Проф. Близнашки: Не можеш да избягаш от историята си

Искат промени в Конституцията по "бърза писта", задачата на Сарафов е да натисне "Delete"
29 юли 2023 22:00, Йоана Цонева
270

Още по темата
166 депутати са положили подписи под новата Конституция. ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ-СДС внесоха своите идеи, които вече са разписани и на хартия. Те единодушно са приели всички предложения, които се коментираха и в последните дни, като те са се обединили около цялостна реформа на съдебната власт, смяна на датата на националния ни празник.

"Нека да видим дали ще постигнат съгласие основните партии, които са двигател на "Промяната". На тях много им се иска да минат по "бърза писта", което означава да изгладят всички разногласия. Според мен е трудна задача, но не е изключено да го направят с оглед външния натиск, който се упражнява върху България", коментира бившият служебен премиер и преподавател по конституционно право проф. Георги Близнашки.

"Тук трябва да се създаде илюзията, че се прави нещо грандиозно. Всичко, което им дойде наум, го вкараха, включително националния празник, служебното правителство и така се замъгли ядрото на така наречената реформа. Вместо да се концентрират нещата върху тази прекомерно сериозна материя, която , според мен няма да намери лесно решение и сега и след време, ние се ориентираме към един куп широки проблеми, които разделиха обществото и правят трудно прокарването на тази реформа по убедителен начин", допълни той.

По негови думи идеята да се премахне фигурата на главния прокурор е екстравагантна. "Изведнъж получи общо съгласие сред тези партии, които се обединяват за конституционната реформа. Не може без главен прокурор, защото не може един районен да се справи с една мощна групировка, която действа на територията на половината на страната", каза още проф. Близнашки пред Bulgaria ON AIR.

Според него целта е прозрачна - да се унищожи прокуратурата. "Понеже не могат да я извадят от съдебната власт, което биха направили с удоволствие, още повече не знаят къде да я сложат, не може да се върне в изпълнителната власт. Измислиха идеята да я принизят рязко", смята бившият служебен премиер.

"Задачата на Сарафов е да натисне копчето "Delete" и виждате какво прави - опитва се да приключи "Барселонагейт" и много неща, за които обществото няма информация", смята проф. Близнашки.

Що се отнася до съдебната власт, той допълни, че "това е един театър на абсурда, започнал много рано." "Нашите правни системи и американската са различни. Американската система е доста политизирана, тук стремежът трябва да е обратен - да ги извадим от политиката всички магистрати", коментира професорът.

Попитан защо националният празник също беше вкаран като идея за промени в Конституцията, той отговори: "Не можеш да избягаш от историята си, България възкръсва с нов политически живот в резултат на Руско-Турската освободителна война и това е свършен факт, в този смисъл тези експерименти отговарят на други очаквания. Неприятно се получи, че се създаде поредният повод за конфронтация в нашето общество, защото е дълбоко разделено", каза проф. Близнашки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
3
 
7
 
! Отговори
До Истината 161 преди 9 месеца
Не знам дали граф Игнатиев е бил българомразец,но най-големият българомразец е бил Чърчил, ако е зависело само от него, сега нямаше да има държава България на картата.Не казвам,че ролята на Русия за БГ-история е 100% положителна,но е поне 80% положителна, докато ролята на Англия и Франция(любимите ви западни държави) е 100 % отрицателна. Дори САЩ имат по-добро отношение към България отколкото двете стари западни империи(Великобритания и Франция).един президент Уилсън през 1913 г. е защитил БГ.
110
2
 
8
 
! Отговори
До Общ европроект преди 9 месеца
не е така, по време на руско-турската освободителна война Великобритания е била на страната на Турция, това се знае и е документирано.Не всички велики сили тогава са били на страната на България!!!
109
3
 
8
 
! Отговори
da преди 9 месеца
Не съм му фен на проф.Близнашки, но в случая е 100 % прав..............не трябва да се променя националния празник 3-ти март, сегашната политическа класа иска да пренапише историята, да заличат ролята на Русия за България в главите на младите поколения................а това си е национално предателство................извършено от ГЕРБ, ПП, СДС, ДБ и протурската партия ДПС.
108
10
 
5
 
! Отговори
Общ европроект преди 9 месеца
Освобождението на България е общ европейски проект на Великобритания, Австро-Унгария, Германия и Русия. Европа решава да сключи договори за окупиране на Босна и Херцеговина от Австро-Унгария. Договорът на Великите сили е да се изпълнят решенията на Цариградкста конференция, Русия да участва военно, Западна Европа участва политически.Решенията се вземат общо от Европа и след победата на Русия, се свиква Берлинския мирен конгрес. Само необразовани калинки от Подмяната и Психодесните не виждат това
107
7
 
