеите на европейските свободи". Това каза пред БНР председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) Соня Момчилова и подчерта, че регулаторът е длъжен да влезе във функцията си на органа, който стои зад правото и мисията на медиите да отстояват истината и да я съобщават. 

Още по темата

"Да не се допуска намеса, да не се допуска флирт. Прилъстяването през годините не завършва добре нито за властта, нито за медиите. Трябва с всичката сила на убедеността си в правотата на думите си журналистите да говорят".

Момчилова увери, че СЕМ изпълнява задълженията си коректно и при констатирано нарушение се налагат санкции.

"Ние се избавихме от репутацията си на бухалка и се оказва, че диагностицирайки тежкия проблем за автоцензурата, за плахостта, за посивяването на говоренето, не с макетен нож, а с кроячна ножица управляващите се опитват да нагодят медиите към своите нужди, към това голият цар да се наметне с плаща на приятна медийна мъгла".

Тя поясни, че в момента СЕМ прави анализ как в медиите се отразява темата с домашното насилие.

"Фактите са чудовищни. Но ме притеснява как тази информация ще бъде употребена".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
1
 
! Отговори
Браво на Соня преди 9 месеца
Соня добре го каза (но твърде дипломатично)! Проблемът е, че тия срам нямат! Вече няма къде да избягаш - по целия свят е диктатура и нямаш право на свободна мисъл, мнение и да казваш, каквото мислиш! НИКЪДЕ! Притиснати сме до стената вече! Въпросът е, че една шепа налага тия гадости на МИЛИАРДИ! И тия МИЛИАРДИ го допускат! Казват "ама те държат армия и полиция"-вие плащате за тях и те са от вас! Само помислете-ние плащаме за да сме роби! ПОЛИЦАИ/ВОЕННИ, усетете се! Като удари час, отместете се!
66
1
 
2
 
! Отговори
Още за списък факти преди 9 месеца
6. В Северна Корея, ако не плачеш убедително, уволнение, може и затвор-тук ако не се възмутиш в ефир от нечии "неправилни" думи-уволнение, Денков призовава и за още наказания. 7. През социализма в затвора се влизаше за виц, сега те уволняват, но може скоро и това да стане. 8. 1980-за журналистите има само една "правилна" гледна точка, 2023 "журналисти" (като вълков от дарик) казват "има само една ПРАВИЛНА гледна точка" Усещате ли как В ЦЕЛИЯ СВЯТ опитват да отнемат правото на мнение и слово???
65
1
 
2
 
! Отговори
списък факти преди 9 месеца
1. Янев уволниха, че НЕ бил казал "война" 2. Радев със зеленски казваше "война", само веднъж каза "конфликт" (то е вярно) и оня и медийте се разфучаха 3. Рашидов казва нещо, което мислят 80% от хората по отношение на ДЕБАТА в НС и го махат 4. Питат защо не махат още двама, че са се смели на Рашидов, а не са го пребили може би 5. в Русия, ако това в Украйна му кажеш "война"-затвор, а назапад, ако НЕ го наречеш "война"-скоро ще има затвор.
64
0
 
3
 
! Отговори
Не са познали преди 9 месеца
На запад нямаш право да гъкнеш, на изток също! В Холандия в сладкарница, ако кажеш "искам от черните сладки" те гонят и ти викат "расист", защото трябвало да използваш "шоколадовите" вместо "черни" О.о Тук бяхме остров на нормалността, напоследък с бързи темпове се опитват да го променят! Премиерът ти казва, че има само една "правилна" гледна точка и всеки, изказал различна, трябва да бъде наказан! Ако ЧУЕШ някой да казва и не реагираш-също! И това се случва! Обаче не са познали...скоро...
63
1
 
3
 
! Отговори
За тити и тото преди 9 месеца
Тити и Тото са много пр*сти-факт! НО това, дето им направиха, издаде реалността! И аз като чух Тото как се изгаври с паметта на Левски (говорейки глупости явно от липса на знания и мозък), ми идеше да го размажа. НО-после се сетих, че да си гл*пав, не е престъпление! Има мнение-има право на такова! Ако му бях гост, щях да му обясня фактите и да го направя на г*з. Аз съм зрител и наказанието му е да спра да го гледам! ТАКА СЪМ ИЗБРАЛ! Но никой няма право да казва кое мнение може да се изказва!
62
0
 
3
 
! Отговори
Оруел преди 9 месеца
Това, което се случва е ЧУДОВИЩНО! ОСНОВНО ЧОВЕШКО ПРАВО е правото на МНЕНИЕ и ДА ГОВОРИШ! В момента ако някой е на различно мнение, го изключват от всякъде, даже се призовава за затвор, а някои искат и убийство (не само "миротворец"-вижте форумите)! Не само мнение-и думите трябва да са подбрани! Даже ако не кажеш дадена дума те уволняват или изяждат медийно. Пример - Радев, Янев, кой ли не! И то е навсякъде! В Русия, ако кажеш "война"-в затвора. Тук, ако НЕ кажеш война-изключване! ОРУЕЛСКО!
61
3
 
1
 
! Отговори
Румбата радев преди 9 месеца
Аку имах пари щях да ги ба всичкити. Ама нямам пари и затуй ей туй гуси ба.
60
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Права е.
59
4
 
3
 
! Отговори
Я ГЛЕЕЙ ТИ? преди 9 месеца
ТАА ЛИ ЧАЛГАРКА, СЪЧИНИЛА "РЪГАЙ ЧУШКИ В БОБА" "ЩЕ ТИ СКЪСЪМ ГЪЗЪ" И ДРУГИ ЛИТЕРАТУРНИ ТВОРБИ И ТЕКСТОВЕ НА ЧАЛГАРИТЕ ОТ ИТН? ЧЕ ТОЙ РАШИДОВ Е ШУКСПИР ПРЕД ТАТУИРАНИЯ ДЪЛЪГ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТАРНА ПАРТИЯ - ИТН, КОЙТО ГО ПОРИЦА?
58
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сончето пуска дезинформация
57
5
 
4
 
! Отговори
Паню Баирски преди 9 месеца
Соня Момчилова е жалка комунистическа издънка и няма място в медиите и в България!
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Те отдавна вече са нагодени
55
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тази лелка не беше ли инсталирана от властта, т.е от Радев докато управляваше еднолично със служебните си правителства?
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Така е.И ги кара да лъжат.После защо не гледаме телевизия...
53
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ГЕРБАДЖИЙСКАТА МУТРЕСА ДА БЪДЕ ИЗГОНЕНА НЕЗАБАВНО
52
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На тези и " медиите" няма да могат да им помогнат!-:)
51
8
 
15
 
! Отговори
Така е преди 9 месеца
Цензурата установена от Кирил Петков и шайката му в момента е като в Северна Корея. Уволнява се всеки журналист или обикновен човек, който изкаже мнение различно от това зададено от Посолството.
50
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 49 Потвърждавам. Работила съм с въпросната парашутистка няколко години. Нищо повече от посредствен журналист. Но с политически протекции изведнъж ставаш председател на СЕМ
49
2
 
8
 
! Отговори
Ром"с преди 9 месеца
Тя отдавна е нагодена .ГЕРБ когато идват 2009 ,то България е на 56 място по свобода на словото ,а когато напуска е на 112 май бе..50-60 места надлолу за 10 години власт и някои искат още ГЕРБ на власт..щото хладилника им се напълни в последните 2-3 години при тях и то благодарение на наливането на пари от ЕС.
48
5
 
3
 
! Отговори
Миле Китич преди 9 месеца
Абе защо така чалгата ви е в кръвта, както чистосърдечно твърди и самият Слави.