Нямало основания да бъде уволнен директорът на Народния театър

Проблемът бил в разделението, което се получава между артистите
Обновена: 5 мар 2023 15:08 | 5 мар 2023 11:15, Камелия Цветанова
65
Нямало основания да бъде уволнен директорът на Народния театър
Снимка: БГНЕС

"Проблемът в Народния театър не е там, където си мислим. Проблемът е в разделението, което се получава между артистите. Тези хора започнаха да се гледат накриво и започват да не си говорят, а това е много сериозен проблем. ... Ако имам основания да накажа директора на Народния театър, не се съмнявайте, аз ще се възползвам от тях, но такива нямам. От мен се иска да реагирам на нещо, което е неправилно, но не е незаконно. Неправилното не е раздялата между двамата (Васил Василев и Александър Морфов - б.р.), неправилен е начинът. Актьорите, които защитават Морфов, скочиха и поискаха от мен да накажа директора, въпреки че няма правни основания за това, т.е. говорим за едно желание за линч. Това е нещо, което е обратно на правова държава, към която се стремим".
Това заяви пред БНР служебният министър на културата Найден Тодоров.

Служебният министър подчерта, че от 2014 г. културните институции имат извоювана сравнителна самостоятелност, която е описана и в Закона и в длъжностните характеристики на директорите и Министерството на културата няма право да им се меси.

"Внесъл съм приет от МС законопроект за изменение на Закона, който трябва да бъде внесен в 49-ото Народно събрание, който предвижда директорите на държавните културни институти да се отчитат ежегодно за изпълнението на своята стратегия за развитие на културния институт. Неспазването на концепцията ще води до санкции. Когато има тотално отклонение от концепцията, това може да доведе и до отстраняването на директора", посочи Найден Тодоров.
По думите му Васил Василев не може да бъде определен като некадърен директор на Народния театър, защото "през последните два месеца видяхме на сцената (Тимофей) Кулябин и Джон Малкович, това не е точно дефиниция за некадърен".

Тодоров заяви, че ще работи за това да събере директора Васил Василев и режисьора Александър Морфов.

"Надявам се срещата да се осъществи, защото вярвам, че въпреки събитията, които се случиха, никога не е късно една рана да бъде оздравена по някакъв начин. Това е единственият път напред", каза той.

Министър Тодоров съобщи, че лично е говорил с Василев, който е обещал пред него, спектаклите на Морфов да останат в програмата на Народния театър.

"Не стои добре ПР на партия да бъде ПР на Народния театър", заяви той в коментар за назначението на Велислава Кръстава, която от 1-ви март вече не изпълнява тази длъжност, и припомни, че през 2013 г. Василев и Кръстева са били заместник-министри на културата и ги определи като "екип от много дълго време и това няма общо с техните пристрастия", посочи министърът.

"Не стои добре, но пак казвам, че трябва ли да съдим хората за тяхното минало, когато в него няма криминални деяния", каза Тодоров.

"Опитвам се да променя единните разходни стандарти на културните институти и да постигна завишаване на субсидията им спрямо приходите им, което да даде възможност на директорите да вдигнат възнагражденията на артистите. Създадена е работна група, която работи по този въпрос. След като са готови, ще внесем предложението в Министерски съвет. ... Повишението на субсидията ще бъде над 50%", съобщи служебният министър и заяви готовност в първите дни на новия парламент да внесе този законопроект.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: Bulgaria ON AIRНайден Тодоров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
След като Морфов и Велислава Кръстева се махнаха, би трябвало и Василев да бъде махнат. Така театърът ще започне начисто.
57
0
 
2
 
! Отговори
Сашо мастиката преди 1 година
Алкохола не прощава Сашо!
56
4
 
3
 
! Отговори
Естествено, че няма! преди 1 година
ПП-ДБ като комсомолци защитават спиртосания Морфов, който пък имаше премиера негова постановка на 24.02.,2023 г., с голяма вероятност в чест на започване на военната инвазия на Русия в Украйна!
55
6
 
5
 
! Отговори
фактите са: преди 1 година
Днешната държава принадлежи изцяло и напълно на ДПС. Народния театър е част от държавата и като такава принадлежи на ДПС и само те имат правои да се разпореждат там. Всичко друго е диктатура и извращение!
54
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докога България ще бъде занимавана с тоя"недооценен и неразбран"режисьор???
53
5
 
4
 
! Отговори
Шарлатаните преди 1 година
подкрепат русофилското режисьорче.
52
4
 
6
 
! Отговори
Дрънканиците преди 1 година
на лекето Морфов дотегнаха на всички. Интересен е само за ПиПитата и ***, които обилно ретранслират делюзиите му.
51
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Реалист Стефан Данаилов беше УТВЪРДЕН актьор и величина в кутурните среди на България. Да се сравнява мястото му и ролята му в управлението на културата ни с някаква ДПС пиарка е срамно.
50
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Морфов става за навсякаде,става и за при ПП и Да България.
49
3
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
По морфовата логика на вратата на Стефан Данаилов трябваше също да има драсканици и да бъде гонен от министерството ! Айде у лево софийски *** !
48
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как ще има Пеевски и Борисов не разрешават на Радев предателите.
47
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Морфов да върви да опростачва театъра в Масква. Нашият достатъчно го опростачи.
46
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи на актьорите по 15 бона заплата за изборите а на нас по 50лв и две кебапчета. Така ли?
45
7
 
7
 
! Отговори
Защо ли си мисля... преди 1 година
че някои от управляващите гледат да набутат децата си и/или родата си в театъра (нали всичко живо иска да пее, да моделства и да актьорства), да ги уредят на позиции там, да си разпредлят едни пари межу тях и на Морфов му е дошло до гуша от глупостите им. А Пр-ката са я уволнили, защото са избори и ДПС-то трябва да си пази реномето и да получат някой и друг глас повече. Схеми, схеми...
44
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За какво им е театър и култура на кючекостанчовците? Слушайте славчо и кючек а да и учете децата си на турски.
43
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има причина, не му е там мястото. Пратете го в някой цех.
42
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя министър му личи и на него за кого работи - не стояло добре политически ПР, но пък го бил назначил. И "успокоява" че постановките на Морфов щели да останат. Ами, това няма нужда от уточнение, освен ако въпросния директор на Народния театър не търси лично отмъщение срещу Морфов, та каква е истината?
41
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Морфов е неправомерно уволнен за да няма кой да се възпротивява при следващото подобно назначение.
40
2
 
10
 
! Отговори
зАз преди 1 година
"""Проблемът бил в разделението, което се получава между артистите""" ------- Ми да си направят Два Народни театъра, бе, па може и три!
39
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Найдене,вземи си найди тромпета и оди да свириш у сараите.Обуй си зелени чорапки.