3
 
! Отговори
АЛЕКСЕЙ НАВАЛНИ преди 9 месеца
Турците и Шведите Индо-Българи, заклаха 5 хиляди човека в Батак и Перущица = 1876 година, по врме на Априлските Бунтове...ПОСЛЕ---СЛЕД 1 ГОДИНА И 4 МЕСЕЦА--АВГУСТ 1877 год...-заклаха 15 000 (15 ХИЛЯДИ !!!) човека в Стара Загора !.......БИЛГАРИТЕ СТЕ СРАМ ЗА ХРИСТОС , И ЗА ВЕЛИКА РОССИЯ !
106
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да, г-н професоре. Обществото ни е фатално разделено и това не е от днес. Още преди половин век една недоучена, много ограничена женица, сродена чрез брак с Митко Григоров от някогашното Политбюро, реши да осакати живота на една твоя далечна роднина и я изолира от всякакъв вид научна работа. Направи го от злоба и завист. Това се случи в БАН и никой нищо не направи за да помогне на роднината ти, да не би онази да ги наклепа пред М. Григоров. Тази несправедливост се помни.
105
9
 
6
 
! Отговори
Истината преди 9 месеца
Никаква българска държавност не е възстановена на 3 март 1878 година.В договора няма България, има територия, която е определена като руска губерния. И това събитие си го харесвате като национален празник? Нетърпимо е руски лакеи се отричат от народа си и на 3 март, особено на 3 март. С един замах се изгаврят с творците на българското Възраждане.
104
8
 
4
 
! Отговори
Истината преди 9 месеца
Реално на 3 март 1878 година в селището Свети Стефан се подписва предварителен договор между две евроазиатски империи, с който се прекратява войната помежду им и се уреждат взаимоотношенията им. При подписването на договора не е допуснато участието на българи, а резултатът от него е заменянето на османската власт с руска окупация. Не може това събитие да е национален празник
103
4
 
5
 
! Отговори
Истината преди 9 месеца
На тази дата празнуваме договор, измислен от Граф Игнатиев доказан българомразец. Създава се един блян за българина Санстефанска България, който е непостижим. Няма никаква освободителна война идеята на Игнатиев е да има федеративна държава на Сърбия и България с водещ сръбски елемент. Крайно време е българинът, който си татуира Левски и Ботев по ръцете и краката, да опознае малко историята си.
102
0
 
5
 
! Отговори
до 158 преди 9 месеца
Историята се пише от победителите, но се коригира от политиците.
101
7
 
3
 
! Отговори
Истината преди 9 месеца
Те вече се активизираха било кощунство да сменяме националния празник с 24 май, било родоостъпничество, предложението разделяло нацията. Сякаш на 3 март тя е единна и слуша в захлас глупостите на Румен Радев от Шипка как в "освободителната война загинали 200 000 руснаци за българското благоденствие. Медицинският доклад до императора казва друго - 49 104 са умрели от болести, 1360 след нещастни случаи, а 11 905 в битки.
100
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Историята се пише от победителите.
99
2
 
4
 
! Отговори
Комунистите съсипаа преди 9 месеца
Държавата
98
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако не бяха руските комунисти щяхме да сме Швейцария на Балканите.. Но сме изтеглили късата клечка.
97
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кой го нарича така? Самият Ивелинчо ли? Автореклама. Мерси. Няма да ида.
96
3
 
3
 
! Отговори
Програмист преди 9 месеца
Ивелин Михайлов е направил повече от всички българи взети заедно - който не вярва да отиде в Неофит Рилски - наричат го Швейцария на Балканите
95
5
 
5
 
! Отговори
Софиянец преди 9 месеца
Ивелин Михайлов е най-великият жив българин!
94
5
 
4
 
! Отговори
Продьлж пеша преди 9 месеца
Сега се чудя - шиши няма ли да искара, пак протежетата си - кирчо и ристе да ни сьберът да викаме - мутри вьн, лято е времето е хубаво защо да не искараме някой лев и бира
93
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Неудачници събота вечер е, още ли бистрите политиката ахахахахаха
92
2
 
11
 
! Отговори
Българин преди 9 месеца
Не мисля, че националния ни празник трябва да се променя от шепа хора, за които със сигурност може да се каже, че не определят това какво мисли народа. За такива неща, трябва да има референдум. Колкото и да се опитват да ни покажат, че от нас нищо не зависи като народ и ни забраняват правото на такъв. Да питат народа кой празник да е национален празник и каквото решат хората.