Да чуем мнението на гражданите за мандатите на кметовете

Това обяви Ваня Нушева
27 юли 2023 13:45, Росен Стойчев
16
Да чуем мнението на гражданите за мандатите на кметовете
Снимка: БГНЕС

Процесите на феодализация няма как да бъдат отминати, особено в малки и средно големи общини, където влиянието на кмета е във всички административни процеси. Това каза в интервю за БНР Ваня Нушева от "Прозрачност без граници".

"Кметът в продължение на дълъг период от време започва да се превръща в силната фигура на местно ниво, нещо като  покровител на всички", изтъкна тя.

Според Нушева има съдържателни аргументи както "за" предложението да се ограничи мандатността при избора на кметовете, така и съдържателни аргументи "против" тази идея.

Още по темата

Мандатността води до по-голяма умереност и предпазливост на кметовете при управлението на ресурсите, смята Ваня Нушева.

Тя обърна внимание и върху феномена "загуба на импулс за развитие" и цитира изследване, според което дори кметове с два успешни мандата, при избора им за трети или четвърти път започват да губят импулса за адекватно управление, а рутината надделява над импулса за реформи. По думите ѝ това засяга дори кметове на големи общини.   

От друга страна, ако кметовете са успешни и хората оценяват тяхното управление, възниква въпросът дали е резонно да се губи този капацитет. В редица населени места няма човешки ресурс, отбеляза Ваня Нушева и добави, че аргументите в тази посока също са основателни.

Добре е да бъде чуто мнението на гражданите, изказа мнение Нушева. Според нея парламентът може да възложи провеждането на социологическо проучване по темата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: кметовеВаня Нушева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
456 преди 9 месеца
Не повече от 2 мандата!
10
2
 
5
 
! Отговори
Ехо преди 9 месеца
Заради 1 процент читави, стоят 99 процента с десетилетия. 2 мандата макс и да се търси друг
9
0
 
4
 
! Отговори
Ами преди 9 месеца
За всички по 2 мандата. Ако се иска повече, се прави референдум на местно ниво за допълнителен мандат и така на всеки избори.
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А на депутатите кога мандатност повечето карат пожизнено що??????
7
0
 
4
 
! Отговори
важно е преди 9 месеца
колко мандата е живял депутат и колко депутат неходещ, а консултант и така вземащ 2-3 заплати да се ояжда без да прави нищо . 90 манди има боко зад гърба , а иска още 40 и да си оди на банка
6
0
 
9
 
! Отговори
Аноним преди 9 месеца
А за вечните депутати мандатност има едни абонирани за парламента
5
0
 
8
 
! Отговори
Форс преди 9 месеца
Мандатите на депутатите трябва да един ТЕ немогат и един мандат да изкарат полезен за хората ,,Едно дете питала майка си има ли мързеливи хора ,тя му отвърнала "ДА ЧЕДО ИМА МЪРЗЕЛИ И ТЕ ДА ДЕПУТАТИ САМО ЯДАТ И СПАТ ПО БАНКИТЕ И НИЩО НЕ РАБОТЯТ"
4
0
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 9 месеца
мандатност за кметове и депутати всички се налагат от партии след това сеоливат
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кметове като тези на Карнобат, Бургас и Кърджали напрактика са работодател за фирми и роми и са се оплели като свински черва с организираната престъпност. През тях минават поръчки, проекти, заводи, така усмихнатият Митко Николов стана милярдер и моля кпкомпи да се заеме сериозно с него. Аз предлагам след два мандата кметовете да влизат за десет години в затвора със синовете си и любовниците си, както ще стане с Георги Димитров от Карнобат и Хасан Азис от Кърджали (и Портних от Варна)
2
0
 
12
 
! Отговори
гого преди 9 месеца
Ако има мандатнос за кметовете защо да няма и за депутатите. Има депутати дето друго не са работили!
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За 4 г. се учат да крадът, после е лесно.