Денков: Гасим пожарите, които ни завеща служебният кабинет на Радев

По думите му са изгубени милиарди, нарушенията - в прокуратурата
258
Денков: Гасим пожарите, които ни завеща служебният кабинет на Радев
Снимка: БГНЕС

Изминаха почти 60 дни откакто беше сформирано това правителство. Обикновено едно редовно правителство има 100 дни, за да може да стартира своята работа. Трябваше да стартираме максимално бързо работата във всички сектори. Приехме детайлна управленска програма, която представя нашите цели и как да ги постигнем. Използвам случая, за да представя проблемите, оставени от служебното правителство. Буквално се налага да гасим пожари и работата по тях отнема много енергия и време от работата на екипите в министерството. Така ще бъде и в следващите седмици, защото става въпрос за милиарди левове и тежки последствия, заяви на брифинг премиерът Николай Денков.

„В някои от случаите става въпрос за очевидни управленски грешки“, подчерта Денков и добави, че във всяко правителство, независимо дали е служебно, или редовно, има хора, които работят много добре, като даде като положителен пример Крум Зарков в качеството му на министър на правосъдието.

Премиерът отбеляза, че служебното правителство наруши закона за бюджета като не представи предложение за редовен бюджет през м.г., след което представи бюджет със заложен дефицит над 6%.

Той посочи, че по Плана за възстановяване и устойчивост има значително забавяне. Ако правителството успее да навакса това забавяне, Денков подчерта, че 1,4 млрд. лв. следва да влязат в бюджета за т.г.

Премиерът съобщи, че се оказва, че служебното правителство е сбъркало къде трябва да се правят оперативните площадки, където да престояват хеликоптерите за спешна медицинска помощ по въздух.

Денков отбеляза и невъзможността на служебния кабинет да се справи с проблемите, свързани с Пловдивския панаир, с Държавната консолидационна компания, неремонтираните язовири, ПАВЕЦ „Чаира“.

„МРРБ - нека отново да стане ясно, за 3 дни, между 5 и 7 юни, по средата на 6 юни това редовно правителство застъпва, АПИ входира и оценява над 300 хил. страници подадени заявки за текущ ремонт за поддръжка и ремонт на републиканската пътна мрежа“, каза още той и посочи, че очевидно това се е случило, за да може бързо да се приключи процесът.

„Министърът много бързо възложи преглед и той показа, че част от условията при заданието са незаконосъобразни и прекрати поръчката“, заяви премиерът. Той посочи и ВиК проектите по Оперативна програма „Околна среда“, висящите поръчки в АПИ и обясни, че има отворени оферти за 500 – 600 млн. лв. за ремонти на републиканската пътна мрежа, както и че АМ Струма отново нищо не е направено.

„Оказа се, че има сключен договор с много неизгодни и неравнопоставени клаузи за България по отношение на газопреносните системи между България и Турция“, съобщи Денков и подчерта, че Турция има достъп до българските пазари, но страната ни няма такъв до турските. Той добави, че турската страна няма вина, че страната ни се намира в тази ситуация и неизгодна позиция. Премиерът обяви, че има много милиарди левове, които са под риск, а една част от тях вече са изгубени.

Денков е категоричен, че ако бъдат установени нарушения, те ще бъдат препратени към прокуратурата.

„Тези проблеми показват ясно защо е нужно да има регулярен контрол“, подчерта той и посочи, че министърът на енергетиката в последното служебно правителство – Росен Христов, обикновено не идваше в НС и не отговори на повечето от зададените към него въпроси.

Премиерът съобщи, че има разработени предложения за решения за всички тези проблеми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


258
Още по темата: Николай Денков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
202
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Още един "пожарникар" се пръкна
201
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ОСТАВКА на безродниците!
200
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За неспособността на всяко правителство е виновно предното- запазена марка на Б.Б и производните му правителства.
199
0
 
6
 
! Отговори
факти преди 9 месеца
Българи има най- слабото правителство управлляващо в историята на планетата .Може де бъдете наградени за което...Тази сглобка е катестрофа
198
0
 
9
 
! Отговори
Обективен преди 9 месеца
Абе мижитуркa мижава , и ти си кукла на конци която Киро Простото дърпа.
197
8
 
1
 
! Отговори
за Витков! преди 9 месеца
Ежедневно трябва да се говори за простотиите които натвориха последните два служебни кабинета на Радев! В колаборация с *** на Борисов , Пеевски и направиха всичко възможно да сме на дъното на Европа.
196
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
и-д-и-от- какво сте избрали бре хора - акъл имате ли- как да живеете нормално като се оставяте на такива продажни нищоправци
195
3
 
6
 
! Отговори
Случаен минувач преди 9 месеца
До 198Той вече яде бой като служебен министър. Сега ще яде обаче много повече. Позволява си да се разхожда с кални ботуши из Конституцията... Чакай бе, какъв си ти? Даваш ли си сметка колко хора ви подкрепят в момента? Убеден съм, че са по-малко от 10%. Това ли е най-належащия проблем на българското общество в момента - конституционни промени? Дай да запишем като Член първи следния текст: Основен враг на България е Русия. Руските паметници трябва да бъдат унищожени, руските книги - изгорени.
194
1
 
11
 
! Отговори
анони преди 9 месеца
Тая бяла мишка откога стана толкова нагла?Дали не ,докато набираше скорост не в едно или две служебни правителства,в които преживяше,а сега неистово критикува???????
193
1
 
13
 
! Отговори
Читател преди 9 месеца
Ти си едно човече,което нищо не може да угаси,ако недай Боже ти се запали барлогата.Злопаметен,каресчия,интригант,това преобладава в характера на този индивид.Всячески се напъва да хвърля камъни в градината на президента Р.Радев,които като бумеранг,ще се сгромолясат върху кратуната му.
192
2
 
14
 
! Отговори
Аз преди 9 месеца
Нали ти беше част от служебен кабинет!
191
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Денков като е голяма барраба, да въведе 20 годишна ЗАБРАНА за участие в политиката на лица, назначени в и от служебни правителства. Ама това го включва и него самото!
190
2
 
18
 
! Отговори
Toзи човек преди 9 месеца
Ще бъде запомнен като най-некомпетентния министър и най- продажен българин.След него не знам дали някой ще може да поправи сторените от неговото правителство залини на България.
189
1
 
11
 
! Отговори
САТАНА преди 9 месеца
Ценик,влезе чрез служебното правителство,явно Урсула и ГЕРБ-сдс са ти опреснили алъш-верижа...
188
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тоя не влезе ли в политиката чрез служебното правителство?
187
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Гълъбите оссс раха полозите и си тръгнаха... след тях трябва някой да чисти..
186
5
 
13
 
! Отговори
Хектор преди 9 месеца
Гнусно зло човече и морален пигмей-скрий се бе от.репко
185
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
на тоя ся му дали титлата за съчиняване на лъжи
184
6
 
17
 
! Отговори
Скрий се лъжец! преди 9 месеца
Лъжецо денков, предателю денков, б*оклук денков, мафиотска к*во денков, както искаш се наричай - толкова лъжи в минута изрече, че биеш бойко с обиколки, а това е мноооого трудно! За такива заслуженото възмездие е ясно какво е. Поне се скрии и не говори глупости да дразниш допълнително народа, който изн*асилвате! Същият този народ губи търпение и гледа на кръв, но явно във вашия балон това не се усеща!
183
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Винаги предходните са виновни.