Костов: Правителството беше почти сглобено, вече не може да се избере

Преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ са върнати в началната им точка
Обновена: 28 май 2023 14:31 | 28 май 2023 12:00, Камелия Цветанова
208
Костов: Правителството беше почти сглобено, вече не може да се избере
Снимка: БГНЕС

Стана невъзможно да се избере правителството, което беше представено пред обществеността. Този шанс беше пропилян заради това, че се случи рискът да бъдат допуснати политически грешки - да стане известно, че политиците се поддават на излишни емоции, че се изхвърлят в думите си, че говорят нелепости, клюкарстват за съпруга на Мария Габриел. Вярно е, че политиците правят това в частни разговори, но няма оправдание за водачите, когато проявяват слабост и неспособност да приведат аргументи в полза на това, което искат да се вземе като решение, и вместо факти и доказателства - да се позовават на Урсула фон дер Лайен или на Шарл Мишел". 
Това заяви пред БНР Иван Костов, министър-председател на България 1997-2001 г.

Според него преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ не са само замразени, а са върнати в началната им точка, като допусна да остане евентуално договореността за ротационно председателство.

Той смята, че най-голямата нелепост в коментарите от записа на Националния съвет на "Продължаваме промяната" е твърдението за изпиране на Бойко Борисов.

"Този груб израз означава гражданска реабилитация на Борисов, защото това е невъзможно да го направи която и да е партия за който и да било. Ако някой е направил престъпление и има работеща правосъдна власт, този някой е в ръцете на съдебната власт, не е на политическия терен. Удивлявам се как такива неща могат така леко да се говори, при положение, че самият ти искаш да правиш съдебна реформа. Съдебната реформа точно това означава, че политиците не могат да решават кой е невинен и кой е за затвора", коментира Костов.

Той беше категоричен, че депутатите сами трябва да се отказват от имунитета си, когато той им бъде поискан от прокуратурата.

Още по темата

"Всички в Народното събрание трябва да знаят, че са на разположение и като има съмнение - ще бъдат проверявани", посочи Костов.

По думите му политиците трябва да минимизират щетите от това, че рискът се е случил и е провален опитът да се избере правителство, "което бяха почти сглобили".

"Категоричен съм, че трябва да има правителство в страната заради бюджет с 3% дефицит, ПВУ, заради съдебна и конституционна реформа, Шенген, еврозона, за да може икономиката да направи голям технологичен скок", каза той.
Иван Костов  припомни, че след катастрофата на страната в 1996-97 г. политиците са потърсили национално съгласие.
"Успяхме да постигнем консенсус по ключови за страната теми и не допуснахме да има насилие, защото бяха до такава степен силни противоречията. Тръгнахме по консенсуса за НАТО и ЕС. ... По-късно в политиката големите неща се плащат винаги. Не е уникален случаят някоя политическа партия да плати заради напредъка на страната", отбеляза той.

Като груба политическа грешка той определи това, че ключовото решение дали да се прави правителство с ГЕРБ се взема отделно от всяка да от партиите в коалицията ПП-ДБ.

"Ако бяха направили общо заседание на ПГ на "ПП-ДБ" нямаше да се изговорят тези приказки, нямаше да говорят неща, които подразниха цялото общество. ... Заедно трябва да преценяват и да решават", посочи той.

Костов подчерта, че "още когато президентът Румен Радев се възползва от позицията си - чрез своето правителство да предложи ръководители на службите и след това да си ги назначи с указ, тези специални служби от този момент нямат връзка с българската многопартийна политическа система".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още по темата: Иван Костов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
5
 
5
 
! Отговори
Роси преди 11 месеца
До 125 Дааааа прекрасен ,и най- вече прекрасен приватизатори.Ошушка народа както си трябва Най- обичам захласнатите по мошениците,не напразно сме на това дередже Сега дайте да се захласнем по ,,спасителя" Св Константин Копейкин,Радев, Киро и Асен и те ни ,,спасиха"
121
3
 
14
 
! Отговори
ДДТ преди 11 месеца
Ако бяхме истинска държава, това интервю Костов трябваше да го даде в стаята за свиждане в Софийския централен затвор.
120
7
 
4
 
! Отговори
Петър Гемишев, София преди 11 месеца
Като чета коментарите все повече се убеждавм, че на българина образованите, интелигентни и достойни хора не му допадат... дай му на българина къси възрожденци или комплексирани кремлински джуджаци и му гледай сеира и неистовото желание да си живурка в коччинката.
119
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Прекрасен Костов - политик, визионер и лидер, който се е доказал, че може да взема тежки решения в съдбоносни моменти!Но... ганюю нито е дорасъл да го оцени, нито пък заслужава подобни Личности, за съжаление..
118
0
 
6
 
! Отговори
докога преди 11 месеца
Нека и Софиянски да каже нещо.
117
5
 
4
 
! Отговори
до 119 преди 11 месеца
Ти в кой свят живееш, бе? По-добре се запознай с фактите кой е виновен за"разбиването на вратата на парламента и нахлуването". Защото ако не бяха Костов и още няколко, мнаиситна щеше да се стигне до това.
116
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Като ви казвах, че Костов е виновен, никой не ми вярваше. Сега аз ли съм луд?
115
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
На тоя отвратяга мистър 10% му пази топло местенце в казана.
114
2
 
11
 
! Отговори
Василев преди 11 месеца
Този Гаргамел си е написал книга и мисли, че ще заблуди хората, като говори за свидетелства за прехода от първо лице като министър председател!Историята и народа ще ти даде оценка другарю Гаргамел, а тя ще бъде, че си продал българската икономика и интереси за жълти стотинки на юдо-масонската интернационална мафия, която си напазарува целия източен европейски блок анблок!Агент Латиша Шерууд!ЦРУ!!!
113
2
 
5
 
! Отговори
Йосарян преди 11 месеца
Всяка година печеля по 90 ст. дивидент от масовата приватизация.
112
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Защо изобщо още го викат да дава интервюта, а защо пък и всички го коментирМЕ ЧЕСТНО НЕЗНАЯ.Нито е експерт за външна нито за вътрешна - и за Украйна и еврото не позна нищо.
111
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
От две години държавата е в хаос заради опг Радев.
110
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ха демократа с руските куфарчета . По неговото време Путин изкупи на безценица заводите за скрап.
109
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Дребните джуджета са се строили.
108
3
 
7
 
! Отговори
Щерю преди 11 месеца
Стремленията на т.н. "демократи" ИЗГЛЕЖДАТ няколко идеи по- добри от тези на мафията на комунистите и русофилите в БГ, най- вече за вдигане на стандарта на живот на българите. Само, че, знаят или не, т.н. "демократични" сили участват в мащабен юдео-ционистки план на либералите-троцкисти за глобализация, чията крайна цел (подобно както и на комунизма) е установяването на господството на един богат ционистки елит над целия свят. С две думи - отново (както и комунизма) това е капан за жертви...
107
1
 
15
 
! Отговори
SS преди 11 месеца
Тоя откъде изпълзя ? Или смята ,че народа му е простил или забравил за уродливата приватизация ?
106
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Драгалевският мошеник изплува от архива. Сигурно точи лиги за нови грабежи.
105
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ромките малцинството,което променя света,ами като не сме ромки не променяме света променяйте си ромските манталитети малцинство използвачи
104
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ех, какви политици имаше, а сега копейки и тикви
103
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Посолствата са се хванали за гушите. Затова няма правителство. Няма какво да се правим на ала-бала. Когато едното посолство вземе връх, нещата ще се успокоят. Въпросът е кога ще стане това.