България навлиза в нов тип политическа криза, сочи проучване на „Медиана“

Постигнатият консенсус между политиците е в противоречие с очакванията на избирателите
Обновена: 29 юли 2023 09:51 | 29 юли 2023 09:51, Елка Василева
166
България навлиза в нов тип политическа криза, сочи проучване на „Медиана“
Снимка: "Медиана"

Страната навлиза в нов тип политическа криза, сочат данните от представително проучване на „Медиана“, съобщиха от социологическата агенция. Предишната криза беше продукт на конфронтацията между партиите и невъзможността им да постигнат минимален консенсус и да съставят правителство. В крайна сметка партиите постигнаха някакъв консенсус, който обаче влиза в остро противоречие с волята и очакванията на мнозинството от избирателите, които заявяват – „Това не е наше правителство!“, посочват от агенцията.

Получава се остър дисонанс между вижданията на мнозинството от обществото и ежедневно прокламираните цели на мнозинството в парламента.  Заедно с изтеклите записи за възможно участие на външни сили във формирането на „сглобката“, това поставя въпроса за демократичната основа на властта, както и на въпроса за суверенитета на страната. Така, мнозинството (56%) от избирателите са убедени, че кой и как управлява страната не зависи (или почти не зависи) от избора на хората, а 45% смятат, че България не е суверенна държава, която сама определя външната и вътрешната си политика (срещу 13%, които смятат, че тя е напълно суверенна държава).

В същото време отговорите на въпроса „За кого бихте гласували, ако изборите са днес“, показват, че в парламента биха влезли същите партии, които и сега са в Народното събрание в същата конфигурация. За ГЕРБ -СДС биха гласували 23,3%, за „Продължаваме промяната-Демократична България“ – 18%, за „Възраждане“ 15,4%, за ДПС 12,9%, за БСП – 9%, за „Има такъв народ“ -5,4%.  

Изследването е проведено в периода – 18 - 24 юли 2023 г. с 976 души (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция „Медиана“ и е реализирано със собствени средства.

Президентът се ползва с най-високо доверие сред участниците в проучването, а сред политическите лидери с най-висока подкрепа са Бойко Борисов, Корнелия Нинова и Костадин Костадинов.

На въпрос „ За кои от тези политици бихте казали, че са наистина добри политици“ Румен Радев са посочили 53-ма респонденти, лидера на ГЕРБ Бойко Борисов -29, лидерът на БСП Корнелия Нинова – 23 -ма, лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов – 23-ма. Лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов са посочили 18 респонденти, лидера на ДПС Мустафа Карадайъ 17. По 17 гласа подкрепа са получили също премиерът Николай Денков и министърът на финансите Асен Василев.

47% от участниците в проучването са заявили, че правителството на Николай Денков ги разочарова, 20% са на противоположното мнение и посочват, че кабинетът им вдъхва надежда. 33% са заявили, че не могат да преценят.
(БТА, Маргарита Колева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Най важното че при тая война срещу президента рейтинга му е лидерски kаkъв е рейтинга на болното nраcе Мирчев или на Бойкиев
81
3
 
3
 
! Отговори
До БОКИЧА ПАК ПЪРВИ преди 9 месеца
Бойко е пъви...................да....................така е,но не защото той е много добър и чист като ангел небесен...........материалът е лош, много хора обичат да живеят от кражби, измами и без да работят и си харесват мафията затова избират крадците и мафиотите от ГЕРБ!!!
80
3
 
5
 
! Отговори
До 86 преди 9 месеца
БСП не е проектирана никъде.....................БСП е стара партия с над 100 години история!!!"Възраждане" не са открили нищо ново, но са патриотична партия.................но те вървят по пътя на Атака, тия неща,които ги казва Костадинов, Волен Сидеров ги каза преди 20 години!!!
79
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Няма начин ПП-ДБ да имат толкова висок процент. Явно това е поредната им измама.
78
1
 
4
 
! Отговори
БОКИЧА ПАК ПЪРВИ преди 9 месеца
Как го виждат другарите от петото си място...
77
3
 
