Денков: Диалогът с РСМ няма лошо да се интензифицира

Но това няма да промени външнополитическата позиция на България
9 юли 2023 20:40, Нели Христова
33
Денков: Диалогът с РСМ няма лошо да се интензифицира
Снимка: БГНЕС

“Диалогът с РСМ няма лошо да се интензифицира, да има повече дискусии и срещи, но това не променя нищо по отношение на позицията на България спрямо т.н. европейски компромис, който последва френското предложение и където РСМ има да изпълни определени задачи”.

Това заяви пред БГНЕС премиерът акад. Николай Денков.

Денков коментира думите на външния министър на РСМ Буяр Османи в Дубровник, който каза, че "диалогът с България трябва да е по-интензивен".

“Няма лошо ние да говорим по бизнес проекти и всичко, което би било полезно за двете държави, но това не променя по никакъв начин външнополитическата позиция на България”, заяви още премиерът.

От догодина България ще спазва решението, прието на последната среща на НАТО, което гласи, че страните-членки на Алианса трябва да отделят минимум 2% от БВП на националните си бюджети за отбрана. "За тази година България е заложила 1,88% от БВП, а за 2024г. те ще бъдат 2%. От следващата година ще изпълняваме това изискване на НАТО, и то е свързано с усложнената среда. Ние трябва да подсилим капацитета на българската армия”, каза още акад. Денков пред БГНЕС. “При един такъв бюджет, който се прави на края на годината, трябва максимално бързо да се задвижват трансфери в различни посоки. Примерно, Сдружението на общините от доста време казва, че кметовете не могат да сформират своите бюджети, защото чакат националния. Отделно, виждате, че има искания от различните групи от МВР, както и такива от НОИ, които искат увеличение. За да осигурим 3% дефицит, който за нас е висок приоритет, ние вече трябва да търсим преразпределяне на средствата, ако ще правим нови. С други думи, ако трябва да добавим до 2% тази година, което никой от нашите партньори не го иска, ние би трябвало да вземем отнякъде другаде, а това не го смятаме за разумно”, каза още премиерът акад. Николай Денков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Мечтата на Белград е Македония, управлявана от хора на сръбските служби да влезе в НАТО - така всичко за НАТО ще знаят в Белград. Това направиха сега втората им мечта е да знаят и тайните на Европейския съюз.
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Европа на две и три скорости когато става въпрос за развитие а когато е за даване на военна помащ пак е на две скорости, ние даваме по думите на премиера най-висок дял от БВП за войната а ония хитрите пак се правят че дават. Нямали били оръжия...
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Няма пари за пенсии и заплати но има пари за Гебревци, Прокопиевци, Пеевци, сменят се здрави мантинели с нови, прехваленото Околовръстно вчера построено в ремонт, Зеленский Анатемосания от свещеник ни отмъкна ядрената енергетика и всичко е цветя и рози...Прочети още на: https://dnes.bg/politika/2023/07/09/demerdjiev-zastana-zad-radev-poziciiata-mu-pred-zelenski-beshe-dostoina.575795#comment-newest
25
0
 
2
 
! Отговори
Накратко : преди 9 месеца
На снимката - неадекватен с.о.р.о.с.о.***.
24
1
 
4
 
! Отговори
Дъглас преди 9 месеца
Това морално недоразумение до кога ще го търпим братя Какво чакаме Напълно да ни унищожат ли ?
23
5
 
2
 
! Отговори
ББ преди 9 месеца
Българите ви подкрепяме г-н Денков,след пригожин останаха само *** манипулиращите Българите,мечтаещи за нов ссСр!в който българите и Свободният ще сме роби на нечетящи,на не мислещи...на безбожници!Война е и САЩ...дипломатично не са тръгнали давайки шанс да няма крайности....скоро решително ...наложено им!!
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Предателю,Денков,като те знаем чии интереси насаждаш на българите... направо тръпки ме побиват
21
0
 
1
 
! Отговори
Хахаха преди 9 месеца
е до кога ще облъчвате и насаждате на хората тази руска к.ч.на?на кого им трябват...на корумпирани лобисти опитващи да минат САЩ с ..200,да си живеят както искат!БГ политическата ги отпишете просто...да сте виждали мъртъв да възкръсне???руска опорка...мина са!!!примитивно ви ползват руснаците...те са стотици по Света!!!ЕС е превзет от руснаците тотално,САЩ много внимаване с доверието!!!Война е...агресора назначи немски канцлер на "служба"...невиждан позор за Народа на Германия!!!
20
1
 
3
 
! Отговори
Колеегааа.... преди 9 месеца
Я не ме занимавай с глУупости бе... !
19
1
 
3
 
! Отговори
Коолеегааа... преди 9 месеца
Я не ме занимавай с глУпости бе... !
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен академични... не селски като Рундьо хасковлийски.
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тоест: тия ще си подадат rъ3a и ще пуснат македоновците без нищо да са постигнали. Щото ако някой който трябва и има интерес да интензифицира разговорите не е България. Но промянаджиите слушкат посолството.
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какви думи използва само...ейц ейц ейц
15
2
 
11
 
! Отговори
Ментора бай Иван преди 9 месеца
Ами що не ,на укрите се одупихте ,сега е ред на макетата ,та да е барем тотално одупено правителство! За Баце нямаме претенци ,то си е ясно - пере ви с 200!
14
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какъв е тоя неграмотен академик?
13
2
 
12
 
! Отговори
денку хахуто преди 9 месеца
РСМ бият бг а Денко иска да ги пита защо не побързат с боя та после ние ще дигнем вето
12
4
 
18
 
! Отговори
Оставка, преди 9 месеца
национален предател!
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Когато няма пари за бюджет, не се вземат пари "отнякъде", а бюджетът се свива и се правят реформи. Например едно 70% свиване за прераздутото и раздумбазено МВР.
10
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Г-н Денков, няма лошо! По-лошо няма на къде.
9
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Посолството натиска. Държава на 1400 години се управлява от чуждо посолство. Срам за България.