Военният министър: САЩ няма как да ни предостави F-16 вместо МиГ-29

Той отрече служебния кабинет да не е положил усилия за т.нар. "триъгълни сделки"
Обновена: 17 май 2023 18:39 | 17 май 2023 18:39, Красимир Ангелов
236
Военният министър: САЩ няма как да ни предостави F-16 вместо МиГ-29
Снимка: БГНЕС

Американската страна няма как да ни предостави F-16 като заместваща платформа и усърдно ни препоръчва да продължим експлоатацията на самолетите МиГ-29 докогато е възможно. Ние работим в тази посока, заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов пред Комисията по отбрана в Народното събрание.

Министърът цитира официално писмо от Военновъздушните сили на САЩ, получено в Министерството на отбраната.

Той опроверга твърденията, че служебното правителство не е положило усилия за осъществяване на т.нар. триъгълни сделки, чрез които България да предостави на Украйна техника и въоръжение, като в замяна получи от наши съюзници западни образци.

"Проведох срещи с министрите на отбраната на Италия, Испания, Нидерландия, САЩ, Швеция, с представители на Франция. Въпросът бе обсъждан и с военните аташета на много страни. Единственото предложение дойде от страна-съюзник, която впоследствие се отказа не защото ние нямахме желание, а защото това въоръжение бе директно предоставено на Украйна. За съжаление времето за триъгълни сделки беше изпуснато от редовния кабинет", обясни министър Стоянов, цитиран от БГНЕС.

"Не е вярно твърдението, че по време на редовното правителство не са получавани предложения за предоставяне на оръжия на Украйна", заяви още министърът на отбраната.

По времето на редовното правителство са искани самолети Су-25, МиГ-29, и 122 –мм и 155 – мм боеприпаси и друго въоръжение, но тогава не е имало реакция“, категоричен бе министър Стоянов. Той подчерта, че министерството работи усилено за модернизацията на Българската армия.

На заседанието днес парламентарната комисия по отбрана прие Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на България през 2022 г. Депутатите гласуваха единодушно "за". Предстои докладът да бъде гласуван в пленарна зала.

"Ако не бъде приет държавният бюджет, ще бъде стопирана цялата програма за модернизация на Българската армия“, каза още министърът в отговор на въпрос на журналисти. Според него липсата на нов бюджет ще се отрази негативно не само върху модернизацията, но и върху попълването с личен състав на Българската армия, защото един от мотивите на младите хора е да обслужват нова техника.

"Включително и проектът за бойна машина на Сухопътните войски, проектът за придобиване на нови 155-мм гаубици и нови радари. Всички усилия, които бяха положени в последните девет месеца, отиват на вятъра. Това ще се отрази и върху попълването с личен състав, тъй като един от мотивите за военна служба на младите хора е да обслужват нова техника", изтъкна той.

"Правим всичко възможно изтребители МиГ-29 да летят колкото е възможно по-дълго. Идеята за закупуване и ремонт на двигатели беше точно тази. Работим и по варианта за заместваща платформа, но най-вероятно Комисията по отбрана няма да бъде удовлетворена от цената за нейното придобиване", коментира още министър Стоянов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
0
 
4
 
! Отговори
Ицо преди 11 месеца
америка да даде без пари,от умрял писмо.те си гледат интереса,не ги обвинявам.но нашите гламави политици наистина ли вярваха в това!?
146
2
 
11
 
! Отговори
Хан Тервел преди 11 месеца
Време е за излизане от НАТО!
145
2
 
19
 
! Отговори
Българин преди 11 месеца
САЩ са най-големия световен измамник. Къде са ни платените самолети. 4 години вече забавяне и никой политик не смее да каже нещо. А за руските ядрени реактори - получихме ги навреме, а нашите продажни политици мрънкаха. Русия е надежден търговски партньор. САЩ очевидно не са.
144
6
 
4
 
! Отговори
Пена преди 11 месеца
Не може държава управлявана от руската мафия да получава F-16. Тази държава заслужава най-много делтапланери защото парите за самолети са откраднати от Пеевски и Борисов.
143
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Е добре де,как ни взеха за НАТО!? Без въоръжение и без пари! Или си заплюха територията ни заради базите?
142
0
 
7
 
! Отговори
Шебек преди 11 месеца
Време е за китайски самолети и турски дронове....
141
0
 
3
 
! Отговори
Много преди 11 месеца
ЯСНО ВИЕ КСКВО ДИ МИСЛЕХТЕ!
140
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ние не бяхме ли купили едни Ф16, няколко милиарда долара заминаха по сметки на разни американски военни мафиоти. Така ще е и с миговете, ако ги дадем на Украйна ще ни дадат Ф16, ама после. Или ще си ги платим пак без да ни ги дадат. Те американците много обичат такива "партньори, да им защитават интересите за собствена сметка.
139
17
 
4
 
! Отговори
Не са виновни САЩ преди 11 месеца
Другарю министър и в хола да ти го доставят Ф16 ти като не искаш да дадеш миг29 на Украйна сделка няма да има.
138
2
 
13
 
! Отговори
До 148 преди 11 месеца
А кога е направен великия ти ф16 ? През 1978 същото време когато и миг 29 буквално имат едни и същи характеристики и двете платформи имат куп опции за модернизация.
137
0
 
4
 
! Отговори
стар пожарникар преди 11 месеца
До стар пожарникар звездичкте означават дума , "мъж" и друг "мъж" да се обичат любовно
136
4
 
8
 
! Отговори
ха ха-ха-ха преди 11 месеца
НА българските балъци така им се пада.Чичо Сам не дава ф16.Карайте си миговете от преди 40 години.
135
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 134Ей, едно време в Техника Молодежи какви опорки имаше - издържани идейно и научно.Сега съвсем са ви занемарили..
134
3
 
13
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 11 месеца
Мисля че САЩ пръцат България .Ние платихме Милиарди Долари за няколко Самолета .Няма ги и няма да ги има . Ако Възраждане и Копейката вземат Властта - бързо ще ги доставят - има измама - парите са откраднати , САЩ нямат поръчка .
133
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Разбира се , че няма как - Ф16 са за съюзници , не за троянски мулета..
132
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Шкембе Воевода И Толупа веднага да връщат парите дадени за нищо.
131
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Соджука ни завлече с куха сделка.Никакви ф16 няма да видиме .С 8 броя и без това сме за никъде.Гърция имат над 300 броя.Пълна скръб.Пропаднала държава.
130
26
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 11 месеца
Нищо не заслужаваме след като 50% от населението и 90% от политиците ни са руски под.логи ! На запад много добре го знаят !
129
3
 
6
 
! Отговори
До 137 преди 11 месеца
Така е, САЩ и изобщо колективния запад под командването на евреите правят само ***, които пък руснаците от своя страна копират.
128
4
 
9
 
! Отговори
Петър преди 11 месеца
Зеленият *** само във българия не е дошъл, те тогава с питка с мед ще го посрещнем