5
 
! Отговори
До 72 преди 9 месеца
Престъпната приватизация беше направена от мръсника, предател и продажник от СДС Иван Костов.............големия демократ, преподавал марксизъм в УНСС и неговата компания крадци...............успешно се изпълнява плана Ран-Ът за унищожението на България!!!
76
2
 
3
 
! Отговори
БСП В ПЕТА ГЛУХА преди 9 месеца
Глас народен, глас Божии
75
3
 
4
 
! Отговори
Предвещател преди 9 месеца
България навлиза в нов тип политическа криза, сочи проучване на Медиана ________________ Не, България влиза във фаза на разпад по бърз, отколкото някои анализатори предвиждаха поради глупостта на българите останали на територията! Дано избраните политици ускорят процеса за да е агонията по кратка! Никой не иска да страда дълго!
74
4
 
5
 
! Отговори
ДО 82 преди 9 месеца
Чудно БСП и възраждане, къде ли са замислени и проектирани....
73
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
НЕ ВЯРВАМ НА ЧЕРВЕН КОЛЮ- ТЕТКА НИНОВА НА ПРЕДНО МЯСТО- ДА БЕ ТЯ ДУДНЕ ГЛУПОТЕВИНИ- МИЛИОНЕР ДО МИЛИОНЕРА ПЕЯТ:... НА КРАК О ПАРИИ ПРЕЗРЕНИ НА КРАК О РОБИ НА ТРУДА...А ЗАЕДНО НИ ОКРАДАХА НАЙ БЕЗМИЛОСТНО
72
2
 
3
 
! Отговори
ИМА ЛИ в БГ преди 9 месеца
Политик като БОКИЧА да печели толкова избори....не се сещам за друг.....
71
2
 
2
 
! Отговори
999 преди 9 месеца
В България след 10- ти ноември живеем в ,,1984" ,като от 2020г. процесът се ускорява ултимативно от външни интереси.
70
1
 
6
 
! Отговори
да видим преди 9 месеца
Три от големите партии са продукт на политическо инженерство, те са проектирани, замислени в чужди държави и се подпомагат от чужди държави.................финансово и логистически! ГЕРБ - от Германия!ДПС - от Турция!ПП - от САЩ и Канада!!!Добър ден, селяни прости!!!
69
3
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 месеца
България заслужава това правителство, което прави това, което 90% от електората желае. Факт.
68
2
 
2
 
! Отговори
БОКИЧА ПАК МАЧКА преди 9 месеца
Спука ги от бой ....колкото повече ги бие, тия толкова повече поищят....
67
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В анкетата за добри политици първо място държи президентът РР ,вторият с почти 2 пъти (1,7 пъти) по-малко гласове е ББ.Учудващо на 3-о място е К,Нинова??. Н.Денков и Ас.Василев от ПП са на 7-о и 8-о място. От ДБ няма политик в първата осмица. На 4-о място е К.Копейкин с почти еднакви гласове с тези на К.Н., СлТр. е на 5-о място (много напред!), следват Карадайъ,премиерът Денков и Ас.Василев с еднакви проценти. В тази анкета направо стряскаща е позицията в челото на лидера на БСП и тази на Сл.Тр.
66
1
 
5
 
! Отговори
БСП ПРИВАТИЗАТОРИТЕ преди 9 месеца
Станаха милиардери, като обраха народното имущество и присвоиха народната пара...Партиини секретари днес са мастити бизнесмени.....и основаха свои партии да грабят още и още.....после другарите да не се чудят що са в пета глуха....
65
2
 
2
 
! Отговори
До 66 преди 9 месеца
Как да ги изчегъртст, Като БОКИЧА мачка на изборите....
64
2
 
2
 
! Отговори
До 69 преди 9 месеца
Тия канадски възпитаници пометоха на избори 120 годишната БСП....що ли ???
63
5
 
1
 
! Отговори
До 70 преди 9 месеца
Що преди 2014г в Украйна бе спокойно и тихо...после нахлуха паравоенните на Путин....