ГЕРБ и ПП-ДБ си стиснаха ръцете, премиери на ротация – Денков и Габриел

За по 9 месеца е запазено мястото за министър-председател
Обновена: 22 май 2023 14:36 | 22 май 2023 14:21, Камелия Цветанова
942

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ГЕРБ и ПП-ДБ се разбраха, че ще има правителство с втория мандат като премиерът ще е ротация за по 9 месеца. Първо мястото ще заеме Николай Денков, а вице и министър на външните работи ще е Мария Габриел.

След изтичане на срока Денков щеподаде оставка, която ще бъде гласувана от парламентарните групи на ГЕРБ и ПП-ДБ и за премиер ще бъде избрана Габриел.

Денков призна, че ситуацията е много трудна, а Габриел уточни, че 48 часа лидерите на двете най-големи коалиции са водили преговори с разум, а не се емоции и са направили големи компромиси, за да се намери изход.

„Това, което предложихме на ГЕРБ е да използваме импулса и да стъпим на законодателната програма, на управленска програма, която изработихме и се предлага да имаме премиер на ротационен премиер. Мястото на Габриел в един такъв кабинет е ясно. Тя е човекът, който може да помогне много за реализиране на един от най-важните приоритетите – интегрирането в европейските структури, в Шенген и еврозоната“, посочи Денков.

Той добави, че новото мнозинство в НС трябва да реализира конституционна реформа с широка подкрепа, да изпълни всички изисквания, свързани с пълноправното членство в ЕС, да реализира цялостна съдебна реформа.

„Като гаранция то ще работи поне 18 месеца. Правителството с втория мандат се ангажира да внесе в срок бюджет с 3% дефицит при запазване на социалните плащания и без увеличение на данъците, да промени изборния кодекс, така че да се върне машинното гласуване, да изработи механизъм за състав на регулаторите с изтекъл мандат. Ако по някакви причини изпълнението на програмата тръгне накриво, аз ще си подаде оставката и процесът ще стартира отново“, обясни Денков.  

Мария Габриел коментира, че докато е водила разговорите с останалите политически сили, се е видяло, че стабилно правителство между първите две политически сили има възможност да стъпи на здрава основа.

„Лидерите на ГЕРБ и ПП-ДБ през последните 48 часа заедно и с разум, а не с емоции, водихме преговори и направихме много отстъпки всички в името на това България да има редовно правителство“, каза тя.

Габриел прочете декларация за национално управление, около която са се обединили първите две сили в НС.

В нея се казва, че ПГ на ГЕРБ ще подкрепя правителство, сформирано с втория мандат, а в края на всеки 9 месеца премиерът подава оставка, двете ПГ я гласуват и подкрепят за следващ премиер номинацията на другата парламентарна група.

„Правителството ще изпълнява съгласуваните законодателна и управленска програма, ще се приемат промени в Конституцията за съдебна реформа,  ще се създаде механизъм  за номинациите на регулаторните органи, избирани от НС“, добави тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


942
Още по темата: ГЕРБГабриелППДенков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
4
 
31
 
! Отговори
Скрипал преди 11 месеца
Ъъъъъ....ако подаде министър председателя оставката на правителството, мандата не отива ли при избрана от президента партия за трети мандат. И няма как да е ГЕРБ при положение, че те не са успяли да излъчат първия. Що за изчанчена договорка, за каква държавност и конституция говорим това е махленски битак.
23
3
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
2 години хората от ДБ изгниха по площадите протестирайки срещу мутрата Бойко. Днес ПП и ДБ правят с ГЕРБ правителство. И не само правят правителство с ГЕРБ, а обесняват колко хубаво нещо било това. Над половин милион човека гласуваха за ДБ и ПП защото искаха промяна в тази страна.Каква промяна? Какви 5 лв? Това е гнусно нещо бе хора!
22
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Разгеле,нагодихте я,хем вълка сит,хем агнето цяло!Само където всички ние ще правим като ветеро!
21
4
 
24
 
! Отговори
аз преди 11 месеца
ГолЕема грешка на Борисов.Правителство със Христо Алф Кирчо и Асенчо и гнома Атанасов ще изкара хората на улицата.
20
3
 
20
 
! Отговори
2 преди 11 месеца
А борбата срещу мафията ще бъде поредният театър и цирк или казано кратко приказка безкрай такава каквато я наблюдаваме 35 години. Няма как мафията да е на власт, Гешев да е поставен на този пост от тази мафия и да има реална борба срещу мафията. Този филм сме го гледали и играли вече 35 години.
19
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Браво! Сега и закон да забранят комунистите...." - демек себе си да забранят? Мутрата с партийната книжка и малкото ДСарче Кирчо и сие?
18
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това е краят на банкянската разбойническа организация.ГЕРБ вече не съществува.Остава законовото разследване на тиквата и неговите "ортаци" в кражбите и обирите на народна пара. ---- Хахаха ... това е краят на илюзиите на десния избирател, че водачите им се борят срещу корумпетата от ГЕРБ.
17
4
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
управляваха ну мутри, упралвяваха ни шарлатани, а сега коалиция на мутри и шарлатани !Прав е Дългия, верно нема такава държава
16
14
 
16
 
! Отговори
анализатор преди 11 месеца
Това е краят на банкянската разбойническа организация.ГЕРБ вече не съществува.Остава законовото разследване на тиквата и неговите "ортаци" в кражбите и обирите на народна пара.
15
40
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Браво! Сега и закон да забранят комунистите и да импийчнат пРезидента и нещата ще потръгнат!
14
1
 
75
 
! Отговори
Истината преди 11 месеца
Тоест 9 месеца крадете вие, 9 месеца крадем ние. Вие сте първи, нас не ни мислете , ние имаме 9 месеца за подготовка
13
0
 
48
 
! Отговори
Горчиво преди 11 месеца
Боко + Кирето = ВНЛ
12
1
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ПП и гербавите = пълпо порно.
11
1
 
22
 
! Отговори
радомир преди 11 месеца
Браво на Габриелковата Мария, Браво!!! Как само им го натресе на ПП-ДБ, чак очите им изкочиха. Браво ГЕРБ, така се опъва!
10
0
 
81
 
! Отговори
Летни протестъри преди 11 месеца
Доволни ли сте, че лежахте по площадите 24/7 хахахахахаха
9
1
 
19
 
! Отговори
тежко ви и горко преди 11 месеца
поне ще вдигнат заплатите веднага че с такива под 3 бона вече се не живее
8
3
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Накараха ги да направят правителство!
7
37
 
8
 
! Отговори
Светозар преди 11 месеца
Соломоново решение. Не е лошо.
6
3
 
57
 
! Отговори
Честито преди 11 месеца
Козяк сдобри групата - бацон и герб отново ще работят , работят
5
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Още от миналата година си знаех, че Хартиената Коалиция ще управлява! И видни демократи и те като мен го знаеха и твърдяха!